söndag, oktober 30, 2011

Juholt slirar på sanningen

Juholt har gång på gång hävdat att Sverigedemokraterna skulle vara en del av regeringsunderlaget. Detta säger Juholt i varedna partiledardebatt och till Jimmie Åkesson brukar han säga att det är ren och skär högerpolitik han för på varenda punkt. Som stöd för sitt påstående brukar sosseriet hänvisa till att sd stödjer regeringen i 9 av 10 omröstningar. Här snubblar Juholt således direkt. Det är måhända sant att sd stödjer regeringen i 9 av 10 omröstningar. Men det gör s också. Då måste ju s också vara en del av regeringsunderlaget? De allra flesta omröstningarna i riksdagen är okontroversiella och här sluter hela riksdagen upp och stödjer det enda förslag som finns. Med hjälp av sådan statistik kan man då med lätthet bevisa att sd stödjer regeringen ofta, men då måste man också redovisa att också s stödjer regeringen lika ofta. I de kontroversiella omröstningarna är det dock så att sverigedemokraterna i all väsentlig grad stödjer socialdemokraterna och vänsterpartiet. De vill inte ha någon arbetskraftsinvandring, inga fler jobbskatteavdrag, röstade bort 300 miljoner från ambassadspersonalen med mera med mera. Hela grunden för regeringens jobbpolitik är både socialdemokraterna och sverigedemokraterna emot. Om de enas om detta i omröstningarna finns det faktiskt en risk att dessa partier fäller regeringen då regeringen inte kan föra grunden av sin politik. Men i det fall oppositionen fäller regeringen ska de också veta att dessa fyra partier (socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet och sverigedemokraterna) har ett ansvar att sedan tillsammans bilda en ny regering. Knappast realistiskt och därmed är alliansregeringen det enda alternativ vi idag har i svenskt politik. Med tanke på det rådande opinionsläget är det väl heller inte särskilt attraktivt för Juholt att pressa fram ett nyval.

Det man måste bära med sig i diskussionerna är att alliansregeringen vinner alla omröstningar utan sd:s stöd men socialdemokraterna kan inte vinna en enda omröstning utan sd:s stöd. Detta är otroligt viktigt att beakta. Det är bara när hela oppositionen från vänsterpartiet till sverigedemokraterna sluter sig samman och röstar likadant som oppositionens politik kan vinna gehör. Men alliansregeringens politik vinner utan någon annans stöd om inte samtliga oppositionspartier går samman gentemot regeringen.
Jag är övertygad om att sanningen bakom Juholts utspel i grund och botten handlar om att sverigedemokraternas politik egentligen är en kopia av socialdemokraternas politik fast med en främlingsfientlig utgångspunkt. Hela arbetsmarknadspolitiken är i stort identisk i de båda partierna. Sverigedemokraternas idealbild av det svenska samhället kommer från en svunnen tid. Sverigedemokraterna ser med nostalgi och längtan tillbaka till socialdemokraten Per-Albin Hanssons folkhemsbygge. Detta är nog obehagliga fakta för Juholt då hans väljare rinner iväg till sverigedemokraterna.

Men jag hoppas att vi nu kan

torsdag, oktober 27, 2011

Småskolor och oppositionspolitik

Jag blev smått förundrad när jag i går läste sydöstran och fann "nyheten" att socialdemokraterna vill slå samman skolorna i hallabro/backryd till en. Detta är ingen nyhet och att socialdemokraterna inte ser värdet av en levande landsbygd är definitivt ingen nyhet. Det som är förvånande är snarare vinklingen på artikeln. Det står att en sammanslagning av skolorna kan bli verklighet eftersom socialdemokraterna i Ronneby möjligtvis kommer att driva denna fråga. Värt att tillägga till artikeln som som definitivt inte framgick av texten är att socialdemokraterna i Ronneby är ett oppositionsparti och per definition inte får gehör för sin politik när den ställs emot de styrande partiernas. Artikeln är skriven två år för sent helt enkelt.

Nu är det Ronnebyalliansen som styr i Ronneby och i förhandlingar i bland annat alliansgruppen i utbildningsnämnen har överrenskommelsen landat i att någon nedläggning av skolor på landsbygden inte är aktuellt. Vi hade i inledningen av diskussionerna olika ingångsvärden i detta och ett annat parti var av motsatt uppfattning jämfört med undetecknad. Men som det är i alla förhandlingar handlar det om att ge och ta. För Centerpartiets del är det mycket viktigt att utveckla landsbygden och en levande skolpolitik är en förutsättning för detta. Det är ett gott samtalsklimat i Ronnebyalliansen och som de kloka politiker alliansföreträdarna är så har kompromissen i UN blivit att någon nedläggning av landsbygdsskolor inte står på dagordningen.

Med dessa rader är min förhoppning av döda de rykten som ett tag florerat att socialdemokraterna och folkpartiet skulle ha nått en överenskommelse i frågan. Ronnebyalliansen är en dynamisk rörelse där vi lyssnar, ger och tar och socialdemokraterna förblir just ett oppositionsparti som inte får igenom de förslag de lägger mot alliansens politik.

onsdag, oktober 12, 2011

Centerpartiet slår vakt om Ronnebys landsbygd

I tisdagens Sydsöstran påstår socialdemokraten Håkan Robertsson att alliansen i Ronneby sänker landsbygden. Ett påstående som är fel och slår tillbaka på Ronnebys sosseri. Om det är något parti i Ronneby som slår undan fötterna för landsbygden så är det socialdemokraterna. För om Håkan Robertsson innan han slängt ur sig en floskel till sydöstran hade bemödat sig med att prata med sina partikamrater så hade han märkt att socialdemokraterna i Utbildningsnämnden föreslagit en nedläggning av skolverksamheten i Backaryd/Hallabro. Helt ogenerat vill socialdemokraterna släcka ned servicen på landsbygden. Det må vara en sak att tycka detta men att sedan påstå att det är andra som står för nedmonteringen av landsbygden är helt enkelt inte seriös politik.

Centerpartiet i Ronneby står däremot för en landsbygdsutvecklande politik som ser möjligheterna med en levande landsbygd. Om Ronneby kommun ska leva måste hela Ronneby leva. Skolorna utgör en mycket viktig del av detta och vi i Centerpartiet sviker inte landsbygden. Det är vårt mycket tydliga besked.

söndag, oktober 09, 2011

Kvällens partiledardebatt

Det var en något absurd syn våra ögon möttes av i kvällens agenda. Istället för 8 partiledare som riksdagen består av fick vi se 6 stycken. Lars Ohly och Håkan Juholt valde att hoppa av debatten i sista stund då de inte ville stå bredvid Jimmie Åkesson. De hade ställt ultimatum till svt att om de inte fick som de ville så skulle de hoppa av debatten och så skedde. SVT har ingen anledning att ta emot ultimatum från politiska partiet. Just dessa partier brukar ju dessutom tala om fri och oberoende television genom SVT. Så nu utebelv dessa herrar från debatten och övriga 6 partiledare fick istället företräda den politiska scenen.

Debatten som blev mellan de kvarvarande partiledarna blev bra. Annie Lööf, Åsa Romsson och Jimmie Åkesosn var nya sedan förra gången. Som centerpartist blev jag givetvis mycket stolt över Annies insatser. Hon sätter utmärkta ord på vår gröna och företagsamma politik och en utmärkt företrädare för vårt parti. Det blev dessutom oerhört tydligt att det är Centerpartiet och Sverigedemokraterna som är motpolen i svensk invandringspolitik. Medan Åkesson säger nej till alla som vill skapa en framtid i vårt land säger Centerpartiet att alla som av fri vilja väljer att bosätta sig och bidra till Sverige är välkomna. Några gånger i debatten hettade det till men någon riktig gnista blev det egentligen aldrig. Kanske berodde det på att ca 35 % av svenska folket inte var företrädda i debatten eftersom deras partiledare valde att inte ställa upp.

söndag, oktober 02, 2011

En vecka efter Åre

Nu är det snart en vecka sedan centerpartiets stämma avslutades i Åre. Det var några intensiva dagar som innebar att vi spetsade till vår politik och valde ny partistyrelse.






Vad gäller det sistnämnda, partistyrelsen vill jag nog men att vi har fått den bästa partistyrelse vi kunnat få. Vi blandar erfarenhet med energi och stureplan med landsbygd. Den så kallade konflikten mellan stureplan och landsbygden finns således inte. Stureplanscentern är en avdelning som tillför dynamik till vårt parti och skapar debatt, både intern och medialt men däremot så påverkar de den direkta politiken i mindre omfattning. Den som följde partistämman via nätet eller svt märkte att de förslag som företrädare för stureplanscentern anförde sällan vann totalt gehör men deras engagemang för den personliga friheten måste man bara beundra.







foto:centerpartiet.se




Vi hade en hel rad sakpolitiska områden att behandla under stämman och genom förnyelsegrupperna som arbetet under året har vi nu kunnat ta beslut för att förnya både centerpartiet och Sverige. Själv deltog jag i debatterna om EU och på jämställdhetsområden slogs jag för att fortsatt frihet ska gälla i föräldraförsäkringen. Denna linje vann också stämmans gehör.


Nu är Annie Lööf vald till partiledare och i torsdags presenterade Fredrik Reinfeldt sin ombildade regering där Annie Lööf blir näringsminister, Lena Ek miljöminister och Anna-Karin Hatt IT och energiminister. Eskil Erlandsson fortsätter som landsbygdsminister. Nu är laget verkligen toppat och vi kan gå till val 2014 som ett starkt och nyfiket parti.


För min del känns det verkligen roligt att få ha varit med på denna historiska stämma och kan glädjas över att Blekingeombuden var riktigt aktiva.