söndag, september 30, 2012

Kvalité i välfärden blir en valfråga

Socialdemokraterna i Malmö har redan gjort det, Socialdemorkaterna i stockholms stad har redan gjort det och LO har redan gjort det. Krävt vinstförbud i välfärden alltså. Det troliga är allt allt fler socialdemokratiska organisationer kommer att gå samma väg. Det är svettiga nyheter för Stefan Löfvén (s). Löfvén har de gånger han uttalat sig sagt att ett vinstförbud i välfärden inte låter sig genomföras. Att Löfvén egentligen är helt emot vinstförbud är ju helt klart men dilemmat för honom är att hålla ihop sitt parti. Han har varit tvungen att utrycka sig diplomatiskt för att inte skrämma bort vänsterfalangen i partiet. Nu ser vi resultatet av detta. När Stefan Löfvén hållt sig borta från debatten har han samtidigt lämnat scenen fri för vänsterfalangen i partiet att definiera partiets hållning. I det här läget är det svårt för Stefan att vända diskussionen igen. LOs Karl-Petter Thorwaldsson dundrade på i talarstolen att kravet är vinstförbud i välfärden. Retoriskt blir det alltså ett stort problem för Stefan Löfven i nästa valrörelse. Samtidigt som han försöker ge en bild av att partiet är ett mittenparti med pragmatiskt hållning i välfärdsfrågor drar vänsterfalangen partiet allt längre ut på den politiska höger/vänster-skalan.

Att kräva att vinster i välfärden ska bort kan vara det här århundradets mest populistiska Retorik. Vänsterpartiet har väl begått det största klavertrampet där de räknat ut hur stora vinsterna i välfärdsföretagen är och sedan delat denna med en genomsnittlig lönesumma och på så sätt kommit fram till hur många fler som kunde vara anställda i offentlig sektor. Men så enkelt är det ju förstås inte. För samtidigt som man pratar om vinster riktar retoriken in sig på rika riskkapitalister som fyller sina fickor med UTDELNING. Och utdelning och vinst är ju inte samma sak. Vinst kan ju antingen delas ut eller så återinvesterar man vinsten i verksamheten. Den lilla detaljen bortser man alltså ifrån. Frågan är om man vill förbjuda vinst i alla led i välfärden. Ska endast skolböcker köpas in från förlag som inte går med vinst? Ska läkemedel endast köpas in från förlustbringande läkemedelsföretag? Annars är det ju märkligt att vissa delar av välfärden inte får gå med vinst medan andra får göra det.
Vi i Centerpartiet har en nykter syn på frågan. Det viktiga är inte att diskutera hur all vinst ska bort från välfärdsföretagen utan att diskutera hur kvalitén kan bli så bra som möjligt, hur äldre kan få välja den vårdgivare som passar just deras behov och vilken skola som ger deras barn bäst möjligheter. För oss är exempelvis LOV (lagen om valfrihet för äldre) mycket viktigt. Alla äldre ska få välja vem som ska stå för deras omsorg. På så sätt får vi en konkurrens om kvalité istället för en konkurrens om pris. Vi kommer att göra det här till en valfråga och det är dags för socialdemokraterna att ta ställning. Att komma in i den debatten med en så svajig hållning de har idag kommer att innebära katastrof för dem.

Avslutar med ett klipp. Anders W Jonsson (c) gör ett alldeles utmärkt jobb mot Jonas Sjöstedt (v) i fredagens Gomorron Sverige.

Inga kommentarer: