söndag, januari 30, 2011

Ett första inlägg i valanalysdebatten

Centerpartiets valanalys släpptes för någon dag sedan och jag håller som bäst på att studera den. Det är en gediget och stort arbete som lagts ner. Även om jag bara precis påbörjat läsandet så har diskussionerna i media mycket handlat om att man ber moderaterna att släppa fram de tre andra partierna och ge dem utrymme. Visst, det kan vara ett medialt problem för oss att moderaterna har en så stor andel ministrar och dessutom många av de riktigt tunga posterna, men jag tror inte att det är det som är felet. Man ska aldrig skylla sina egna misstag på andras framgång. Jag tror för egen del att i varje val tenderar det att gå extra bra för ett borgerligt parti och att detta tar de flesta allmänborgerliga väljare då man som väljare gärna vill identifiera sig som en vinnare. Det är förklaringen till att moderaterna gick så bra men inte förklaringen till att det just var moderaterna som gick så bra om ni förstår vad jag menar. Det kunde precis lika gärna ha varit Centerpartiet som kommit in i en positiv spiral veckorna innan valet för att locka till sig en stor andel av de allmänborgerliga väljarna. Men vi lyckades inte komma ut ur den massmediala skuggan. Jag tror det är viktigt att ställa just den fråga som väljarna ställer sig och att presentera en lösning som dessutom är relevant för frågeställningen. Där tror jag att vi måste bli bättre. Jag är helt övertygad om att vi inte hade många frågor i valet som väljarna kände var just deras hjärtefråga eller som gav svar på deras problemformulering. RUT-avdraget var nog undantaget i sammanhanget. Vi lyckades driva den frågan på ett mycket skickligt sätt och Maud Olofsson har på ett förtjänstfullt sätt haft RUT som sitt skötebarn och att vi drev denna frågan kan säkert vara en förklaring till att vi gick så bra i Stockholms innerstad. Den viktiga frågan för centerpartiet att ställa sig nu är " Vad gjorde stockholmscentern som inte vi andra gjorde"? och "hur kan vi hitta problemformuleringar som håller över tiden" ? Vi vill ju inte öka snabbt inför nästa val för att sedan sjunka tillbaka igen. Det måste vara en uthållig tillväxt av partiet. Men jag är fullkomligt övertygad om att arbetet som nu startat kommer att mynna ut i något bra. Centerpartiet kommer ha framgångar framöver. Min första analys av eftervalsanalysen är att vi inte kan skylla vår tillbakagång på andra utan vi måste ta oss i kragen och själva ta plats.
När jag läst hela rapporten återkommer jag med ytterligare kommentarer.

söndag, januari 23, 2011

Första nämndssammanträdet

I torsdags var det så dags för första nämndsammanträdet med Utbildningsnämnden. En helt ny nämnd som är en sammanslagning av FoG (för och grundskolenämnden) och Gyv(Gymnasie och vuxenutbildningsnämnden). Det är en enorm nämnd med ca 40 % av kommunens kostnadsbudget. Det rör sig alltså om 516 miljoner som vi har ansvar för. Ni som missade sydöstran i måndags kan ta en titt på intervjun med mig och ordförande Lennarth Förberg (m). Jag känner ett oerhört ansvar och har stor respekt för uppdraget. Vårat första sammanträde var i stort sett vigt till uppföljningar och formalia och därmed blev det inte några heta politiska diskussioner eller debatter. Det enda politiska som var anmärkningsvärt var att en socialdemorkat inte närvarade och varken (s) eller (v) hade några ersättare så ersättaren tillika centerpartisten Yannick Luomala fick den stora ärana att träda in som ordinarie ledmot på socialdemokraternas mandat.

Det finns all anledning att fundera på framöver vad som bör göras och vilka utmaningar utbildningsväsendet i Ronneby står inför. Jag återkommer snart i ärendet inom kort.

lördag, januari 15, 2011

Kick-Off med Ronnebyalliansen

Idag var det så dags för Ronnebyalliansen att köra igång med en kick-off. Alla ordförande och viceordförande i nämnderna träffades på stadshuset för att återigen gå igenom det vi ska jobba efter denna mandatperiod. Jag kan garantera att det var ett mycket laddad gäng som träffades och vi är helt inriktade på att göra Ronneby till en bättre kommun, och det behövs. Näringslivsklimatet i Ronneby har varit under all kritik och de styrande sossarna var trötta och idélösa.
Det känns verkligen jätteroligt att få vara en del av denna ronnebyallians. Fullt medveten om att otroliga utmaningar framför oss så är jag helt övertygad om att vi kommer att lyckas.

lördag, januari 08, 2011

Inte men dags för bättring

Det är inte ok att låta bli att blogga under flera månader. Det är det faktiskt inte. Därför har jag tagit mig själv i kragen som lovat att bli bättre med omedelbar verkan. Vad har hänt sedan sist. Mycket. 2010 har gått över till 2011 och därmed tillträder jag som 1e vice ordförande i utbildningsnämnden i Ronneby. Redan i onsdags påbörjades arbetet på allvar då vi hade presidieträff. Förutom presidiet fanns naturligtvis ett antal tjänstemän från utbildningsenheten på plats. Jag fick en mycket positiv bild av dessa och förutsättningarna för att komma framåt och bygga Sveriges bästa skola bedömer jag som väldigt goda. Personalen är otroligt kunniga och engagerade. Jag har för avsikt att framöver få till stånd en aktiv dialog här på bloggen men även i "det verkliga livet" mellan alla som vill något med skolan och utbildningen i Ronneby. Jag har verkligen fått förmånen att verka i det roligaste uppdraget.

Mig når man enklast via tim.svanbergsnabelacenterpartiet.se