söndag, september 30, 2012

Kvalité i välfärden blir en valfråga

Socialdemokraterna i Malmö har redan gjort det, Socialdemorkaterna i stockholms stad har redan gjort det och LO har redan gjort det. Krävt vinstförbud i välfärden alltså. Det troliga är allt allt fler socialdemokratiska organisationer kommer att gå samma väg. Det är svettiga nyheter för Stefan Löfvén (s). Löfvén har de gånger han uttalat sig sagt att ett vinstförbud i välfärden inte låter sig genomföras. Att Löfvén egentligen är helt emot vinstförbud är ju helt klart men dilemmat för honom är att hålla ihop sitt parti. Han har varit tvungen att utrycka sig diplomatiskt för att inte skrämma bort vänsterfalangen i partiet. Nu ser vi resultatet av detta. När Stefan Löfvén hållt sig borta från debatten har han samtidigt lämnat scenen fri för vänsterfalangen i partiet att definiera partiets hållning. I det här läget är det svårt för Stefan att vända diskussionen igen. LOs Karl-Petter Thorwaldsson dundrade på i talarstolen att kravet är vinstförbud i välfärden. Retoriskt blir det alltså ett stort problem för Stefan Löfven i nästa valrörelse. Samtidigt som han försöker ge en bild av att partiet är ett mittenparti med pragmatiskt hållning i välfärdsfrågor drar vänsterfalangen partiet allt längre ut på den politiska höger/vänster-skalan.

Att kräva att vinster i välfärden ska bort kan vara det här århundradets mest populistiska Retorik. Vänsterpartiet har väl begått det största klavertrampet där de räknat ut hur stora vinsterna i välfärdsföretagen är och sedan delat denna med en genomsnittlig lönesumma och på så sätt kommit fram till hur många fler som kunde vara anställda i offentlig sektor. Men så enkelt är det ju förstås inte. För samtidigt som man pratar om vinster riktar retoriken in sig på rika riskkapitalister som fyller sina fickor med UTDELNING. Och utdelning och vinst är ju inte samma sak. Vinst kan ju antingen delas ut eller så återinvesterar man vinsten i verksamheten. Den lilla detaljen bortser man alltså ifrån. Frågan är om man vill förbjuda vinst i alla led i välfärden. Ska endast skolböcker köpas in från förlag som inte går med vinst? Ska läkemedel endast köpas in från förlustbringande läkemedelsföretag? Annars är det ju märkligt att vissa delar av välfärden inte får gå med vinst medan andra får göra det.
Vi i Centerpartiet har en nykter syn på frågan. Det viktiga är inte att diskutera hur all vinst ska bort från välfärdsföretagen utan att diskutera hur kvalitén kan bli så bra som möjligt, hur äldre kan få välja den vårdgivare som passar just deras behov och vilken skola som ger deras barn bäst möjligheter. För oss är exempelvis LOV (lagen om valfrihet för äldre) mycket viktigt. Alla äldre ska få välja vem som ska stå för deras omsorg. På så sätt får vi en konkurrens om kvalité istället för en konkurrens om pris. Vi kommer att göra det här till en valfråga och det är dags för socialdemokraterna att ta ställning. Att komma in i den debatten med en så svajig hållning de har idag kommer att innebära katastrof för dem.

Avslutar med ett klipp. Anders W Jonsson (c) gör ett alldeles utmärkt jobb mot Jonas Sjöstedt (v) i fredagens Gomorron Sverige.

söndag, september 23, 2012

Grattis Annie!

Idag är det 1 år sedan Annie Lööf enhälligt valdes till partiledare för Centerpartiet. Jag hade förmånen att få vara med och välja Annie och det känns riktigt bra. Annie visste när hon valdes att uppdraget inte kommer att bi lätt. I nästan 40 år har vi haft en nedåtgående trend och Maud Olofsson blev väl den första partiledare som lämnade partiet med bättre valresultat än när hon tillträdde. Men att partiet under lång tid befunnit sig i ett besvärgligt läge är helt klart. Därför har Annie under sin tid byggt upp arbetet från gunden. Kommunikationsplanen är på plats, framtidsagendan har arbetats fram och i Mars månad antar vi partiets nya idéprogram. Att vända en negativ trend för ett parti gör man inte på en vecka eller en månad. Media vill gärna framställa det som att det inte blivit som centerpartisterna velat eftersom vi fortsätter att gå bakåt i opinionsmätningarna. Sanningen däremot är den att vi är väl medvetna om Annies tuffa uppdrag. Men Annie arbetar metodiskt, öppet och transparent. jag är riktigt stolt öve min partiledare och jag är helt övertygad om att framången kommer att visas redan i nästa val. Grattis på ettårsdagen Annie!

lördag, september 22, 2012

Välkommet av Pagrotsky. Nu väntar rosornas krig

Den utredning som Leif Pagrotsky nu har skickat till Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Magdalena Andersson är i mångt och mycket glädjande läsning. Man köper de lösningar alliansen genomfört på det skattepolitiska området och säger bland annat att RUT är helt OK. För mig som Centerpartist kan jag bara konstatera att socialdemokraterna på mycket kort tid svängt från att vara ett vänstersocialistiskt 60-talsnostalgiskt parti under Juholts ledning till att bli ett parti som säger att alliansens lösningar är faktiskt rätt bra ändå under Löfvéns ledning. Låt mig gissa att denna omdaning av politiken inte gillas av Socialdemokraternas mer vänsterideologiska distrikt såsom Blekinge och Skåne. Malmös socialdemokrater gick ju i veckan ut och krävde totalt stopp för vinst i välfärden. Samtidigt säger Stefan Löfvén mellan raderna att ett om de driver igenom detta på partikongressen får de se sig om efter en ny partiledare. Det som väntar nu är väldigt intressant. På partikongressen nästa år kommer Leif Pagrotskys lösningar naturligtvis att ställas mot exempelvis Malmösossarnas eller Jan-Anders Palmqvist (s), oppositionsråd i Ronneby som motsäger sig tillväxt på klassiskt vpk-manér. Jag hoppas att Stefan löfvén och Leif Pagrotsky går segrande ur striden. Det skulle ge möjlighet att genomföra lösningar över den så kallade block-gränsen. Frågan är vad som händer med de mer socialistiska socialdemokraterna i ett sådant läge. Bildar de ett nytt parti eller kommer vänsterpartiet att få ett medlemsmässigt uppsving? Framtiden ger oss svaret.

torsdag, september 20, 2012

Centerframgångar i budgeten

Idag presenterade regeringen budgetpropositionen och som Centerpartist blir man riktigt stolt av att se vad Annie och de andra åstadkommit. Det som budgeten innehöll vad på punkt efter punkt framgångar för Centerpartiet. De som påstår att Centerpartiet inte har någon betydelse har extremt fel med andra ord. Centerpartiet har i förhandlingarna prioriterat 4 områden. Det handlar om: - Stärka ungas möjligheter att få jobb - Förstärka infrastrukturen för personer och gods i hela landet - Satsningar på grön energi - Förbättra villkoren för företagen På samtliga fyra områden har vi noterat tydliga Centerframgångar. Vi lanserar ett ungdomspaket på 8,1 miljarder kronor som löper från 2013-2016 för att hitta olika vägar fram till jobb för unga. För att göra ungdomar mer anställningsbara blir det satsningar på lärlingsutbildningar och den gymnasiala yrkesutbildningen. Yrkesvux och lärlingsvux utökar vi platserna på för att möta den dåliga konjunkturen. Infrasturktueren blir en riktig vinnare i år. Tack vare centerpartiet satsar regeringen så mycket som 55 miljader kronor på ostlänken samt investeringar i drift och underhåll på det svenska järnvägsnätet. Alla som någon gång åkt tåg instämmer nog i behovet av pengar till detta. Socialdemokraterna och miljöpartiet har under en rad med år försummat järnvägsnätet. Redan 2006 påbörjade dåvarande infrasturkturminister Åsa Torstensson (c) arbetet med järnvägsnätet. Men det är inte bara järnvägen som får sin beskärda del utan infrastrukturen i stort får tillskott. För oss i Centerparitet är infrastrukturen en hjärtefråga. För att kunna bo och verka i hela landet är ordentlig infrasturktur en förutsättning. Som det enda gröna parti i Sverige kan vi också sträcka på oss vad gäller anslagen till energiforskning. Vi lägger 14 miljarder de kommande 10 åren. För oss är detta väldigt viktigt. Vi har ett moraliskt ansvar att ställa om Sveriges energianvändning och istället för piska tror vi på morötter. På det här viset går Sverige före i energiomställningen. Under Centerpartiets tid på miljödepartementet har exempelvis vindraften ökat i andel från 1 % till 7 % nu. Bra jobbat. Sist men inte minst har vi då satsningarna för på företagendet. För det första lägger vi 600 míljoner kronor på utbyggnaden av bredband. Tillsammans med tidigare satsningar har vi nu anslagit 1,1 miljader till bredband. Landsbygdens befolkningar är i väldigt behov av detta. Senast 2020 ska 90 % av befolkningen har tillgång till 100 Mbit/sekund. Nu tar vi gigantiska steg mot detta. Detta ger möjlighet för en företagare i Kyrkhult eller Belganet att bedriva internetbaserat företag och ta del av elektroniska samhällstjänster. Nu möjliggör vi också för investeraravdrag vilket ger möjlighet för vänner och familj att investera i små företag. Jag är som sagt väldigt stolt som centerpartist

söndag, september 16, 2012

Kampen för privata familjedaghem fortsätter nationellt

på torsdag är det återigen dags att ta beslut om enskild pedagogisk omsorg, eller privat familjedaghem om man så vill. Vi ifrån alliansen har velat höja ersättningen då den i dagsläget är tämligen låg. En plats ger drygt 53 000kr/år och då detta är vad som är genomsnittskostnaden för kommunala diton är det inte möjligt för oss att justera detta. Detta samtidigt som en förskoleplats kostar ungefär det dubbla om året. Det finns en maxgräns på 6 platser i enskild pedagogisk omsorg vilket ger ca 318 000kr + månadsavgift om året i maximal ersättning. På detta belopp ska skatt och egenavgifter betalas (ca 50%) samt kostnader i form av mat, material med mera. Det innebär att vad kan får ut per år för att bedriva denna verksamhet begränsas till ca 12 000kr/ månad. Det tycker inte jag är särskilt mycket. Men nu är vi begränsade av nationell lagstiftning. Samtidigt vet vi att Karlskrona har en ersättning på ca 77 000kr/år och plats. Jag tänker därför skriva en motion till Centerpartiets partistämma nästa år och driva denna fråga vidare nationellt. Det måste vara upp till varje kommun att bestämma över denna utgiftspost. Men för att kunna göra detta krävs ändring i lagstiftningen. Fortsättning följer...