torsdag, juni 14, 2012

Ett rättvist skatteutjämningssystem

Centerpartiet har längre krävt att den utredning om förändrat skatteutjämningssystem som varit ute på remiss och fått ett brett stöd hos remissinstanserna ska genomföras. Som det ser ut nu missgynnas många kommuner och landssting medan andra felaktigt gynnas. Det finns exempel där två kommuner haft samma andel barn placerade i förskolan. Den ena kommunen belägen i Norrlands inland och den andra i Stockholm. Låt oss för enkelhetens skull anta att det finns 100 barn i bägge kommunerna (förenklat). Av dessa går 90 i kommunal förskola. I denna norrlandskommun har man fått ersättning i skatteutjämningssystemet motsvarande 60 barn medan Stockholmskommunen fått ersättning för 130 barn. Det är alltså en myt att Stockholmarna generellt förlorat på det nuvarande systemet. Det är väl ingen hemlighet att ett antal moderatpolitiker i Stockholmsregionen drivit på för att förhala processen och skjuta upp införandet av det nya systemet. Därför är det nu glädjande att regeringen kommit överens med socialdemokraterna om att regeringen i höst ska komma med en propostion om ett förändrat skatteutjämningssystem. Nu tar regeringen ett stort steg framåt för en modern och rättvis fördelning av skatteutjämningen mellan kommunerna. Centerpartiet har varit mycket drivande i frågan och länge sagt att det är inte en om-fråga utan när-fråga om införandet. För Blekinges del kommer ett nytt skatteutjämningssystem alldeles säkert att vara positivt.

1 kommentar:

Göran sa...

Centerpartiet står för en landsortsfientlig politik, där kostnader för regeringspartiernas centralism skapar ett konstlat behov av ett onödigt skatteutjämningssystem!
Idag, utarmas alla svenska regioner ekonomiskt av en hel armé av skattefinansierade byråkrater i östra mälardalen, en samhällsekonomisk paria som genom utredningsmanipulation av de folkvalda och årlig uppgradering av den statliga centralbeskattningen (statliga skatten) indirekt sänker landets perifera kommuner. Pengarna stannar inte längre kvar ute i regionerna och skapar därigenom inget lokalt riskkapital. Pengarna går istället genom hutlösa Elskatter, Moms-, Bränsle-, Bil-, alkohol-, tobak- och Bolagsskatter, m.m. direkt in till Stockholmsområdet där överskottet dagligen göder en till stora delar onödig och enormt kostsam gigantisk Statsbyråkrati med svans. Denna vansinniga och vindögda centraliseringspolitik utarmar och avfolkar landsorten, samtidigt som Stockholmsområdet tillåtas växa okontrollerat och fullständigt badar i andras pengar.
Oavsett partifärg i regeringen så är slöseriet med landsortens pengar vid de olika statsbyråkratdelarna snudd på kriminell. Vid t.ex regeringskansliet anställdes vid det första EU-ordförandeåret 1500 personer extra bara för att vända papper, och trots att ordförandeåret bara varade ett år så jobbar huvuddelen av dem fortfarande kvar. Detta centrala och ekonomiska vansinne går igen inom all statlig verksamhet, den statliga centralbyråkratin bara ökar och ökar på övriga Sveriges bekostnad. Resonemanget inom Sthlms centralbyråkrati går nämligen som vanligt ut på att landets ”gemensamma” tillgångar och överskott tillhör staten och staten det är vi och endast vi!
Sverige, har nu skapat ett centralt monster som sakta håller på att äta oss alla ur huset. Är det inte snart dags att säga Nej, ta tillbaka våra pengar och stoppa slöseriet inom statsbyråkratin. Äntligen börja ställa krav på våra ja-nickande rikspolitiker på våra länsbänkar i riksdagen. Ställa dem till svars för alla tagna beslut, som t.ex frågan om varför El-avregleringen gav landsortsbor inom vattenkraftsområden 4 ggr dyrare nätavgift och därmed dyrare statlig skatt än de boende i Sthlms-området. Också fråga dem varför de tvingar övriga Sverige att betala för alla lokala inrättningar, som museer och teatrar i Sthlms-området. Och varför i herrans namn måste landsorten betala licsenspengar till Sthlm för smörjan som visas i SVT, och det bara för att de tillåts gömma sig bakom ett förljuget namn som ”public service”, även fast de visar samma skit som alla andra?
Av all statlig skatt som Sveriges ca 7 miljoner invånare utanför Stockholm betalar in så går ett gigantiskt överskott till att betala skyhöga löner- och hyror inom statsbyråkratin i östra mälardalen. Detta överskott går sedan in i Stockholmsområdet genom den lokala skatten, lokala bankinsättningar, lokala inköp och lokalt nyttjande av ortens näringsidkare. Allt sammantaget skapar en mycket gynnsam tillgång på lokalt riskkapital och positivt företagsklimat. Något som övriga Sverige, pga denna politik, alltid lidit stor brist på!