torsdag, februari 10, 2011

Egypten

Är det så äntligen dags för Mubarak att tacka för sig. Denna socialistiska diktator som fått regera under 30 år i Egypten håller på att tappa greppet. Ja egentligen tappade han nog greppet för flera veckor sedan. Det folkliga vredet mot Mubarak har inte varit att ta miste på. Med tapper envishet har de egyptiska människorna visat på mod och riktat sin vrede mot diktaturen. Ryktena som går nu är att makten delvis kommer att lämnas över till Omar Suleiman och vad som händer då är nog svårt att svara på. Finns det någon risk att landet går från socialistisk diktatur till styre av militärjunta eller islamistiskt styre? Jag vet inte.

Det viktiga för Egypten långsiktigt är att marknadsekonomi, kapitalism och liberala värderingar får råda fritt i landet.

onsdag, februari 09, 2011

Profilering i de kommunala skolorna

En diskussion som funnits i den kommunala skoldebatten på senaste tiden rör profiler i skolan. I dagsläget ser man på sina håll idrotts och musikprofiler. Jag är övertygad om att detta har varit bra för eleverna och elevernas föräldrar. Genom profilklasser ges eleverna möjlighet att fördjupa sig i och hålla på med någonting de brinner extra mycket för. Det ger dessutom det engagemang och de utmaningar som varje elev har rätt till. Det är därför naturligt och viktigt att titta på hur vi kan ta nästa steg och titta över möjligheten till profilklasser inom exempelvis matematik och språk. Ämnen som är och kommer att förbli viktiga ämnen i den värld vi lever i. Vi måste tillåta de elever som vill gå före i dessa ämnen att göra det. Hittils har det varit tillåtet att vara snabb i benen men inte i huvudet. Lagstiftningen som kommer på plats under året ger möjligheten att titta på detta och jag ju tidigare vi kan komma igång ju snabbare kan vi vara på banan med detta. Det finns gott om krafter ute i Ronnebys skolor som skulle kunna ta initiativ till detta. Som politiker uppmuntrar jag till all form av kreativitet runt detta. Låt debatten på området starta.

söndag, februari 06, 2011

Vilken värld lever Göran Persson i ?

I veckan fick så plötsligt förre statsministern Göran Persson (s) luft. Nu uttalar sig GP kring hur han ser på valet av en ny partiledare. Här blir det riktigt komiskt faktiskt. Antingen så är karln galen eller så har han precis vaknat ur en 10-årig komaperiod, I det andra fallet skulle man kunna fråga sig vad han då fick uträttat som statsminister och det är det många som frågat sig. Göran Persson levererar den försklassiga analysen:

"Det är på många sätt ett mycket attraktivt uppdrag att ta på sig oppositions­ledarrollen. Vi har en reg­ering som saknar majoritet, vi har en regering som håller på att falla sönder"

Spännande citat på flera sätt. För det första så undrar jag hur många av GPs regeringsår som var i majoritet? För det andra så kan man undra hur han resonerar kring att regeringen skulle falla sönder. Vi har en regering som är väldigt populär och i synnerhet är statsministern och finansministern populära(hände detta under GPs ledning?), regeringen har nygligen vänt ett undertag i opinionen från -22 %-enheter till +8%-enheter. Alliansen har dessutom nyligen blivit omvalda efter att OPPOSITIONEN fallit sönder i skärvor. Huruvida Perssons analys som ses som ett peppningstal till nya partiledaren eller om den beror på sanslös taktlöshet låter jag vara obesvarat.