torsdag, februari 07, 2013

Ta nu debatten mot Löfvén Reinfeldt

Jag tyker att Reinfeldt ska tacka ja till en debatt mot Stefan Löfvén. Det finns ingen anledning att bete sig på det sättet de bägge herrarna gör just nu, ett skyttegravskrig utan vinnare. Samtidigt kan man undra vad Stefans nyvunna intresse för debatter kommer ifrån

Vi kommer ju ihåg att Stefan Löfvén sedan han tillträtt som ledare för socialdemokraterna gjort det till sitt signum att hålla sig undan. Under det första halvåret var det inte många gånger man fick en skymt av sosseledaren i media. En bekant till mig körde på E4an i höstas och läste en skylt som satts upp på en åker med texten "undrar om Stefan Löfvén har ljus eller mörk röst".
Varje gång Stefan hade skrivit en debattartikel eller liknande drog han sig genast tillbaka och försvann från offentligheten. Mot denna bakgrund är det svårt att förstå varför Stefan är så angelägen om en debatt nu, när han varit sådan motståndare hittils.

Jag tycker dock att Reinfeldt snarast ska ta debatten mot Stefan Löfvén. Han har givetvis ingenting att förlora på en sådan debatt. Stefan slänger sig med klyschor och är en maskin av floskler. I en debatt tvingas han förklara vad det konkret innebär att "satsa på framtiden" och att "investera ur krisen" Min bedömning är att Stefan Löfvén kommer att förlora en debatt mot Reinfeldt. '

Jag är inte heller helt säker på vilka Löfvén företräder. Är det s, s och v, s v och mp eller s v mp och sd? Det svajar med andra ord rejält i oppositionslägret. Jag tror att Stefan tänker sig att företräda enbart s. Men med strax under 30% av väljarna bakom sig enligt opinionsmätningarna är det märkligt att tro att Stefan kan bilda regering och då frågar man sig vilka han ska samarbeta med. Snart är det dags att fråga oppositionen vem som är deras ledare. Kommer Sjöstedt att acceptera att någon annan företräder dem?


Bloggtips: Mikael Andersson
Andra bloggar om: Reinfeldt, Löfvén, Alliansen


Mot detta står alliansen som visat att vi kan styra Sverige och har så gjort vi snart 8 år. Det är fyra partier som vill och kan regera och har en gemensam politik.

onsdag, februari 06, 2013

Nätomtanke - Deal?

Dessvärre hade jag inte möjlighet att se uppdrag granskning ikväll som behandlade ämnet näthat, men jag ska se det så snart jag har möjlighet.
Näthatet har funnits så länge internet har funnits. Denna typ av hat är precis som annat hat avskyvärt. Många av de som sprider hatet på nätet är anonyma eller gömmer sig bakom fiktiga namn i kommentatorsfält eller liknande. Andra använder sina riktiga namn och sprider sin dynga. Men det gemensamma är att det är någon som på tryggt avstånd sprider hatkommentarer om andra. Kommentarer dessa fega ynkryggar aldrig skulle våga säga rakt till personen de ger sig på. Men på nätet är det lättare att skriva något eftersom man inte kan se reaktionen eller måste försvara sitt uttalande. 

Många är de bloggar och twitterkonton som producerar hyllmetervis med dynga varje dag vars enda syfte är att smutskasta andra eller att få upprättelse för egna misslyckanden genom att hoppas att omgivningen också misslyckas. Inte sällan uppenbarar de sig på twitter genom tecknade profilbilder, olika typer av korsriddarsymboler eller liknande. Frågan vad man ska göra åt detta är inte så lätt. Rättshaverister är så upptagna av detta att de inte ser något fel i det de gör och sporras naturligtvis av att man bemöter det de säger, väldigt klassiskt. Ska man polisanmäla? Jag vet inte. 

Jag tycker att vi istället för näthat börjar med lite nätomtanke istället. Deal?

måndag, februari 04, 2013

Annie visar vägen

Igår kväll satt vi ett gäng centerpartister och tittade på Annie Lööfs tal från kommundagarna. Det är ett helt fantastiskt tal som tar upp allt som vi Centerpartister tycker är viktigt. Många var de goda kommentarerna om talet och alla var eniga om att hon verkligen tog revansch. Vilket tal! Jag skulle vilja gå så långt som att säga att Annie är den partiledare med bäst retorisk förmåga och det har bara blivit bättre av all smutskastning mot henne. Vi är verkligen fulla av arbetsglädje efter ett sådant ta. Talet är en vitamininjektion av sällan skådat slag. Den som räknar ut C gör ett ödesdigert misstag, det är en sak som är säker.

Andra bloggare: Mikael Andersson , Anna-Karin Sjölander , Christian Ottosson

söndag, februari 03, 2013

Bättre matchning på Ronnebys arbetsmarknad

Centerpartiet i Ronneby har under hösten presenterat två förslag med anledning av den riktigt höga ungdomsarbetslösheten i Ronneby. Dels presenterade vi vårt förslag om jobbank och dels om kompetensråd. Delen om kompetensråd driver Centerpartiet nu i utbildningsnämnden och på nästa sammanträde kommer förslaget upp som en diskussion. Här kommer förslaget.


CenterPartiet i Ronneby föreslår att kommunen inrättar ett kompetensråd.

 

 

Svenskt Näringsliv presenterade 2013-01-28 sitt resultat från mätningen av näringslivsklimatet i Sveriges kommuner. Ronneby kommun får generellt sett bättre omdömen än förra året men på ett område ser det sämre ut, nämligen skolans attityder till företagande. Centerpartiet ser det som viktigt att satsningar görs för att stärka kopplingen mellan skola och näringsliv. Vi föreslår inrättande av ett kompetensråd.Bakgrund KOMPETENSRÅD


Många yrkesområden upplever idag en brist på kvalificerad arbetskraft. Med den utbildningsdimensionering som finns idag och om ungdomars studieval inte ändras kommer bristen på arbetskraft att bli omfattande på sikt inom vissa områden. Inom teknikområdet visar beräkningar totalt sett på en relativt balanserad arbetsmarknad men på en brist på rätt kompetenser. Samma trend visas på vissa hantverksyrken. För att motverka en utveckling där framförallt unga skaffar sig en utbildning som inte leder till jobb, alternativt inte utbildar sig alls, vill vi inrätta ett kompetensråd. I detta råd kan finnas representanter för t ex. näringsliv, arbetsförmedling, skola och kommun. Syftet ska vara att löpande föra en dialog om hur kompetensbehovet ser ut och hur skolan kan anpassa sina utbildningar för att möta morgondagens behov inom olika områden.

 

Tim Svanberg (c)

1e Vice Ordförande Utbildningsnämnden Ronneby