söndag, augusti 22, 2010

Folkpartiet Ronneby har en del att bevisa

Man kan ju lugnt säga att folkpartiet i Ronneby har en del trovärdighetsproblem. Nu går partiet ut och säger att de vill samarbeta med de borgerliga partierna i Ronneby efter valet. Det kan ju låta bra vid en första anblick men låt oss då ta en historisk tillbakablick. Vi behöver faktiskt inte gå särskilt långt bakåt.



Året var 2006 och i Sverige hade alliansen vunnit en seger i riksdagsvalet. I Ronneby kommun var läget inte likadant. Förvisso hade centerparitet och moderaterna gått fram kraftigt men det fanns inte tillräckligt politiskt stöd för att bilda ett alliansstyre i kommunen. Istället bildades ett socialistiskt minoritetsstyre med sossarna, folkpartiet och kristdemokraterna. De flesta skulle nog även säga att vänsterpartiet ingick i denna styrande konstellation. Folkpartiets Nils-Ingmar Thorell blev kommunfullmäktiges ordförande och Socialdemokraternas Jan-Anders Palmqvist sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande. Kristdemokraternas utdelning i samarbetet kan nog sammanfattas till 0. Här har vi alltså två till synes borgerliga partier som på maktens altare offrar sin politiska själ för lite makt. Så har läget varit. Folkpartiet beskriver flera gånger under mandatperioden samarbetet som konstruktivt och lyhört. Sossarna och det lokala partiet "folkpartiet socialdemokraterna" sitter alltså och myser ihop under fyra år.



Är det något som tror folkpartiet när de nu går ut och vill samarbeta med de borgerliga. Inte jag iallafall. De har en del att bevisa först. Som borgerlig väljare skulle jag tänka efter borde två och tre gånger innan jag lade en röst på folkpartiets lokala företrädare.

Inga kommentarer: