måndag, april 21, 2008

Förbud och åter förbud

En majoritet av Sveriges riksdagsledamöter vill förbjuda tobaksförsäljning i Sverige. Sveriges Riksdagsledmöter har märkt att det är farligt med tobak och som vanligt heter medicinen förbud. Av KDs riksdagsledamöter var det 90 % som var för förbud. Och de skall kalla sig borgerliga.

måndag, april 14, 2008

Apoteksmonopolet slopas

Förra veckan demonstrerade PRO mot att apoteksmonopolet skall slopas. De är antagligen rädda för att den folkhemsnostalgiska så kallade välfärsmodellen a ala Per-Albin Hansson håller på att knaka i fogarna och försöker få det att framstå som att Svenska folket skulle stödja ett fortsatt monopol. Tänk så fel man kan ha. Nu kan vi snart äntligen köpa alvedon även på söndagar. Farbror staten kommer inte längre att kunna hindra oss från det och det är svenska folket glada över. Jippi

söndag, april 13, 2008

Statens kassakistor är spängfyllda

Sveriges offentliga finanser är just nu i princip så starka de bara kan vara. Goda ekonomiska tider kombinerat med en finansminister som är utbildad inom sitt område ger Sverige ett riktigt fint utgångsläge. Det är naturligtvis roligt att se. Vi ser också hur statsskulden minskar och redan år 2011 är den nere på 18 %. Nu måste debatten skifta fokus. Under den borgerliga regeringen har skattetrycket minskat och statens åtaganden har till viss del också blivit färre, exempelvis har alliansregeringen äntligen tagit ett antal bolag bort från statens klåfingriga händer. Det är naturligtvis bra. Men ett överskott i statens finanser betyder att staten har tagit in för många skattekronor i sin kista och vi måste fundera över rimligheten att det svenska ställs på knäna pga det höga skattetrycket samtidigt som sparandet i staten ställs på hög. Risken finns att regeringen kommer att använda pengarna till att ösa ut bidrag och allmosor lagom till valet. Istället borde alliansen ta en diskussion om det omoraliska med höga skatter. Om Sverige med en normalhög arbetslöshet (det får vi säga att den är nu) fyller skattekistorna fulla med det skattetrycket vi har måste trycket minska drastiskt. Det finns ingen som helst anledning att ta in mer pengar från de arbetande svenskarna än vad som är absolut nödvändigt. Detta verkar dock Marita Ulvskog (s) tro. I sann socialistisk anda anser hon att skattesänkningar är slöseri med skattepengar. Den kommentaren får nog vilken ekonom som helst att gråta (svenska folket med för den delen).

Först och främst bör man nog nu inrikta sig på att sänka den statliga inkomstskatten. Man behöver inte höja brytpunkten men en rejäl sänkning över hela linjen är nödvändig. Dessutom bör värnskatten tas bort helt och hållet. Sossarna har haft som strategi att kalla olika skatter för olika saker när de egentligen bara är en och samma. Det gör skattesystemet svårt att överblicka och framförallt att kritisera. Det är därför vi genast måste föra en seriöst diskussion kring platt kombinerad med ett rejält grundavdrag i Sverige.