fredag, april 13, 2012

En välkommen satsning mot bostadsbristen

Det är välkomna satsningar som regeringen nu gör för att minska bostadsbristen. Bostadsbristen för ungdomar är enorm och ett väldigt stort problem. Kanske inte främst i Ronneby eller Blekinge. Min uppfattning är att här kan man få en lägenhet utan all för lång kötid. Kanske inte i just det område man önskar med avstånden är ju heller inte särskilt långa här.
I Storstäderna är det ett betydligt större problem. 2007 bestämde jag mig för att flytta till Malmö pga arbete. Att hitta lägenhet i Malmö visade sig vara svårare än jag först trodde. Självklart var ett förstahandskontrakt inte att tänka på. Jag var inte inne på arbetsmarknaden och hade inte stått i någon bostadskö. Bostadsrätt var heller inte att tänka på eftersom jag inte hade fast anställning. Istället var det andrahandskontrakt som blev lösningen. Via blocket hittade vi en lägenhet där en ung kvinna ville hyra ut sin bostadsrätt i andra hand då hon bodde hos sin sambo. Så blev det, vi skrev ett kontrakt om att hyra hennes lägenhet i 6 månader. 6 månader är inte länge och särskilt roligt är det inte att bo i en lägenhet som man vet att man inte kommer bo i om ett år, men man hinner åtminstone komma in på arbetsmarknaden och skapa kontakter som förhopnningsvis gör att man får en ny lägenhet och har man riktig tur kan detta vara ett förstahandskontrakt.
Problemet i mitt fall blev att ett par veckor innan inflyttning stötte det hela på patrull. Styrelsen i den lokala bostadsrättsföreningen krånglade och var mycket trevksamma till att bostadsrättsinnehavaren skulle få hyra ut i andrahand. I ett papper till föreningen var vi tvugna att berätta vilka vi var och intyga att jobb fanns. Lyckligtvis löste det sig och vi fick styrelsens förtroende att hyra av bostadsrättsinnehavaren i 6 månader. Det innebär egentligen attt i samma stund som vi flyttade in i lägenheten var vi tvugna att påbörja letandet efter en ny lägenhet. Det kändes för mig ganska kränkande att en tredje part kunde ifrågasätta ett avtal skrivet mellan ägaren till lägenheten och mig som skulle bo i lägenheten under tiden som hon inte skulle bo där. För att inte tala om att det borde vara mycket kränkande för ägaren som betalat stora pengar för en lägenhet som hon tydligen inte själv får bestämma över.

Fösta tiden i den nya lägenheten bemöttes vi dessutom med stor skepsis från övriga bostadsrättsinnehavare och många ifrågasatte om andrahandsuthyrningen verkligen hade skett i behörig ordning. Min berättelse är troligtvis ganska ljum om man jämför med vad många tvingas utstå som ska in på bostadsmarkanden i våra större städer.

Vi har alltså ett problem som till stor del går att lösa med enkla medel. Många unga och övriga också för den delen är i skrikande behov av att hyra en bostad, om så bara för ett tag så att de kan komma in på bostadsmarknaden. I andra änden finns många människor som idag äger en bostadsrätt eller hyr en hyresrätt men för tillfället inte bor i den. Matchningen av dessa borde knappast vara ett problem då blocket och diverse bostadsuthyrningssidor kryllar av annonser. Men sen finns det människor som inte äger lägenheten som har rätt att hindra andrahandsuthyrningen.

Nu har lyckligtvis regeringen presenterat en rad förslag för att minska bostadsproblemen och ett av förslagen som kommer är att minska styrelsernas möjlighet att stoppa uthyrning av en bostadsrätt i andra hand. Det går alltså inte längre hindra människor från att hyra i andra hand med motiveringen att man behöver boende som bryr sig om sin boendemiljö och är med på städdagar etc. Det är en stor seger för den fria avtalsrätten och och bostadsrätten ska överleva som boendeform är det ett måste att modernisera. Jag är mycket nöjd med detta förslag och är övertygad om dettta förslag faktiskt kommer att lösa många problem.

Inga kommentarer: