söndag, oktober 31, 2010

USA-Val

På tisdag är det mid-term election i USA och mycket talar för att Barack Obama kommer att straffas av amerikanerna för att förändringarna går för slött. Detta varnade jag för när Obama valdes för två år sedan, nämligen att han lyckades entusiasmera amerikaner som inte tidigare varit representerade av någon och att dessa väljargrupper har en låg tålamodströskel. Obama lovade "change we can believe in" och fick människor att tro att detta förändrar vi över en natt. Men ett skenande budgetunderskott och en kraschande banksektor förändrar man inte snabbt. När de eldiga talen och you-tubekampanjerna tystnat är det dags för vardags för den amerikanska presidenten och här någonstans falnar blomman. De som lovats change kräver detta och vill se en ekonomi som repar sig snabbt så att deras problem blir lösta. Så blir det dock inte. Obama har inte lyckats vända ekonomin än och efter att ha blivit rejält vingklippt i health-care-debatten ligger han inte bra till i opinionen. Många institut bedömer hans möjligheter att bli omvald som extremt låga.

Men nu är det inte presidentval utan kongressval och det är dags för lite drygt en tredjedel av senatorplatserna och alla representathusplatserna att sättas på spel. Valet kommer troligtvis användas för att protestera mot de uteblivna förändringarna genom att republikanerna tar hem ett stort antal platser. Efter tisdagens val kommer Obama att få väldigt svårt att få igenom sina förslag och republikanerna har stora möjligheter att hänga på många av sina förslag på Obamas "propositioner" samt initiera en hel del republikanska tankegångar och förslag. Obama har hittils i kampanjen fått använda mycket av sin tid till att försvara många demokraters platser däribland Harry Reid och därigenom hela sin egna politiska framtid. Det finns en stor risk att Obama blir parantes i USAs presidenthistoria om valet går republikanernas väg på tisdag.

Allt är naturligtvis inte nattsvart för demokraterna utan det finns faktiskt något som kan bli Obamas räddning och räddningen stavas tea-party. En extremkonservativ rörelse men Sarah Palin som frontfigur. Tea-party har vunnit enorma framgångar bland republikanerna och i flera delstater ligger deras kandidater väldigt bra till. Men mycket större än så här kan antagligen inte rörelsen bli - average Joe kommer man aldrig att nå, snarare skrämma bort. Beroende på hur stora framgångar dessa gör kommer de att spela olika stora roller i nästa presidentval. Om framgångarna blir stora kommer folket att sluta upp bakom Obama och en ny period kan läggas till hans politiska historia. Efter tisdag har vi nog svaret.

onsdag, oktober 27, 2010

Sd är inte konsekventa

Idag presenterade SD sin budget. Med minskad invandring på 90% tros alla problem vara lösta. Deras beräkningar kring invandringen tänker jag inte kommentera just nu men något som faktiskt förtjänar att nämnas är deras syn på biståndet. Kraftigt sänkt bistånd föreslås tvärtemot vad man sade i valrörelsen. I valrörelsen proklamerade Sverigedemokraterna att de var de enda som verkligen brydde sig om de som verkligen behövde hjälp genom att öka biståndet. Det visade sig dock bara vara tomma ord och istället gör de tvärtemot och sänker biståndet. Retoriken hänger helt enkelt inte ihop med politiken.

söndag, oktober 24, 2010

Socialistiska hydran i utrikespolitiken

Någon uppgörelse om Afghanistan mellan sju partier i Riksdagen blir det nog inte. Detta ska vi inte beklaga utan vi ska beklaga att socialdemokraterna inte har något som helst intresse av att ta ansvar. Istället för att göra upp med regeringen där socialdemokraterna och alliansen faktiskt har en likartat inställning väljer Sahlin att ge näring åt sin groteska socialistiska hydra där det alltmer blir tydligt att denna hydra i likhet med den mytologiska, bär ett odödligt minsta huvud. Det är väldigt tydligt att det är kamrat Lasse som håller i den utrikespolitiska taktpinnen i Sahlins politik. Mona Sahlin har nämligen bestämt sig för att gå fram tillsammans med Lars Ohly och förhandla med regeringen om Afghanistan och här sitter den stora låsningen i svensk politik just nu. Det finns inte en chans i helvetet att alliansen skulle vilja göra upp med ett kommunistparti i utrikespolitiken, det tragiska är att Sahlin vill det. Det rätta just i detta läget vore att isolera de två extrempartierna i riksdagen och göra en 6-partiuppgörelse. Om Sahlin är klok nog och lär sig av det gigantiska valnederlaget skulle hon göra sig fri från kommunistoket och se till Afghanistans bästa.

måndag, oktober 18, 2010

Insatsen i Afghanistan

Den tragiska dödsskjutningen i Afghanistan är väl vid det är laget genomkommenterad och jag tror faktiskt inte att jag tillför något ytterligare just nu men vad som är viktigt att konstatera och helhjärtat stå bakom är det faktum att ett tillbakadragande av trupperna i det här läget är fullkomligt orealistiskt. Att nu sätta en tidsplan på när svensk trupp ska ut ur Afghanistan är samma sak som att berätta för talibanerna att om de väntar ett slag så lämnar vi landet varefter det är fritt fram att ta över styret igen. Min förhoppning är att samtliga riksdagspartier står bakom en fortsatt insats med allt vad detta innebär.

söndag, oktober 17, 2010

Nytt utseende på bloggen.

Som ni kanske ser har bloggen fått ett nytt utseende. Just nu pågår ett arbete att strukturera om bloggen. Bloggen kommer alltmer att inrikta sig på mitt arbete för Ronneby, Blekinge och Frihet och en hel del kommer att skalas bort som gjort bloggen något plottrig. Jag mottar mer än gärna synpunkter på hur bloggen ska bli ännu bättre.

Debatt: Framtiden tillhör den som vågar

Behovet av ett öppet och tolerant samhälle har sällan varit så stort som i dessa dagar. Valet den 19 september ledde till att ett parti som inte tror på öppenhet och tolerans vann mark och tog sig in i riksdagen. Vi är många som ser detta som ett fenomen snarare än parti. Jag är av uppfattningen att Sverigedemokraternas framgångar beror på en rädsla hos en del att omvärlden har gått allt snabbare fram och att de själva tillhör förlorarna i en allt mer internationell och globaliserad värld. När jobbet försvinner och flyttas till Rumänien eller Kina eller när konkurrenterna om ett jobb inte längre kommer från Borås eller Växjö utan från Shanghai eller Sao Paulo är det naturligt för de som inte hänger med i denna utveckling, att slita tag i handbromsen och längta tillbaka till ett Sverige som inte längre finns. Många av Sverigedemokraternas starkaste fästen ligger i områden där de boende knappt har sett röken av invandrare, då kan inte deras framgångar förklaras med att 5,7 % av svenskarna skulle vara rabiata rasister. Utmaningen för alla oss som tror på ett samhällsklimat som präglas av tolerans, öppenhet, respekt och medmänsklighet ligger i att förklara att vi alla vinner på ett samhälle byggt på öppenhet mot omvärlden. Det finns inte ett exempel i världen på hur stängda gränser och misstänksamhet gentemot dina medmänniskor har varit vägen till framgång. Jag är övertygad om att vi med utökade satsningar på högre utbildning, omställning av näringslivet till ett internationellt topplag och utbyte med andra länder kommer att stå som vinnare i framtiden. Förutsättningarna kunde ju inte vara bättre. Vi bor i ett land där människorna i alla internationella sammanhang prisas för vår samarbetsförmåga och vårt innovativa tänkande. Låt oss då slå vakt om detta och utveckla Blekinge och Sverige till att bli en del av den framgångsvåg vi har framför oss, om vi vågar. Framtiden tillhör den som vågar. Visst vågar vi säga nej till inskränkthet och intolerans och säga Ja till öppenhet och respekt för allas okränkbara värde.

söndag, oktober 10, 2010

alliansregeringen

Veckan som gått har givit oss en ny regering. Efter drygt två veckor av spekulationer hit och dit presenterade Alliansen den nya regeringen i tisdags. Det blir en regeringen med fullt fokus på att leverera jobb och företagande. Alla som följde valet vet att vi som tillhör alliansen påpekade att nu kommer jobben. Vi har haft en extrem finanskris som lett till arbetslösheten stigit till oerhörda höjder och var nära att snudda på 11 %. Nu sjunker arbetslösheten i mycket rask takt. Mycket talar väl iofs för att den snabba tillväxten av jobb just nu i att en del företag kanske dragit ned lite väl mycket på bemanningen och att detta nu justeras till, samt att det ligger en del säsongsbetonade siffror men att arbetslösheten ändå kommer att sjunka relativt snabbt även framgent tvivlar jag inte på. Alliansens totalt fokus ligger på att gå bort från bidragssamhället och istället satsa på jobb, jobb jobb. Om vi inte fixar jobben fixar vi inte heller välfärden, så enkelt är det. Jag är övertygad om att när regeringen utvärderas om fyra år kommer facit att visa att arbetslösheten bekämpades av alliansen.

Detta gör sig självklart inte. av sig själv. Vi saknar inte utmaningar. Framförallt måste vi titta närmare på hur vi kan minska trösklarna för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. Med hårt jobb och innovativa lösningar kan vi nog lyckas