onsdag, augusti 29, 2012

Välkommen satsning av alliansen

Det verkar som att Centerpartiet och Annie Lööf har fått högsta utdelning i höstens budgetförhandling. En satsningostlänken är något som Centerpartiet länge kämpat för och nu har övriga alliansen stämt in och beslutet är möjliggjort. 35 miljarder satsas på ostlänken samt första delen mellan Göteborg och Borås. Detta innebär att höghastighetståg så småningom kommer att kunna rulla i Sverige. Sjävklart är detta välkommet. Än mer välkommet, inte minst för oss i Blekinge är att man samtidigt satsar 20 miljarder kronor på ökade drift- och underhållsåtgärder. Att ha ett robust tågnätssystem över hela Sverige underlättar för alla sträckor då järnvägssystemet är så oerhört sårbart. Det har man inte minst i Blekinge där förseningar på järnvägen tillhör vardagen. Det är alltså en minst sagt välkommen satsning från Alliansen. Annie Lööf har gjort en mycket bra första budgetförhandling.

tisdag, augusti 28, 2012

Sänkt krogmoms ger fler jobb

Vi i Centerpartiet har stridit mycket hårt för att krogmomsen skulle sänkas och så blev fallet fr.o.m i våras. Då sänktes momsen från 25 till 12 % och effekterna har inte låtit vänta på sig. För det första har antalet jobb ökat. Antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingen har ökat med 16,8 % första halvåret och det är mer än övriga arbetsmarknaden. För det andra ökade restuarangbranschens volym med 4,4 % mot BNPs 1,6 % För det tredje berättar restaurangägarna att efterfrågan ökat beydligt och nya restauranger öppnar hela tiden. Självklart är detta en stor framgång för oss i Centerpartiet och så verkar det vara i många av våra frågor. Vi driver frågor mot en stark socialdemokratisk opinion, får sedan igen förslaget och ett tag efter visar det sig att vi hade rätt. Precis samma mönster känner vi igen gällande RUT-avdrag. RUT-avdraget har varit en fenomenal framgång för landets tjänstesektor och socialdemokraterna vågar inte längre ta bort avdraget (inte i retoriken ialla fall).

torsdag, augusti 09, 2012

Föräldrars egna val kommer aldrig att bli förlegat

De senaste två dagarna hardet dragit upp en diskussion om "enskild pedagogisk omsorg". Eller egentligen startade diskussionen betydligt tidigare. I budgeten från alliansen fick vi i Utbildningsnämnden i uppdrag att utreda hur användandet enskild pedagogisk omsorg skulle kunna öka och vad som skulle kunna utgöra hinder. Enskild pedagogisk omsorg innebär att du i exempelvis hemmet tar hand om dina egna och andras barn. (Max 6 barn och av dessa får max hälften vara dina egna). För detta får du betalt från kommunen och du driver detta som eget företag. En uppskattat verksamhetsform bland de som använder sig av den och man befinner sig i en trygg och nära miljö och barngrupperna är små. Värden som alla politiker säger sig stå för. Men här säger socialdemokraterna nej. För socialdemokrater är det den kommunala förskolan som gäller och ingenting annat. Man säger konstant nej till föräldrarnas egna val. Likna det gärna vid Fords gamla devis "välj vilken färg på din ford du vill, bara den är svart". Det är beklakligt att de till varje pris vill slå undan benen för föräldrar men det ligger helt i linje med deras politik att erodera föräldraansvaret. Men nu ger sig lärarfacket in i debatten. Lokala ordförande för lärarförbundet i Ronneby påstår att jag står för ett förlegat system och en återgång till svunna tider. Jag tycker det är ett mycket tråkigt uttalande. För mig kommer föräldrarnas vilja aldrig att bli förlegad.