söndag, april 15, 2007

Svårtydd mätning

Jag tänkte lite snabbt kommentera dagens oppinionsmätning som publicerats i bland annat SvD. Socialdemokraterna har dragit ifrån rejält i opinionen och är nu större än de fyra borgerliga partierna tillsammans. Samtliga fyra allianspartier backar. Det är klart att jag som borgerlig och Centerpartist inte skrattar åt sådana siffror. Det är bekymmersamt men samtidigt tror jag att förklaringarna kan hittas här:

Mona Sahlin: Har precis tillträtt och är ny och fräsch som partiledare. Något spännande att dra sig till antagligen. Att Mona Sahlin under sina åtaliga år i regeringen inte har uträttat någonting har inte kommit fram tillräckligt än

Lars Leijonborg: Det är klart att Lars inte känns som den fräschaste partiledaren av de alla. Spionskandalen skakar säkert honom och han verkar dra iväg på semester så fort det stormar om partiet. Det är inte bra ledaregenskaper. Tror att han måste bytas ut snarast, även om jag som Centerpartist inte ska lägga mig i interna angelägenheter i fp. EU-minister Cecilia Malmström skulle vara toppen som efterträdare.

Media: Det är självklart att media har rapporterat i mycket negativa ordalag kring regeringens förslag. Som Timbro kommit fram till används exempelvis ord som "försämringar" istället för förändringar, som om SVT har ett färdigt svar på vad som är den bästa nivån på A-kassan.

Kritik: Svenska folket vill rikta kritik mot de A-kasseförändringar som skett eftersom de inte trodde att de skulle genomföras trots att Alliansen gick ut med detta i god tid före valet. Man är helt enkelt inte vana vid regeringar som håller vad de lovar. 65 år sossestyre sätter ju sina spår.

Soffliggare: Här finns mycket sosseväljare som vaknat till liv


Något som är anmärkningsvärt i mätningen är att Vänsterparitet balanserar på 4 %, vilket är riktigt, riktigt illa. Men var bara lugn. Jag tror inte att v kommer att åka ur riksdagen. Så fort valet närmar sig kommer den vänsterpopulistiska trollhatten fram ur förrådet och nya ofinansierade löften i miljardklassen kommer fram, var så säker. 200 000 nya jobb i offentlig sektor var ett sådant förslag. Vänsterparitet har ju en förmåga att tro att pengar finns i oändliga mängder.

Alliansen måste se dagens mätning som en varningsklocka. Den gnistan som fanns före valet måste finnas där hela tiden, annars blir det tufft.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att det är en mycket svårtydd mätning. Sossarna har varken sagt eller gjort något sedan valet. Tolkningen måste bli att dom vinner mest på att vara tysta. Alliansen kanske tydligare förklara hur orättvist system sossarna byggt upp. Det kan aldrig vara orättvist att få behålla sina egna sparade och skattade pengar på det sätt som (s) försöker framställa det.

Tids nog kommer människor runt om i landet märka att dom får vara med och tycka till och forma sina liv, inte bara farbror(S)taten. Hoppas att dom kommer till insikt innan det är dags för nästa val.

Anonym sa...

Men du kan ju inte förneka att det är försämringar som har skett för Gamla sjuka arbetslösa och låginkomstagare. Titta på verkligheten och lysna inte på Timbro.

Ola

Tim Svanberg sa...

Vad gäller lyssna så läser jag en rapport från Timbro och källkritiskt granskar den och lyssnar inte på vad någon säger och slukar detta okritiskt. Vad gäller låginkomsttagare (däribland jag själv) har vi fått det rejält mycket bättre. Skatterna för oss sänks ännu mer nu och jobben trillar in. Gamla sjuka arbetslösa? vilka menar du? Förtidspensionärer? Sjukskrivna eller vad?

Anonym sa...

Jasså har låginkomstagare fått det rejält mycket bättre... Det har väl inte ens Borg sagt! Jobben trillar in, nja inte för oss som har blivit gamla, varit borta länge eller är lite krassliga. Vi är inte kvaliciferade för dom jobben såvida inte staten börjar betala lönen åt oss. Då kan företagen eventuellt anställa oss. Någon måste betala för allt, och inte blir det dom som har mer som får göra det.

Anonym sa...

Men du kan ju inte förneka att en låginkomstagare som har 18000 i månaden har fått det sämre. Sen menar jag sjukskrivna Förtidspensionärer och ålderspensionärer.

Ola

Tim Svanberg sa...

Nej, låginkomsttagare md 18 000 i månaden har inte fått det sämre utan har ungefär 600 kronor mer per månad att röra sig med. På vilket vis ålderspensionärer skulle fått det sämre fattar jag inte. Det enda som hänt med pensionärer var att deras skatt inte har sänkts, cetes paribis.

Anonym sa...

Men då glömmer du att räkna med att A-kassan har höjds och Bilförsäkringen. Sen har avdragsrätten för fackavgiften och sånt tagits bort. Bensinskatten har ju oxå höjts liksom tobak. Sen om man har kåk så har reavinsten blivit högre skatt på....Så du glömmer att allt har blvit dyrare för alla lågavlönad, sjuka och gamla..

Ola

Tim Svanberg sa...

Nix, det har jag inte glömt utan detta är explicit angivet i beräkningarna. Reavinst för övrigt kommer bara vid försäljning och förutsatt att du gjort en vinst

Anonym sa...

Det är bara att läsa vad Riksdagens utredningstjäns kommit fram till så ser du att jag har rätt.
http://mp.se/files/129800-129899/file_129806.pdf