onsdag, december 19, 2012

Centerpartiet gör skillnad! Grattis Ronneby +16,5

Äntligen! Tack vare Centerpartiets insatser i riksdag och regering blir nu den förändrade skatteutjämningen verklighet. jag har tidigare på bloggen skrivit om detta och jag har skrivit flera insändare om att skatteutjämningssystemet måste göras om. Förslaget har länge legat hos finansdepartementet vilket fick mig och distriktsordförande Magnus Larsson att skriva en debattartikel där vi undrade var förslaget tagit vägen. det gamla systemet byggde på förutsättningar som gällde tidigare. Den antog bland annat att nyttjandegraden av förskola var större i vissa kommuner. Många kommuner har förlorat mycket på detta samtidigt som andra kommuner blivit överkompenserade. Centerpartiet har drivit på i debatten och gjort ett hästjobb, vilket nu leder till att systemet görs om. För exempelvis Ronneby kommun ger förslaget ca 16,5 miljoner extra i kommunkassan. Pengar som kommer Ronnebyborna till del. Vilken julklapp! Nu får vi ett skatteutjämningssytem som bygger på verkliga förutsättningar. Jag är enormt glad och stolt en dag som denna att vara Centerpartist.

Kanske skulle du passa på att bli medlem i detta handlingskraftiga parti. Ge dig själv ett medlemskap för 130 kr i julklapp

söndag, december 16, 2012

Riksdagskampanjen önskar God Jul

Önskar alla en God Jul och ett Gott nytt år


lördag, december 15, 2012

Populistisk opposition i Ronneby

På Utbildningsnämdens sammanträde i torsdags ägnade socialdemokraterna sig åt populism. Kommunfullmäktige har i sin budget beslutat att barnomsorgsavgiften ska tas ut 12 månader om året. Som en följd av detta ska utbildningsnämnden besluta om tillämpningsregler för detta.
Att det är lätt att vara i opposition märkte vi då. Socialdemokraterna är emot att ta ut avgift 12 månader om året. Detta är naturligtvis enkelt när man är i opposition. Vid sammanträdet yrkade socialdemokraterna på att avgift ska tas ut 11 månader om året. Problemet är att det inte är det som frågan gäller. Fullmäktige har beslutat att avgiften ska tas ut 12 månader. Detta kan man inte tillämpa genom att ta ut avgift 11 månader. Detta gör de dessutom utan att ha någon finansiering. Det är självklart lätt att tycka att avgiften ska vara lägre eller tas ut färre månader om året. Men om man samtidigt inte finansierar detta (1,2 miljoner kronor) så faller det platt. Men som sagt, finansierat eller ej så är det ändå ett beslut man inte kan fatta i nämnden. Resultatet blev i slutetänden att (s) lade ned sina röster. Man hänvisar till att alliansens politik leder till barnfattigdom pga att avgift tas ut 12 månader om året. Du kan vi ju undra hur det kommer sig att i Olofström där (s) har egen majoritet tas avgiften ut 12 månader om året. Kommer (s) i Ronneby att ta (s) i Olofström i örat. Även Sölvesborg där Socialdemokraterna styr tas avgiften ut 12 månader om året.

Vi kan då konstatera att oppositionen i Ronneby hänger sig åt populism och inte på något vis är mogna att axla ansvaret för kommunen. Kanske beror det på det maktvakum som just nu råder i det socialdemokratiska partiet i Ronneby. Jan-Anders Palmqvist har fått en ersättare utsedd men är ändå den som för talan utåt. Det är nog fler än jag som funderar över vem som styr det partiet. Det vet de nog inte själva. Min förhoppning är att partiet ska bli mindre populistiskt och mer ansvarstagande när makten övergår från Jan-Anders Palmqvist till Malin Norfall.

fredag, december 14, 2012

Avliva "Rädda pepparkakan" och andra myter

Amnesty International som arbetar för mänskliga rättigheter i världen och sätter fingret på stater som kränker de mänskliga rättigheterna har 23 000 "gillamarkering" på facebook. Gruppen "Ja till pepparkaksgubben i luciatåget har drygt 18 000 "gillamarkeringar". Mänskliga rättigheter i all sin ära men när någon påstås hota någons pepparkaka, då jävlar!Det är naturligtvis djupt tragiskt att det är denna typ av händelser som får människor att engagera sig. Att människor dagligen blir skändade och ihjälskjutna av al-assads styrkor i syrien verkar inte engagera en bråkdel.
Det går inte en dag utan att flera av ens bekanta på facebook tryckt på gilla på någon grupp med namn liknande "rädda pepparkaksgubben", "rör inte mina jultradition", "skolavslutning i kyrkan", "fläsk i skolan" med mera med mera. Det verkar som att hela den svenska traditionen är hotad av etablissemanget som är rädda för att framstå som rasistiska om man tror facebookflödet. Men är det verkligen så det är?

Nej självklart inte. Ofta är det enskilda händelser som på någon förskola någonstans eller något beslut som någon svensk myndighet fattat. Syftet kan ha varit ett helt annat men i retoriken framstår det genast som att fega svenska politiker gett efter för den påstådda "muslimska invandringen" och att allt som är svenskt så fort som möjligt ska elimineras ur vårt sett att leva. På några timmar blåser man upp dessa händelser till enorma proportioner. Syftet med dessa grupper som skapas kan se oskyldigt ut. Man vill ju bara stödja rätten att vara pepparkaka i luciatåget! Men de som står bakom dessa grupper har en helt annan agenda. Med stöd av bagateller uppförstorade till max kan man nämligen driva tesen att den "muslimska invandringen" trycker på svenska myndigheten för att på sikt göra Sverige till ett muslimskt land. Jag själv kan för egen del inte komma på en enda muslim som stör sig på julen eller påsken. Pepparkaksincidenten kunde ju ganska snabbt avfärdas som ett rent missförstånd, ändå fortsätter gruppen att påstår att man av hänsyn till invandrare tar bort pepparkaksgubbarna ur luciatågen.

I dag kommer återigen krigsrubrikerna tillbaka. Nu klipper man bort scener ur "kalle" och detta är återigen för att invandare kan bli stötta påstås det på facebook. Nu får det fan vara nog! skriver både den ena och den andra på facebook. Att det överhuvud taget inte är något SVT eller Sverige på något sätt har beslutat utan att det är Disney som gjort en ny version bortser man ifrån. På facebook är det just de fega politikerna som gjort detta för att man är rädd för att bli kallade rasister. Detta kommer min själv att få SD att öka i nästa val, var så säker proklamerar någon på facebook. På vilket vis SD i maktställning skulle kunna utöva påtryckningar på det amerikanska företaget Disney för att återinföra de bortklippta scenerna har jag ganska svårt att se.
Ibland hävdar man  att det är politiker från alla partier utom SD som tar denna typ av beslut. Jag kan inte se att detta är något annat än rent ljug.

Den briljanta Johan Hedin skriver på expressen att det är just dessa myter som får SD att växa. Följande är direkt kopierat från Johans artikel

"
Myt 1: "Det är bättre att hjälpa flyktingar på plats än i Sverige"
SD brukar påstå att deras hjärta bultar för att hjälpa flyktingar och fattiga stater "på plats". Men FN-organet UNDP visar att invandrare i rika länder varje år skickar tillbaka 300 miljarder kronor till släktingar i sina hemländer. Det är som en jämförelse ungefär åtta gånger mer än det svenska biståndet. Det är dessutom ett privat bistånd som är utom räckhåll för de ofta despotiska regimer som styr länderna. Bland de bästa sätten att hjälpa fattiga länder är alltså att låta fler komma till Sverige och andra rika länder.

Myt 2: "Brain drain drabbar fattigare länder när arbetskraft flyttar hit"
Logiken är enkel, flyttar välutbildade till rikare länder drabbas fattigare länder av en dränering av kunskap, så kallad brain drain. Problemet är bara att det inte stämmer. Sanningen är att långt fler attraheras av att utbilda sig för att kanske en gång flytta, än de som faktiskt tar steget över gränsen. Som ett exempel har Filippinerna fler sjuksköterskor per invånare än Österrike trots att Filippinerna är världens största "exportör" av sjuksköterskor.

Myt 3: "Man får inte längre ha skolavslutningar i kyrkan"
Skolor får ha skolavslutningar var de vill, och många har det i kyrkor. Faktum är att i nya läroplanen finns det krav på att elever ska lära sig nationalsången och ett antal psalmer. I skollagen slås dessutom fast att undervisningen ska vara icke-konfessionell, så några kristna eller muslimska religiösa skolor som ersätter naturvetenskap med religiösa skapelseläror tillåts inte.

Myt 4: "Inget mer fläsk i skolmatsalen"
På samma sätt som myten om "råttan i pizzan" lever kvar finns det en föreställning att skolor förbjuder fläsk. Men några sådana politiska beslut finns inte och har heller inte funnits. Skolorna bestämmer över sin egen meny. Personligen äter jag visserligen gärna fläsk när jag kan, men något säger mig att maträtten inte framstår som lika aptitlig bland de födda på 00-talet.  "


Johan sätter alltså fingret på att det helt och hållet handlar om missförstånd och myter. Det är just dessa exempel som alltid framförs runt kaffeborden på arbetsplatserna eller av Sverigedemokratiska partiföreträdrare.


Tänk om vi istället kunde få en bra och intellektuell debatt om hur vi kan få in fler människor i arbete, om hur vi kunde minska kränkningar och mobbning i skolan och hur om vi kunde få en debatt om hur vi ska minska den globala uppvämningen.

Vad gäller julfirandet kan vi lugnt återgå till att griljera skinkan, sörpla glögg och titta på kalle. Vad gäller rasism vägrar iallafall att köpa rasisternas agenda!

söndag, december 09, 2012

Rundabordssamtal om kvalitén i skolan

I våras tog kommunledningen i Ronneby initiativ till rundabordssamtal om kvalitén i skolan. Ett gemensamt grepp där Roger Fredriksson (m), Kenneth Micahelsson (c), Lennarth Förberg (m), Jan-Eric Wildros (s) och så jag (c) från politiskt håll tillsammans med Utbildningsförvaltningen och fackförbunden ingår. Skolan och utbildning är ju ett prioriterat område för Ronnebyalliansen och jag är övertygad om att dessa diskussioner måste ske där alla parter är inblandade. På tisdag är det dags igen och då är Knut Hahnskolan platsen för mötet. Ser fram emot konstruktiva diskussioner igen.

torsdag, december 06, 2012

Centerpartiet tillsätter chefsekonom

Det här med att vara riktigt, riktigt förkyld är ingen höjdare. Framförallt inte för oss män.
Något som däremot är en riktig höjdare det är att Centerpartiet idag har tillsatt en chefsekonom. Centerpartiet har som ambition att stärka den ekonomiska politiken och som ett led i detta blev det alltså en chefsekonom. Detta tror jag är ett riktigt smart drag. Imon några år tror jag att Centerpartiet är ett betydligt större parti än idag och ett betydligt bredare parti än idag.

Martin Ådahl heter chefsekonomen och kommer direkt från VD-tjänsten på FORES (Grön liberal tankesmedja). Tidigare har Martin varit med och grundat magasinet Fokus och varit senior economist på avdelningen för penningpolitik på riksbanken. Martin har en gedigen utbildning i nationalekonomi och internationell ekonomi på handelshögskolan. Jag har haft förmånen att lyssna på Martin ett par gånger de senaste åren och jag är mäkta imponerad. Förutom att vara ekonomiskt och politiskt mycket kunnig är han enormt engagerad och en duktig retoriker. Centerpartiet har gjort ett smart drag, tro mig!

Se intervjun med Martin här