lördag, juni 27, 2009

Är Centerpartiet dödsdömt?

Nu tänker jag vara hård mot mina egna. Min icke desto mindre tänker jag vara rättvis i min analys. Valresultatet i EU-valet var på inget vis en framgång för Centerpartiet. Tvärtom tappade partiet 10 % av sina väljare. Det beror inte på att Lena Ek gjort ett dåligt jobb. Nej hon har uträttar mycket gott i EU-parlamentet och är dessutom en hårt arbetande parlamentariker som tar sitt arbete på största allvar. Piratpartiet och Miljöparitet gjorde däremot mycket goda val och gick starkt framåt. Självklart beror det inte enbart på att unga finniga datornördar trätt fram ur sina mörka spelhålor och mobiliserat för att kunna legitimera sitt fildelande, nix. Det beror på integritetsfrågorna som för övrigt egentligen inte är en typ av frågor utan ett perspektiv, ett övergripande synsätt. Unga människor har gått i bräschen för en rörelse som inte accepterar staten som enbart god. När denna snöboll sattes i rullning efter Pirate-Bay-rättegången visste vi ganska snart att valet skulle bli ett integritetsval.

Dessvärre var inte Centerpartiet med i denna rörelse. I valet 2006 var Centerparitet och Maud Olofsson på fronten mot övervakningssamhället och för nolltolerans mot Integritetsinskränknigar. Sedan minns vi alla vad som hände för lite drygt ett år sedan när Fredrik Federley stod med gråten i halsen i Riksdagens talarstol och förklarade att han kommer att rösta med regeringen i frågan om FRA. Och tror nu inte för en stund att den sista frågan på området är voterad och lagd till protokollet, nej det kommer mer och mer och mer. EU-komissionen har ju försökt implementera flertalet integritetskränkande lagstiftningar under det senaste året och fler lär komma. Med valet i antågande är det brådskande med en kursändring för Centerparitet och regeringen som helhet. Det är knappast någon hemlighet att om en sådan kursändring inte kommer inom kort så kan Centerpartiet dessvärre skrivas till historien. I valet 2006 drog Centerpartiet många många röster med sin profil som integritetspartiet nummer 1. Om vi överger de frågorna nu står vi i princip utan väljare. Man kan inte vara ett seriöst liberalt parti samtidigt som man agerat som man gjort de senaste åren. Den personliga integriteten är en övergripande del av den liberala ideologin. Det är absolut inte försent för Centerpartiet att visa att vi kan ändra oss men det kräver en kursändring nu direkt. Partiledningen och riksdagsgruppen behöver träda fram offentligt och förklara att vi nu är beredda att ta initiativ för att riva upp FRA-lagen och stoppa Ipred i papperskorgen.

3 kommentarer:

Martin Vesterlund sa...

Skarpt skrivet Tim, sorgligt att du (och andra centerpartister) behöver skriva sånt här.

Önskar dig lycka till i riksdagsvalet, du är en av de unga förmågorna som behövs i Stockholm just nu!

Unknown sa...

Det ska mycket till innan ett så gammalt och etablerat parti som Centerpartiet förpassas till historien.

Ändå är jag benägen att hålla med, den kurs C just nu följer är inte bra och i mina ögon finns det faktiskt en risk att partiet faller samman om det inte ändrar inriktning snart.

Men det är trevligt att se att det (fortfarande) finns Centerpartister som vågar se problemen och som förstår integritetsfrågorna. Skulle den inställningen etableras i Centerpartiet skulle jag kunna tänka mig rösta på dem.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Lysande Tim!

En manuell trackback:
En bra vakthund biter inte sin husse!

:-)