tisdag, augusti 27, 2013

Vill du ha 1.000-2.000kr mindre i månaden som pensionär? Stefan Löfvén har i så fall ett förslag för dig

När Socialdemokraterna valde Stefan Löfvén så trodde jag att man valt en man som både var pragmatisk och resonerande. En man som lugnt och sansat sätter sig in i sakfrågorna innan han uttalar sig. Jag hade fel. Nu kommer det ena populistiska utspelet efter det andra. Det får man iofs räkna med i politiken. Det senaste utspelet är inte bara populistiskt - Det är dessutom direkt farligt för såväl svensk ekonomi som för framtida pensioner. Stefan Löfvén säger sig nämligen vilja skrota PPM. Det direkta sakfelet att Premiepensionsmyndigheten inte funnits på några år utan numera ingår i pensionsmyndigheten mår man ha överseende med. Konsekvenserna av att skrota premiepensionssystemet däremot har jag inget överseende med och kommer att stå de som är yngre än 50 år mycket dyrt.

Stefan Löfven resonerar antagligen som så att många av dagens pensionärer har retat upp sig på att pensionsbromsen slår in i dåliga tider och håller tillbaka pensionerna. I goda tider ökar pensionerna i regel. Det finns nog många av dagens pensionärer som är beredda att rösta på någon som säger sig vilja ta bort detta system. Stefan räknar med att dessa är tillräckligt många för att han ska få sin tid i rampljuset och vid maktens grytor. När effekterna av systemet slår in räknar antagligen Stefan Löfvén och Magdalena Andersson med att inte längre behöva ta konsekvenserna av den populistiska retoriken. De tror nog att detta ligger långt framöver.

Det som händer om vi skrotar premiepensionssystemet blir att systemet underfinansieras och morgondagens pensionärers pensioner sänks. Pensionsmyndigheten räknar idag med att framtida generationers pensionärer förlorar mellan 1.000-2.000kr/månad på att avskaffa systemet på det sätt Socialdemokraterna föreslår. Det innebär att pensionen blir mellan 240.000 och 480 0000kr lägre om man räknar att man lever ca 20 år som pensionär. Är detta rättvist? Ska verkligen Stefan Löfvén för att kortsiktigt vinna röster få kosta framtida generationer så mycket pengar. Det är nog många som skulle få svårt att klara vardagen med 2 000kr mindre att röra sig med i månaden.

Frågan är dessutom ännu farligare. När kraschar systemet helt och hållet? Pension är inte uppskjuten lön. De som jobbar idag finansierar dagens pensioner. På detta sätt garanterar vi att finansieringen håller. Om detta system bryts upp och ersätts med Socialdemokraternas förslag är frågan hur länge det dröjer till det blir underfinansierat och briserar. Vad blir i så fall konsekvenserna av detta?

Jag hoppas verkligen att Socialdemokraterna väljer att överge denna populistiska politik. Om de inte gör det kommer framtida generationer av pensionärer att få det knapert!

fredag, augusti 23, 2013

Det blev ingen debatt!

Idag fick jag svaret på min debattinbjudan. Socialdemokraterna tackar nej till att möta mig i debatt om landsbygdens utveckling. Kanske beror det på att de inte har någon politik för landsbygden, kanske beror det på ren arrogans. Jag tycker i vilket fall tycker jag det är ett svek mot väljarna. De socialdemokratiska riksdagsledamöterna har inte sina riskdagsplatser som en gåva från ovan utan deras uppdragsgivare är de Blekingska väljarna. Då kan man väl förvänta sig lite mer än att man  först ger sig in i en debatt och sedan tackar nej till att debattera området.

Jag kommer i alla fall att jaga dem valrörelsen igenom. Deras politik leder till sämre villkor för landsbygden och det har väljarna rätt att veta. Min debattinbjudan står givetvis kvar och den dag de samlat mot till sig för en debatt är jag redo.

onsdag, augusti 21, 2013

Debattinbjudan till Socialdemokraterna

I hemlighet har Socialdemokraterna på Sveavägen bestämt sig för att sänka Centerpartiet genom att göra oss till huvudmotståndare i nästa valrörelse. Den fighten tar vi så gärna. Jag bjuder därför in Socialdemokraternas riksdagsledamöter i Blekinge till debatt om landsbygdsutveckling och om tillväxt i hela landet.




Debattinbjudan till Socialdemokraterna i Blekinge
 
Via media har jag fått reda på att ni Socialdemokrater utsett oss i Centerpartiet till huvudmotståndare i valrörelsen och att ert mål är att sänka oss. Istället för att sänka Centerpartiet hade man ju kunnat önska att ni lagt fokus på att utveckla en politik för att sänka exempelvis arbetslösheten på landsbygden. Jag välkomnar att ni utsett oss i Centerpartiet till era huvudmotståndare och antar naturligtvis utmaningen. Därför utmanar jag era riksdagsledamöter på debatt om hur vi förstärker landsbygdens förutsättningar. Nu har ni chansen att visa att ert prat om landsbygd inte bara är tomma PR-ord utan att ni verkligen bryr er om att skapa tillväxt i hela landet.
 
Jag välkomnar en debatt om hur vi kan få hela landet att växa och hur vi ger förutsättningar att bo och verka på landsbygden.
Er politik på området imponerar inte och frågan är om det är lastbilsskatt, höjd bensinskatt eller fördubblad arbetsgivareavgift för unga som ni ska försöka locka landsbygdsväljare med. Under er tid vid makten visade ni noll och inget intresse för landsbygdsfrågor.
 
Jag hoppas att ni tar chansen och tackar ja till min debattinbjudan. Former för debatten, tid och plats kan vi diskutera när ni tackat ja.
 
 
 
Med hopp om svar från er
 
 
 
Tim Svanberg (c)
Riksdagskandidat, Centerpartiet Blekinge
0733-91 77 53
tim.svanberg@centerpartiet.se

tisdag, augusti 20, 2013

Sänkt skatt innebär mer pengar till vård, skola och omsorg

Aftonbladet drar idag igång en kampanj för att motarbeta sänkt skatt. Man vill helt enkelt inte att regeringen ska genomföra ytterligare ett jobbskatteavdrag. Vad det egentligen handlar om är att Aftonbladets ledarredaktion vill förhindra att Socialdemokraterna hamnar i en rävsax inför valet. Parollen Aftonbladet kör med är att man inte ska sänka skatten utan istället satsa de pengarna på välfärd. Men stämmer det verkligen? Innebär sänkt skatt på arbete att det blir mindre pengar för det offentliga att använda?

Jag tycker att utspelet är väldigt fel. Vi lever i ett av världens mest beskattade länder. Självklart finns det fortfarande utrymme för hårt arbetande människor att få mer pengar över i plånboken. Visst kan man fortfarande göra nödvändiga reformer på skatteområdet. Bilden man vill ge att Sverige övergår till en nattväktarstat efter ett femte jobbskatteavdrag har alltså ingenting med verkligheten att göra.

Aftonbladet är däremot rädda för att den Socialdemokratiska partiledningen sätts i en mycket besvärlig sits inför valet. Löfvén (s) säger att samtliga jobbskatteavdrag ska finnas kvar. Mikael Dambeg (s) förklarade detta i tv med att människor måste veta vad (s). S tycker alltså en sak om jobbskatteavdraget när det föreslår och en annan sak när det är genomfört. Vänsterpartiet däremot är helt emot jobbskatteavdragen och skulle gärna höja hårt arbetande människors skatt med ett par tusenlappar i månaden. Detta blir ett dilemma för Löfvén att hantera. Ska vänstersossar och vänsterpartister få sätta dagordningen eller den mer försiktiga linjen från Löfvén som kommer att reta gallfebern på det andra gänget. Man kliar sig nog i huvudet på Sveavägen nu. Kan Aftonbladet bilda opinion mot detta nu slipper sossarna bry sig om detta.

Men stämmer det då verkligen att sänkt skatt innebär mindre pengar till vård, skola och omsorg? Nej det stämmer ju inte. Sedan alliansen tillträde 2006 har 4 jobbskatteavdrag genomförts. Samtidigt har skatteintäkterna ökat med 22%. Vi kan alltså slå hål på denna myt här och nu.

måndag, augusti 19, 2013

Några korta tankar från Eringsbodaresan

Igår hade jag förmånen att få följa med på en resa runt Eringsboda. Det var samhällsföreningen som anordnade en rundresa för politiker och chefer inom Ronneby kommun för att diskutera landsbygdsutveckling  utveckling i allmänhet och positiv utveckling för Eringsboda i synnerhet. Jag tycker det var en riktigt bra dag med många upplevelser och många nyttiga diskussioner som vi politiker gör klokt i att ta med in i de diskussioner vi har i våra forum. Bor man på landsbygden och i de mindre orterna runt om i Blekinge och övriga landet så är det inte mycket som kommer gratis utan det handlar om att kämpa och engagera sig för det som många ser som självklarheter. I storstäderna ser man det som självklart att ha en bensinmack runt hörnet (Ja det gör man även i Ronneby tätort). I Eringsboda arbetar man hårt för att få tillbaka möjligheten att tanka på sin ort.

Genom att hitta alla positiva exempel och genom samarbete, hårt arbete och lokalt engagemang tror jag att det är fullt möjligt att utveckla ladsbygden och våra mindre orter. Kan jag på något vis vara delaktig i detta är jag det gärna. Tillsammans kan vi utveckla Eringsboda, Ronneby, Blekinge och Sverige och vända trenden.

tisdag, augusti 13, 2013

Därför ställer jag upp i EU-parlamentsvalet




I maj 2014 är det så dags för val till EU-parlamentet. Det är dessvärre ett val som väcker mindre intresse än våra andra val (med undantag för kyrkovalet) och så har det varit sedan inträdet i unionen. Jag hoppas att nästa års val prioriteras högre av väljare och politiker - Det behövs!

Jag ställer upp i detta valet. Jag vill vara en del av gänget som tar Centerpartiet till nya valframgångar i EU-valet. jag skulle verkligen uppskatta om du som är medlem i Centerpartiet ville ge mig en av dina röster i medlemsomröstningen. Med ditt stöd kan jag verka för att de principer jag står bakom får en röst i valrörelsen.

Jag är för svenskt medlemskap i EU. Det har jag alltid varit. Jag anser att fördelarna med att vara med i EU klart överväger nackdelarna. Genom att underlätta för en gemensam marknad integrerar vi Europas länder vilket gynnar alla som bor i här. Att jag är för ett svenskt medlemskap i unionen innebär dock inte att jag är någon okritisk ja-sägare till EU. Väldigt mycket är galet med EU. Jag anser att unionen måste bli mer öppen, transparent, demokratisk och verklighetsförankrad. Människor tenderar att rösta i mindre utsträckning i EU-valet bl.a p.ga att man anser makten ligga väldigt långt borta. Det gör den också. Dessutom har mycket av den reella makten faktiskt försvunnit bort från Bryssel (och Strasbourg) och de folkvalda parlamentarikerna och istället hamnat i stängda mötesrum mellan Francois Hollande och Angela Merkel (Förvisso folkvalda men inte av ex.vis Svenskar, Danskar eller Slovener). Byråkratin är också enorm inom EU och måste kraftigt begränsas.

För att stärka Europas och medlemsländernas konkurrenskraft krävs det att makt som idag finns centraliserat skickas tillbaka och decentraliseras.

Jag vill arbeta för att göra det enklare att plugga i andra länder. Det är kanske en klyscha men vi lever i en global värld och avstånden krymper. Om vi kan hitta vägar att göra utbildningar giltiga över hela Europa har vi mycket att vinna på det.

Jag säger också Ja till att ha kvar kronan som valuta i Sverige. För 10 år sedan var jag mitt uppe i folkomröstningskampanjen för att byta kronan mot euron. Jag arbetade nästan dygnet runt för att övertyga människor att vi skulle byta ut kronan. Jag kan se att jag hade fel då. Jag tycker att det är en riktigt dålig idé att införa euron i Sverige. Nästan alla regelverk som skulle förhindra en kris har man brutit i just kristider. Man har undergrävt marknadens förtroende för euron genom att mycket ansvarslöst agerande. Jag är rädd för att euron splittrar Europas folk istället för att bygga broar. De som för 10 år sedan sade att Europa inte är ett optimalt valutaområde hade helt rätt. När Irlands ekonomi gick mot överhettning gick Grekland och Portugal istället mot krasch.

Om du är medlem i Centerpartiet kan du vara med och rösta i medlemsomröstningen inför EU-parlamentsvalet. Det finns 90 mycket dugliga kandidater att välja mellan. Jag blir förstås tacksam om kandidat 74 får ditt stöd.