onsdag, januari 30, 2013

Företagarna trivs bättre i Ronneby

Dagens industri brukar år efter år pryda sitt tidningsomslag med en bild på Ronneby och texten "här är företagandets villkor sämst". Det har naturligtvis varit mycket tråkig läsning. Men förra året började det vända. Ronneby kommun ökade med 14 placeringar. Viss förvarning om att vi låg bätte till än året innan hade jag faktiskt fått. Jag träffade en representant för svenskt näringsliv på Centerpartiets kommundagar förra året och när jag presenterade mig som centerpartist från Ronneby hajade han till med orden "vad kul, där börjar ju hända saker". 

Årets mätning är också munter läsning. Vi har en lång väg att vandra och det är vi fullt medvetna om, men sakta men säkert har Ronnebyalliansen ändrat riktning och det ger utslag i mätningarna. Det ser bätte ut på i stort sett alla områden. Det som är ett litet smolk i glädjebägaren är "skolans attityd till företagande" som Har blivit sämre.  Här har vi ifrån Utbildningsnämnden en hel del att göra. Centerpartiet har tillsammans med alliansen påbörjat detta arbete. Det handlar om mentorsgrupp mot skolan, samarbetsprojekt med lokala företag och liknande. Vi har också fört fram tankar om ett kompetensråd och driver nu detta i Utbildningsnämnden. Så arbetet är redan igång men vi måste växla upp.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det ser bättre ut med företagsklimatet än förra året och bör väl ge någon rankingplacering upp när detta presenteras i April. Skolan är ett område vi måste prioritera när der gäller attityder till företagande.

tisdag, januari 29, 2013

Är det en öppning gentemot sd Löfven?

Socialdemokraterna närmar sig återigen Sverigedemokraterna såväl politiskt som retoriskt. Nu handlar det om arbetskraftsinvandring som socialdemokraterna propagerar emot på beställning från LO. Att socialdemokraterna och LO oroar sig över att människor kommer hit och tar jobben är väl knappast någon nyhet. Med svepskäl som att det handlar om de utländska arbetarnas arbetsvillkor vill man med alla till buds stående medel stoppa arbetskraftsinvandringen. Problemet med det argumentet är att de utländska arbetarna knappast får det bättre av att bli kvar i sitt land. Vem tror att exempelvis de Thailändska arbetsvillkoren är bättre än svenska?
Det börjar bli dags för Löfvén att skapa en egen politik och inte bara göra beställningsjobb från LO-borgen. Kanske får vi återigen höra slagord som "Go home" från den socialdemokratiska maktsfären i nästa valrörelse. Jimmie och Stefan har hamnat i samma ringhörna

Media: Expressen ledare, Svd, Aftonbladet, DN
Bloggar: Mikael Andersson 1, Mikael Andersson 2 Martin Moberg, Knuff om arbetskraftsinvandring


måndag, januari 28, 2013

Framtiden stakas ut i Maramö

Nu är det bestämt att det blir ett möte för alliansen hos Annie Lööf i Maramö. När Annie tog upp diskussionen om alliansen 2.0 förra sommaren var det en och annan folkpartist och kristdemokrat som surnade till, men moderaternas Fredrik Reinfeldt tackade ja till inbjudan och sedan följde då Björklund och Hägglund. Mötet är viktigt för att gjuta nytt hopp i alliansen som faktskt på många sätt gått in i en lägre reformtakt på senare tid. Nu behövs det en rejäl omstart i Alliansen och jag är övertygad om att Annie kommer att dra igång det arbetet med bravur. Valrörelsen 2014 kommer att stå mellan en allians med nya vitamininjektioner och en splittrad opposition bestående av fyra starkt olika viljor.

Läs även: Mikael Andersson

söndag, januari 27, 2013

Flip-floppande socialdemokrater i Ronneby är inte att lita på

Socialdemokraterna i Ronneby är inte att lita på. De byter åsikter oftare än andra byter underkläder. Det verkar dessutom som att den ena socialdemokratiska handen inte vet vad den andra gör. I flera fall under den innevarande mandatperioden har den socialdemokratiska partiet flip-flopet på ett sätt som äventyrar förtroendet för politiker. Vilken åsikt kan man anta att (s) har? Jag vet inte.

Min erfarehet är att socialdemokraterna i Ronneby definitivt talar med kluve tunga och den ena socialdemokratiska handen vet inte vad den andre gör. Det är inte särksilt ovanligt att socialdemokraterna i en nämnd för en politik och när den kommer till Jan-Anders bord så är det helt andra bullar som gäller. Låt mig ta exemplet om flygtekniskt gymnasium. Här driver socialdemokratera tillsammans med alliansen på i Utbildningsnämnden om att det är viktigt att ett sådant kommer till stånd i Ronneby. Flera socialdemokratiska företrädare i nämnden pratade under förra året om hur viktigt det är med denna satsning för Ronneby och jag kunde bara hålla med. Någon vecka senare bestämmer sig Jan-Anders Palmqvist för att det inte är så viktigt längre utan drar bort finansiering för att fortsätta projektet i socialdemokraternas budgetalternativ. Nu säger sig socialdemokraterna ha Ronnebys skuldsättning för ögone och vill därför inte fortsätta projektet. De socialdemokrater som bara någon vecka tidigare hade argumenterat för ett flygtekniskt gymnasium hade plötsligt ändrat sig. Flip-flop var ordet.

Ett annat exempel är från budgetdiskussionen under 2011 när socialdemokraterna i Utbildningsnämnden bestämmer sig för att lägga ned någon utan skolorna i Backaryd/Hallabro. Vilken av skolorna vägrade de svara på, det skulle som de sade vara en senare fråga. Jag och Lennarth Förberg pressade flera gånger företrädarna för (s) men utan framgång. Det var helt enkelt för dyrt att bedriva skola på bägge orterna resonerade (s). Det dröjde inte länge innan socialdemokraterna återigen hade ändrat sig och nu ville ha bägge skolorna kvar. Det var samma visa denna gång, Jan-Anders överprövade nämndsledamöternas ställningstagande. Frågan är hur (s) kommer att agera i frågan framöver, kommer de återigen att slänga upp en stängning av skolorna på bordet? Ingen vet. Flip-flop var ordet.

Detta visar tydligt på att socialdemokraterna i Ronneby inte är att lite på. Ena stunden tycker de så, andra stunden tycker de si. Det visar också tydigt att vi inte kan låta ett styre komma till makten som svänger hit och dit och ger flip-floppolitiken ett ansikte. Att vara socialdemokrat i Ronneby är att tala med kluven tunga.

torsdag, januari 17, 2013

Kommentarer till barnfattigdomsdebatten

Idag rasar debatten efter uppdrag gransknings program om barnfattidomen igår där det visar sig att flera organisationer har använt felaktiga siffror. Framförallt kan jag konstatera att de politiker som utmålat Sverige som helvetet på jorden för barn ska skämmas. Socialdemokrater och Vänsterpartister har verkligen stuckit ut hakan och ofta hänvisat till det man kallar relativ barnfattigdom. Relativ barnfattigdom har jag hela tiden kritiserat. Det är en av de absolut sämsta mätmetoderna. Relativ fattigdom säger ingenting om hur fattiga människor är. Låt oss ta Ronneby som exempel. Om Ingvar kamprads barn skulle flytta hit med sina barn så skulle den relativa barnfattigdomen i Ronneby öka lavinartat på en enda gång. Det beskriver naturligtvis inte verkligheten.

Men å andra sidan finns det de som säger att det finns inga fattiga barn i Sverige, de finns i Afrika. Det stämmer inte heller. Som Anders W Jonsson sade på sitt besök förra veckan så träffar han i egenskap av barnläkare på ensamstående mammor som inte har råd att hämta ut penicillin till sina barn. Då är det frågan om barn som lever ekonomiskt utsatt. Det är dessa vi måste rikta in insatserna för. Den absolut viktigaste delen i fråga om barnfattigdom handlar om jobb och arbete. Så jobbskapande insatser är det viktigaste. Sedan kommer man inte ifrån att vissa delar av bekämpningen handlar om åtgärder  i bidragssystemet men även att tillse att alla fäder tar sitt ansvar, det finns de som verkligen inte gör detta. Jag tycker att debatten som kommit nu är mycket bra och visar att de mått som socialdemokraterna och andra vänsterpolitiker har använd inte alls är aktuella och till och med felaktiga. Dessutom är det nu mycket viktigt att barnrättsorganisationerna lägger korten på bordet och berättar hur de agerat och varför. 

tisdag, januari 15, 2013

Statslåneräntan +1 % ???

Ja ungefär så sexigt är förslaget från LO vad gäller vinst inom välfärdsföretag. För mig låter det mest som någon gammal LO-ekonom som fått damma av Klas Eklunds bok och hittat någon rolig formel. Men det är faktiskt inte något skämt utan ett seriöst förslag från LO. Jag tycker personligen att det är både godtryckligt och riktigt riktigt dåligt. Frågan jag ställer mig är varför det ska begränsas till äldreomsorg, skolor och vårföretag. Varför löper de inte linan ut och säger att alla företag där merparten av företagarna är kvinnor skall få sin vinst begränsad till statslåneräntan + 1 %, för det är ju egentligen det som det handlar om. De traditionella kvinnoyrkena börjar frigöra sig och på många håll faktiskt lägga in sin kompetens i ett privat företag och ofta som egna företagare. Det är klart att LO börjar bli oroliga över denna utveckling.

måndag, januari 14, 2013

Aldrig varit stoltare Centerpartist

Så här i tider av ideprogramsdiskussioner vill jag passa på att skriva lite var jag står. Vi har ju fått igång en ideologisk debatt som är fullständigt unik i Sverige. Varje gång man pratar om Olof Palme eller någon annan politiker från en svunnen tid säger man ofta "sådana ideburna politiker finns inte längre". Nu är det kalkylerande PR-apparater som skapar politiker utifrån ett råmaterial om man får tro det gängs bilden. Så kan det säkert vara i vissa delar. Men nu har vi i Centerpartiet dragit igång en idedebatt som är både nyttig och nödvändig. Inget annat parti vågar dra igång den här diskussionen. Det är ingen lätt diskussion som dragits igång. Det är många ömma tår som blir trampade på, det är många heta debatter om både ideer, men också om huruvda vissa kan representera Centerpartiet eller om det bara är förbehållet en del. Men vi har vågat ta den här diskussionen. Flera andra partier skulle spricka rakt igenom om de öppnade pandoras ask. En del partier är så fega i debatten att de inte ens vågar nämna ideer i sitt ideprogram utan väljer att prata om sådant som gjorts. Men vi har visat att det går att bedriva idédiskussioner och det har vi gjort förbannat bra. Vi är trygga i den gemenskap som förenar oss i Centerpartiet. Det känns milt sagt bra. Jag är säkrare än någonsin på att jag är Centerpartist och låt mig beskriva varför.

Jag tror inte på ett vi- och dem-samhälle. Jag vågar tro på ett inkluderande samhälle som kännetecknas av tolerans, värme, social hållbarhet, frihet, trygghet och en tro på framtiden. Jag vet att samhället inte är färdigbyggt och därför har jag valt att engagera mig i politiken. Jag gick med i Centerpartiets ungdomsförbund för snart 12 år och det gjorde jag därför att Centerpartiet är det enda parti som kan förena värme och hållbartet med möjligheten att själv få bestämma mer över sitt liv. Centerpartiet ser till de som har det sämst i samhället samtidigt som vi låter människor utvecklas efter sin förmåga. Vi är jordnära och fast förankrade i verkligheten. Vi är inget elitistiskt parti där uppifrånlösningar och förståsigpåare får diktera villkoren för människor. Vi är ett parti som lyssnar på människor i deras vardag och i deras liv.
Det är en sak att gå med i ett parti med sådana åsikter men för att stanna i ett parti behövs det något annat än vettiga åsikter och värderingar. Den värme och det välkomnande jag fick när jag gick med i Centerpartiets ungdomsförbund är jag evigt tacksam över. Jag minns den första CUF-kursen jag gick på i Eksjö och hade precis startat upp CUF-avdelning i Ronneby efter att den varit sovande i flera år. Det första jag möttes av var en förbundsledning och en förbundsordförande Malin Svensson som lovordade vårt projekt, dels redan vid välkomnande till kursen och dels från scenen. Tänk att som ny medlem i ett politiskt ungdomsförbund få höra att man verkligen har gjort något, och dessutom från förbundsordförande. Det var ju hur stort som helst. Flertalet CUF-kurser, CUF-stämmor och så småningom C-stämmor och ett engagemang i Centerpartiet har skapat politiska vänner som är oändligt betydelsefulla. Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan den gemenskap som Centerpartiet har givit mig. Tack Centerpartiet!

Nu sjuder det av aktivitet i Centersverige och alla Centerpartister är på ett eller annat sätt engagerade i det remissarbete som nu sker. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att tycka till om partiprogrammet. Det har jag gjort. Min åsikt är att grunden i partiprogrammet är bra skrivet. Till detta vill lägga in mycket värme, social omsorg och även stryka delar som jag inte alls gillar. När jag reser mig från stämmobänken (jo jag är ombud) så är jag övertygad om att jag gör det med stolthet över vårt nya ideprogram.

måndag, januari 07, 2013

Kampanjdag med Anders W Jonsson

Idag hade jag en kampanjdag med riksdagskampanjen och med var vice partiledare, socialutskottets ordförande och riksdagsgruppens gruppledare Anders W Jonsson. Vi hade en väldigt bra dag med besök på företag och organisationer som arbetar med att ge ungdomar arbete, exempelvis fick vi reda på att MAX hamburgerbar i Karlskrona gick från 15 -24 anställda efter sänkningen av restaurangmoms. Dessutom har sänkningen av arbetsgivareavgiften lett till fler anställda. Detta är jobb som hotas om de rödgröna återigen tar makten i Sverige.

Sveriges radio Blekinge gör ett reportage om vårt besök här


onsdag, januari 02, 2013

Besök av Anders W Jonsson

På måndag den 7/1 kommer Anders W Jonsson till Blekinge för att vara med i min riksdagskampanj. Anders är 1e Vice partiledare, riksdagsgruppens gruppledare och Ordförande i Riksdagens socialutskott. Det är naturligtvis en stor ära att få ta emot Anders för en kampanjdag i Blekinge

bild: Riksdagen.se.