onsdag, augusti 31, 2011

Tal vid manifestationen för Frihetsrörelsen i Libyen

Följande tal höll jag i söndags i Karlskrona när det annordnades en manifestation för frihetsrörelsen i Libyen.


Det vi nu får vara med om är historiskt. Varje dag får vi se bilder från Libyen. Vi får se bilder från ett land som befinner sig i stor oro och osäkerhet . Vi får se ett land som vars befolkning har fått nog och reser sig mot tyranni och terror. Vi får se och höra från en sinnessjuk diktator som med alla medel kämpar sig kvar vid makten. Det vi nu bevittnar är historiskt.
Vi lever inte längre i en tid där maktfullkomliga diktatorer och tyranner kan styra länder med järnhand. Vi köper inte det längre. Att Gaddafi nu har kommit till vägs ände är ingen slump eller tecken på att Gaddafi skulle vara svagare än tidigare. Det är en pusselbit i helheten och tecken på att diktatorns hat och terror under alla dessa år skapat ett ursinne som människor i Libyen nu vänder mot diktatorn. Även om det finns mycket osäkerhet kring situationen i Libyen är en sak alldeles solklar. Gaddafis tid vid makten är historia.
Inte bara till Gaddafi, utan till Alexander Lukasjenko, Al-assad, Kim Jong, il med flera med flera har vi ett mycket tydligt budskap. Er tid är ute. Folket vill ha tillbaka sina länder från tyranner och vi måste ge dem allt stöd för detta.
Vem har rätt att säga att han eller hon har rätt att styra ett land utan folkets stöd? Vem har rätt att med våld och vapen hålla sitt folk i skräck? Vem har rätt att säga att demokrati är ingenting för vårt folk? Vem har rätt att sätta sina smutsiga skor i de mänskliga rättigheternas ansikte? Och vem har rätt att tala om sitt eget folk som äckliga flugor?
Det vi nu ser i Libyen och övriga arabvärlden är en av mänsklighetens största naturliga drifter. Längtan efter frihet. Den tunisiske gatuförsäljaren Mohammed Bouazizi blev offentligt förnedrar när en tjänstekvinna slog honom i ansiktet, spottade på honom, konfiskerade hans våg och kastade bort hans grönsaksvagn. Bouazizi brände sig själv till döds. Bouazizis egen syster säger: Hur mycket förtryck tror du det krävs för en ung man att göra så här?
Det som startade med att den tunisiske gatuförsäljaren Bouazizi brände sig själv till döds efter förnedringen från de tunisiska myndigheterna har lett till en av de största förändringarna i världshistorien. Våldsamma protester mot korruption, autokrati och orättvisor är det som kallas för den arabiska våren. Vi vet nu att bouazizi och andra hjältar inte dog förgäves. Ben Ali tappade makten efter 23 år, Mobarak i Egpyten åtalas nu för förskringring, korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna, Gaddafi är på flykt från det folk han så länge satt skräck i, saleh i Jemen tvingades stiga ned från makten och Al-assad är under mycket hård press. Gadaffi måste genast gripas och föras till Haag för sina brott mot de mänskliga rättigheterna. Gadaffi säger sig vilja dö martyrdöden, men Gadaffi kommer inte att dö martyrdöden. Gadaffi ska dömas för sina brott mot de mänskliga rättigheterna som den mördare han är. Nu väntar vi bara på nyhetsflashen att Gadaffi är gripen och ska föras till Haag.
Vi ser nu en arabisk vår som innebär att makten i land efter land i nordafrika och mellanöstern går från diktatorn till folket. Låt oss fira med folket som tagit makten i sina egna länder, men låt oss också minnas och hedra de människor som likt Bouazizi offrat sina liv för en bättre värld. Värden som vi i västvärlden ser som självklara dör människor för i detta nu. Hjältarna är många men det är dessvärre också de som i sin längtan efter frihet inte längre finns vid liv och dessa måste finnas i våra tankar. De har inte dött förgäves.

Vad vi vet är att Gaddafis tid är slut men vad som kommer istället vet vi inte. Vi ska komma ihåg att Libyen inte har någon historia eller tradition av demokrati eller frihet. Det är enorma utmaningar som nu väntar folket i Libyen. Olika grupper måste samsas, en konstitution måste komma till, där maktfördelningen klart framgår, ett rättsväsende måste skapas och göras trovärdigt och fria val måste hållas. Här får inte västvärlden kapitulera, vi måste vara med Libyerna i deras uppbyggnad av landet. Vi har ett stort ansvar för framväxten av ett demokratiskt och fritt Libyen. Kampen för frihet i Libyen går vidare och vi får inte svika. Vi har nu en historisk chans att få uppleva demokratins och frihetens framväxt i länder som fram till nu upplevt skräckvälde.

Vi är skyldige de som stupat i sin kamp för frihet att visa på frukterna av alla modigas arbete. Det får vi inte svika. Tack för mig.

Annie Lööf blir ny partiledare och tankar kring debattklimatet

Jag är otroligt nöjd med valberedningens förslag till ny partistyrelse. Centerpartiet i Ronneby har föreslaget Annie Lööf till ny partiledare och Anders W Jonsson till 1 e Vice Ordförande. När valbredningen nu har föreslagit just detta kan man inte bli annat än nöjd. Annie är som jag tidigare framfört en fantastisk politisk företrädare för Centerpartiet och engagemanget fullkomligt lyser om henne. Hon är en äkta person med ett genuint engagemang. Jag är övertygad om att hon kommer att föra partiet från 4% Annie Lööf (C). Foto: Malin Hoelstad
till nya höjder. Jag vill tillsammans med Annie och övriga partiledningen jobba framåt för Centerpartiet och jag tror att det är en känsla jag delar med alla andra Centerpartister.
Det första vi kan konstatera är att stödet för Annie är exceptionellt stort. Hon stöds av 169 kommunkretsar och 23 distrikt. Anna-Karin Hatt kom tvåa med stöd av strax över 20 kommunkretsar och 1 distrikt. Dessutom stödde Centerstudenter, CUF och kvinnoförbundet hennes kandidatur. Det visar på en otroligt bred förankring i partiet. När vi diskuterat saken internt i partiet har det inte gått att undvika Annies stora stöd i partiet. Det är dessutom ett brett stöd från såväl ung som gammal. Från stockholms innerstads avdelningar till Ronneby har hon stöd.
Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson gjorde också riktigt bra kampanjer och de ska ha de största elogerna för goda insatser under ett par månader. De kommer bägge att få framskjutna positioner i det arbete som nu startar och som kommer att leda oss till nya framgångar.
Jag vill passa på att nämna något om debattklimatet som finns därute. Att kommentatorsfältet på aftonbladet eller di.se vimlar av felaktiga påståenden om att Annie inte skulle vara utbildad eller ens ha gymnasieexamen kan man kanske förstå. I anonymitet är det enkelt att häva ur sig både det ena och det andra. Men när någon som samhällsprofessorn Pålsson-Syll vid Malmö högskola fullkomligt spyr ut sin galla över vår nya partiledare är det något som är galet. Pålsson-Syll påstår att Annie inte är en riktigt centerpartist och inte har stöd bland Centerpartisterna. Professorn påstår vidare att Annie skulle ha unkna människoideal. Skäms på dig Pålsson-Syll. Det är riktigt lågt av någon som kallar sig professor. Genom att häva ur sig begrepp som nyliberal eller objektivist tror många att man kan skapa en misstro mot någon som man ger dessa epitet, helt utan krav på att definiera begreppen. Federley skriver utmärkt om detta i ett svar till Pålsson-Syll. Mina spontana tankar är: Är det någon stackars student som utsätts för denna socialistiska megafon till professor vid Malmö Högskola?

onsdag, augusti 24, 2011

sänkt krogmoms - en bra ideInför höstens budgetsamtal har alliansens partier presenterat vilka prioriteringar de har. För Centerpartiets del har vi länge framfört att sänkt restaurangmoms är en mycket prioriterad fråga. När media sedan framför frågan som om det var moderaternas hjärtfråga blir det faktiskt fel. Förslaget är från Centerpartiet och något vi drev mycket hårt i valrörelsen. Att moderaterna följer denna linjen är glädjande, men definitivt inte deras idé.


Kristdemokraterna däremot tycker att det är helt fel. En riksdagsledamot från kristdemokraterna menade att säkning av pensionärsskatten är högre prioriterat än att champagne och löjrom ska bli billgare på restaurang. Jan Johansson (kd) härifrån blekinge går hårt åt förslaget att sänka restaurangmomsen. Påstår man att champagne och löjrom är det man äter på krogen kan man knappast samtidigt göra anspråk på tituleringen "verklighetens folk".


Sänkt krogmoms kommer att ge uppskattningsvis 3500 jobb och restaurangbesöket blir billigare. Det skulle göra kroglivet livligare och restaurangerna skulle få ett uppsving. För oss i Centerpartiet är detta mycket viktigt och vad kd gör för prioriteringar får stå för dem.söndag, augusti 21, 2011

Ronneby C-Krets nominerar Annie Lööf som partiledare

Som jag tidigare skrev tog vi i måndags i Centerpartiets ronnebykrets ett beslut att nominera Annie Lööf som ny partiledare och Anders W Jonsson som 1e vice ordförande. Vi är övertygade om att Annie är rätt person att leda Centerpartiet. Argument för Annie hittar du bland annat här

fredag, augusti 19, 2011

Vårat stöd för Annie

Idag skriver jag tillsammans med andra centerpartister i Blekinge om varför vi stödjer Annie Lööf (fd Johansson) som ny partiledare för Centerpartiet. Mycket talar för att Annie har ett väldigt stort stöd ute i Centersverige, varje dag kommer allt fler ut som Annieförespråkare. Det är glädjande men vi får inte slappna av än. Det är lång tid kvar tills vi är i mål. Glädjande att se att uppslutningen kring Annie är god i Blekinge. Tidigare i veckan tog Ronneby Centerpartikrets beslut som att nominera Annie som partiledare. Jag skriver mer om detta i helgen. Det är en spännande tid framöver.

söndag, augusti 14, 2011

Annie Lööf som ny partiledareI alla fall semstern och därmed drar vi igång på allvar även med det politiska arbetet. Som vi alla vet vid det här laget så har ju Maud Olofsson avgått som partiledare och arbetet med att hitta en efterträdare är i full gång. Det ska betonas att vi har 3 mycket duktiga partiledarkandidater som alla är väldigt kompetenta. Jag känner full tillit till alla tre och vem det än är som blir partiledare kan jag känna mig stolt som Centerpartist.

För mig är det viktigt att den partiledare vi väljer förmår att åstadkomma något nytt. Centerpartiet ska vara en viktigt del i alliansen men samtidigt verka som ett parti som står på egna ideologiska ben. Vi ska återigen bli det stora borgerliga partiet och för att lyckas med detta måste vi lyckas med att nå ut till stora väljargrupper. Vi måste välja en partiledare som besitter extremt goda kommunikativa egenskaper. En person som kan förklara vår politik med entuisiasm och energi.
Jag är övertygad om att denna person heter Annie Lööf. Under min tid i ungdomsförbundet och i förbundsstyrelsen för detsamma arbetet jag med Annie och vet vad hon går för. Annie är inget annat än ett politiskt under. Hon är rätt person för att föra Centerpartiet rätt in i hjärtat på svenska folket. Lugnt och sakligt förmår hon förklara komplexa samband och i valet 2010 visade hon vad begreppet valvinnare innebär. Med 5 000 kryss i bagaget är hon utan konkurrens den mest kryssade Centerpartisten.

Jag hoppas innerligt och tror att vår nästa partiledare heter Annie Lööf. När jag åker som ombud på partistämman i september kommer jag att rösta på Annie Lööf som ny partiledare.