tisdag, februari 03, 2009

Frihetsbegreppet

Först och främst skall vi fräscha upp minnet med en liten återblick på vad socialism egentligen är för något. Det finns ju de som påstår att socialism är frihet(Martin Moberg). Låt oss gå tillbaka till ett citat från Hayek som är lika aktuellt idag som år 1944.

"Vi har blivit förvarnade av några av 1800-talets största politiska tänkare, av de Tocqueville och lord Acton, om att socialism betyder träldom, men ändå har vi oförtrutet rört oss i socialismens riktning. Och nu när vi har sett en ny form av slaveri uppstå inför våra ögon, har vi så totalt glömt bort varningarna att det knappast faller oss in att de båda kan ha något med varandra att göra." F.A Hayek.

Socialism kan omöjligtvis betyda frihet och de som påstår att socialism leder till frihet vantolkar begreppet. Frihet betyder avsaknad av tvång. I historien har socialismen ett flertal gånger försökt framställa sig som en idéologi som bejakar friheten och vill öka densamma. Men som en kollektivistisk idé är detta en omöjlighet. Socialism leder till frihetens motsats. Socialismens definition på frihet är inget annat än det gamla kravet på statlig fördelningspolitik som i det långa loppet leder till en totalitär doktrin.

Frihet definiteras som frånvaro av tvång och frånvaro av någons godtyckliga makt.

Martins övriga text om klyftor och hela den biten är inget annat än socialistisk gammal skåpmat som inte säger någonting i praktiken. I valrörelsen anklagade ofta sossarna oss borgerliga för att sparka på dem som ligger. Den egentliga frågan är ju vem det är som har lagt dem ner.

Martin Moberg har fortfarande inte lyckats svara på frågan om Sverige drastiskt skall sänka sin levnadsstandard för att jämna ut densamma över hela världen. Istället hänvisas till ett allmänt dokument som inte ger ett svar på detta.

Inga kommentarer: