Nomineringsprocessen i USA är enormt spännande och snart rullar valrörelsen in i en avgörande fas, nämligen super-tisdagen. En sak jag själv är väldigt säker på är att jag definitivt inte vill se Hillary Clinton som president. För det första skulle en vinst för henne innebära en tillbakagång till nittiotalet på hennes make Bill hade makten i vita huset. Bill som för övrigt inte gjorde några särskilt stora förändringar i USA. Det är något tråkigt över tanken att om Hillary skulle vinna och bli omvald en gång skulle familjerna Clinton-Bush ha haft antingen president eller vice-presidentposten i ungefär 25 år, ingen jättespännande tanken. Jag tycker dessutom att Hillary är något falsk. Hon känns som en ren maktmänniska som sätter makten framför idéerna. Hennes och Bills agerande mot Obama i valrörelsen är dessutom snudden på rasistisk där man har försökt att göra Obama till en så kallad "svart kandidat". Vad vi kan glädjas åt är att om valet blir en kamp mellan Mc Cain och Clinton så är det nog dags för demokraterna att tredan nu börja vaska fram en kandidat som kan slå Mc Cain i nästa valrörelse.
Republikanerna har också mycket smolk i bägaren. Mormonen Mitt Romney och den gamla pastorn Huckabe är inte direkt mina favoriter. Att försöka göra religiösa övertygelser till en den av politiken hör knappast den moderna västvärlden till. Ron Paul uttryckte den mycket bra en gång " Well, I Can´t see how they are supposed to legislate morality". Dessvärre ser det mörkt ut för Ron Paul i detta valet. I nattens val i Maine fick han visserligen 19 %, men betydelsen av valet i Maine skall nog knappast överdrivas.
De senaste Pollsen visar att Obama snabbt rycker ifatt Clinton och i exempelvis Californa leder han i många mätingar. I snitt är hennes övertag endast 2,5 %-enheter mot 10-20 %-enheter för några dagar sedan. Dagens ledare i Los Angeles Times ger Barack Obama en bra skjuts inför valen på Tisdag.
Det hade varit väldigt spännande om valet kunde stå emellan Obama och Paul i slutändan, de kandidater som vill förändra mest men jag inser att Paul antagligen inte kommer att få det stödet av det republikanska partiet. På republikanernas sida blir det antagligen John Mc Cain som går segrande ur striden, med en viss reservation för att Mitt Romney kan gå bra efter nattens seger i Maine. På demokraternas sida är det en mycket mer öppen fråga. Jag tror nog att Clinton har snäppet bättre utgångsläge men det skulle inte alls vara osannolikt att Obama kan kalla sig för demokraternas kandidat efter tisdagen. Betydligt svårare att gissa är nog vilka som blir Vice president-kandidater. Den enda gissning jag vågar mig på är att varken Clinton eller Obama kommer att bli någon vice-president. Fram till Tisdagen rekommenderar jag följande sidor: Amerikansk politik och RCP
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar