söndag, december 06, 2009

Valallians

"Nyheten" om att de borgerliga partierna skulle gå ihop med gemensamma listor i valet för att undvika en situation där ett parti hamnar under 4 % är troligtvis en icke-realitet. Som bevis för detta slänger man fram det faktum att partibeteckningen Allians för Sverige är registrerad hos valmyndigheten. Det kan naturligtvis vara en förklaring. En annan förklaring som är betydligt mer realistisk är att den beteckningen är registrerad av allianspartierna för att den inte ska kunna användas av andra partier. Svårare än så tror jag inte att det är.

För det första har den partibeteckningen varit registrerad sedan typ april 2006 och då gick partierna fram som separata partier och för det andra är vi nog för sent på det om vi ville köra den modellen. Jag är dock emot en sådan lösning. Jag menar att enskilda partier ska egna listor. Om man nu vill ha listor gemensamt med andra partier är det en betydligt bättre strategi att slå ihop partierna. Långsiktigt tror jag att det vore bra. Det finns ingen anledning att ha flera liberala partier. Låt oss på den borgerliga sidan ha ett liberalt parti och ett konservativt. Men inför detta valet har vi valt att inte ödsla viktigt regeringstid åt en så pass omfattande organisatorisk förändring. Efter valet 2010 bör vi dock återigen titta på frågan på allvar och förbereda ett samgående med främst folkpartiet. Målet bör vara att inom kort bilda ett nytt liberalt parti besstående av cenerpartiet och folkpartiet.

Men som sagt i valet 2010 går vi fram som Centerpartiet och kommer att visa på stor framgång för liberala Centerpartiet. Senaste opinionsmätningen visar på ett stort uppsving för Centerpartiet till 6,8 %. Detta bådar gott.

Inga kommentarer: