måndag, juli 27, 2009

Därför är jag inte Piratpartist

Piratpartiet har profilerat sig som ett parti för frihet på nätet och dessutom kommit väldigt långt i dessa frågor, det måste jag ge dem. inga andra partiet, inklusive mitt egna har vågat presentera lösningar på de områden som Piratpartiet gjort. Så långt borde jag kunna kalla mig för just Piratpartist och borde kunna söka medlemskap. Men icke. Där upphör likheterna.

Piratpartiet har en mycket tuff uppgift att förklara varför frihet endast är viktigt i de elektroniska forumen, så pass viktiga att det är de enda frågor de tar ställning i. Frihet och liberalism kan aldrig vara något som begränsas till den elektroniska sfären. Att myndigheterna inkräktar på vårat privatliv när vår e-mail eller telefonsamtal avslyssnas är självklart och måste bekämpas. Lika självklart är det att ta ställning mot större beskattning. Att myndigheterna griper in i ditt privatliv och tar en större del av din arbetsprestation för att lägga detta i sin kassalåda är precis lika stor inskränkning av privatlivet. Frihet måste ju på något vis definieras och ha sin utgångspunkt i en frånvaro av tvång och pålagor. Ju större del av vår inkomst som staten tar ju mindre del frihet återstår. Piratpartiet passar i denna frågor. Varför?

Antalet myndigheter i Sverige är på tok för många, så många att det var tvunget att tillsättas en utredning för ett antal år sedan för att få reda på hur många myndigheter det fanns. Att varje krona som går in till staten noga utvärderas och ifrågasätts är enormt viktigt för att förhindra statens utbredning över vår frihet. Att minska antalet myndigheter borde vara en självklarhet för en frihetstörstande politiker, men var är ställningstagandet i denna fråga Piratpartiet? I Piratpartiets principprogram kan man läsa

"Alla maktmedel, system och metoder som staten kan använda gentemot sina invånare måste befinna sig under ständig omprövning och granskning av folkvalda företrädare"

Jag ställer upp till 100 % på detta, men gör Piratpartisterna detta själva? Är inte skattemedel maktmedel så säg. Var är ifrågasättandet av användandet av skattemedel, av graden av intag av maktmedel (skatt) Nada, inget.


Ett annat exempel är frågan om konstitutionsdomstol. Dvs en domstol som granskar att de beslut som tas stämmer överrens med våra grundlagar. Vad tycker Piratpartiet? Inget. Inte intressant.

Mna kan inta säga sig vara för frihet och samtidigt vara tyst i de här frågorna. Det är inte trovärdigt. Friheten på nätet och i våra kommunikationer är fruktansvärt viktigt men det räcker inte med frihet på de här områdena för att skapa ett gott liv. Kom igen Piratpartiet, visa att vi vågar ta ställning även i andra frihetsfrågor.

6 kommentarer:

Skymt sa...

Jag tror inte piratpartiet har som agenda att avskaffa staten, så beskattad kommer du nog fortsätta bli, oavsett om du är piratpartist eller inte. För övrigt tycker jag det är dumt att använda ekonomiska tillgångar som mått på frihet.

Anledningen till att piratpartiet främst koncentrerar sig på "elektronisk frihet", beror inte bara på historien. Det är helt enkelt så att utanför den "elektroniska sfären" så har vi redan meddelarskydd, frihet från censur och yttrandefrihet stadgat i grundlagen.

Vi vänder oss främst mot att dessa friheter inte ska få gälla på internet, vilket blir resultatet av många av de lagar som stiftats och föreslagits på senare år.

Jag önskar att piratpartister inte behövdes, men som du själv säger, gammelpartierna lyckas inte ta tag i de här frågorna med tillräcklig seriositet.

Connyt sa...

En skattesats över en viss procent(?) anser du är ett ingrepp i den personliga integriteten?!

Svårt att ta det på allvar...

Gurra G sa...

Detta va ett mycket märkligt inlägg. Ska vi ha noll skatt?? Noll myndigheter??

Jag förstår inte vart du vill komma.

grey sa...

Piratpartiet har aldrig påstått att integriteten bara är viktig på nätet. Läs på http://www.piratpartiet.se/politik/integritet/ så ser du att Internet inte ens nämns. Det är andra som fått för sig att partiet bara bekymrar sig om integriteten just där. Däremot är det där som slaget i första hand står just nu.

Jag antar att du helt missat de diskussioner som varit inom Piratpartiet att kräva en konstitutionsdomstol? Att utöka principprogrammet med det kräver dock ett beslut på ett årsmöte, något som förmodligen sker i februari (om någon lyfter frågan). Tills vidare får du nöja dig med att partiet ser det som en naturlig del av att bevara demokratin och skydda den personliga integriteten.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Nej, så enkelt ær det ju inte Tim.

Jag ær ju också Centerpartist men tycker nog att PP bør behålla sin profil. Centerpartiet har ju det senaste året drivit på før MINSKAD personlig frihet vad det gæller yttrandefrihet och censur, så dærfør stødjer jag PP i dessa frågor.

Och så længe de partier, exempelvis Centerpartiet, som kallar sig liberala driver friheten åt fel håll behøvs Piratpartiet.

Jag har røstat på Centerpartiet sedan jag blev medlem før øver 20 år sedan, men denna gång måste de fasen førtjæna min røst!

(Ps. Sorry før norska tecken, hoppas det ær læsbart ændå...)

Tim Svanberg sa...

Hej Tack för era åsikter och synpunkter.

Jag tror inte heller att Piratparitet har som agenda att avskaffa staten, inte helelr jag har det. Men Piratpartiet bekämpar ofta statens makt på den elektroniska arenan men bryr sig föga om statens utbredning på andra områden. Det får jag inte att gå ihop. Det du pratar om skymt är frihet i kommunikationen (meddelarskydd, frihet från censur och yttrandefrihet) men räcker det med frihet i vår komunikation för att vi som människor ska vara fria? Er analys tar på något vis slut där.

En allt högre skatt hotar allvarligt vår frihet. Ju högre skatt ju mer beroende är vi av staten (som för övrigt är samma stat som i FRA-debatten) och ju mindre får vi bestämma själva. Det är en mycket viktig åtgärd att sänka skatten för att inte hotar vår frihet.

Det är livsviktigt att ha förslag på hur vi ökar integriteten, lika viktigt är det att ha förslag på hur vi ökar friheten generellt.

Om Piratpartiet kräver en konstitutionsdomstol så är detta enormt bra och alla krafter som kan verka för detta välkomnas.

Du har rätt Markus i att Piratpariet har "rätt" politik i integritetsfrågor och här måste Centerpartiet ta sig en funderare på vad som är viktigtast.