måndag, september 27, 2010

Tusen tack för allt i valet.

Nu har jag varit ifrån bloggandet ca en vecka. Nu har jag börjat få lite distans till valet och kunna fundera kring valresultatet. I Sverige kommer alliansen att regera vidare efter att ha vunnit över de rödgröna stort och i Ronneby pekar mycket på att de borgerliga partierna tar över. Allt detta är väldigt bra och trevligt och välbehövligt. I skrivandets stund pågår säkert regeringsförhandlingarna som flitigast i Stockholm och runtom i Sverige går nog flera politiska ledares telefoner varma i försök att bilda olika konstellationer. I Ronneby kommer inom någon månad den nya kommunfullmäktigeförsamlingen att samlas. Nya krafter tar över styret här.



Jag kan konstatera att min kampanj skapat mycket uppmärksamhet, debatt och inte minst uppslitna skosulor. Jag arbetade större delen av min lediga tid med min kampanj med förhoppning om att förändra Ronneby till det bättre. Vi har skapat en grund som är väldigt stabil inför framtiden, ett liberalt värderingsskifte är på gång även i röda Blekinge. Och även om mina kryss räckte till att ta mig från 30e plats till 8e plats på listan om det inte hade funnits några spärrar, så räckte det inte hela vägen till kommunfullmäktige. Jag är faktiskt fantastiskt nöjd. Självklart är jag medveten om att mina möjligheter att påverka dagspolitiken blir begränsade och att jag inte kommer att kunna vara med där politik omsätts till verklighet. Detta är jag inte nöjd med. Men med tanke på förutsättningarna får man nog ändå säga att resultatet är över mångas förväntningar. Jag har varit utflyttad ur kommunen i flera år och kommer tillbaka 3 månader före valet, vilket gör att jag placeras på sista plats då listan redan var spikad. Jag har alltså inte varit delaktig i Ronnebydebatten på tre år och kommer tillbaka med ambitionen att kryssa mig in i kommunfullmäktige från sista plats på listan. På pappret är detta mycket svårt och nu kan vi konstatera att det även är svårt i verkligheten. Med en mycket kompetent gruppledare som förstanamn på listan är det inte upplagt för att kryssa sig upp. Jag kan konstatera att jag inte blev vald till kommunfullmäktige men nu är det dags att ta nya tag.



Jag kommer nämligen aldrig att sluta slåss för det jag tror på: Ett öppet och tolerant samhälle där mångfald och frihet bejakas. Vår frihet får aldrig begränsas av vad staten tror att vi ska använda vår frihet till. Min frihet är inte beroende av att staten förväntar sig att jag ska använda den förnuftigt eller i ena eller andra riktningen. Det är upp till mig. Männskor måste också få möjlighet att fatta fel beslut ibland. Frihet får aldrig, aldrig någonsin vara ett medel för att uppnå ett högre mål. Frihet är alltid det högsta målet i vilken vi själva skapar det liv vi vill. Vi får aldrig huka för staten, staten ska huka för oss.



Nu när valet är avklarat finns det definitivt utrymme att bredda bloggens innehåll betydligt. Utrikespolitik, mänskliga rättigheter och större samhällsfilosofi kommer ges ett mycket stort utrymme. Bloggen är min plattform i mitt fortsatta politiska arbete. Om detta i ett senare skede omvandlas till konkret politiskt arbete för min del återstår att se men just nu är det fokus på värderingspolitik.



Tusen tack alla som har stöttat mig i valet. Alla som kryssat mig, diskuterat sakfrågor och värderingar, hjälpt mig med teknik och annat ska ha en riktigt stor eloge från mig. Tusen tusen tack. Jag har haft riktigt roligt i valrörelsen.

måndag, september 20, 2010

Lite kommentarer om valet

Så här efter några få timmars sömn är det svårt att skapa en klar bild av valresultatet i huvudet. Helt klart är att Alliansen vann över de rödgröna, gick framåt men når inte egen majoritet eftersom Sverigedemokratena kommer in i Riksdagen med 5,7 % av rösterna. Sd är därmed större än både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Självklart ska Alliansen regera vidare men frågan är hur ansvarstagande oppositionen är. Här kommer lite kommentarer till de olika partiernas resultat



Vänsterpartiet: Lars Ohly förde ner sitt post-kommunistiska parti till ännu lägre nivåer än 2006 och med en oerhörd bitterhet i rösten såg man en besviken Lars Ohly tala på valvakan. Lars Ohly ska ha en eloge av mig, det ska han. Han har varit oerhört ideologisk under valrörelsen. Jag håller absolut inte med Ohly över huvud taget, men han är ideologisk. Kamrat Lasse blev inte första vänsterpartist i regeringen.



Socialdemokraterna: Det är fullk0mligt historiska att detta parti som så totalt har dominerat den politiska debatten i stort sett i 100 år kollapsat och rasat till nivåer som vi får gå tillbaka till 1914 för att hitta. Jag har hela valrörelsen påpekat att sossarna kommer att backa mycket i valet. Det beror dels på att moderaterna har tagit många socialdemokratiska väljare, på Mona Sahlin, socialdemokraters verklighetsfrånvändning samt samarbetet med post-kommunister. Björn Fries, Thomas Östros med flera är utmärkt exempel på ren Bagdag-Bob kommentarer. Förnyelsen av s som utlovades i förra valet har det blivit noll och inget av. De har trampat på i samma gamla spår med samma gamla figurer. De har ett annat problem och det är att om de nu ska börja förnya sig kommer Vänsterpartiet att slå bakut. De är helt enkelt inlåsta i en panisk situation.



Miljöpartiet: Stora framgångar i valet som dock blev betydligt lägre än vad de räknat med. Det beror antagligen på att många valde att lägga sin röst på alliansen istället för mp för att inte släppa fram Lars Ohly till makten. Men det ska sägas att mp gör ett väldigt bra val. frågan är vad som händer nu? Tar mp ansvar för Sverige eller ska de sura?



Centerpartiet: Jag är ledsen för att partiet backade och får ett sämre resultat än 2006 men vi ska inte glömma att många sade att vi skulle trilla ur Riksdagen och så blev det verkligen inte, vi blev betydligt större än vad man tidigare trott. Vi kommer dessutom att sitta kvar i regeringen och får fortsätta bygga vår gröna företagspolitik.



Folkpartiet: Blir näst största borgerliga parti men gör ett sämre val än 2006. Den förväntade Björklund-effekten kom av sig. Vad kommer Björklund nu att kräva i regeringsförhandlingarna?



Kristdemokraterna De backar, tappar en del från förra valet men kan vara glada att alliansen sitter kvar. Kd hade svårt att sticka ut valrörelsen, och det visade sig.

Moderaterna: det är uppenbart att moderaterna är detta valets stora vinnare. De går kraftigt framåt och är lika stora som socialdemokraterna. Jag är självklart mycket glad över moderaternas framgångar och det som gynnar ett alliansparti gynnar alla allianspartier. Reinfeldt och Borg är antagligen en del av förklaringen till att de går så starkt framåt.

Sverigedemokraterna: Dessa krafter går i Sverige liksom i övriga Europa framåt. Vi har hittils varit förskonade från detta men det är ett faktum och det måste vi förhålla oss till. Jimmie Åkesson är nog riktigt glad idag. Men han kommer inte att få något inflytande.




Slutsatsen är att Alliansen sitter kvar, de rödgröna har förlorat och sd kommer in i Riksdagen. Vad gäller Ronneby kommun väntar jag med att ge några som helst kommentarer, innan vi vet vad som händer.

torsdag, september 16, 2010

Min avsky för det politiska vålet

Jag vill med detta blogginlägg markera min avsky mot det växande politiska våldet. För en tid sedan blev en Sverigedemokrat i Malmö attackerad av våldsverkare och fick ett hakkors inristat i pannan och nu senast blev min partikollega fredrick Federley attackerad av fyra män som med stort våld rånade honom utanför sin bostad i Hammarby sjöstad, Stockholm. Det är fullkomligt avskyvärt och äcklar mig. Jag ska vara rak: Ge fan i det demokratiska samhället.Det finns inte ord för att beskriva hur förbannad jag är på detta sätt.

Vi som älsar det demokratiska samhället måste alla ta avstånd.

onsdag, september 15, 2010

Ronneby behöver nytänkande

Ronneby kommun är i riktigt stort behov av maktskifte. Här har socialdemokraterna haft makten så länge allmän rösträtt har funnits. Det har satt sina spår. Den årliga näringslivsrankningen ger Ronneby år efter år bottenplaceringar. Det är dags för nya tag i Ronneby och det är inom räckhåll, Jag är övertygad om att Ronnebyborn kommer att rösta fram Ronnebyalliansen vilket äntligen ger Ronneby den möjlighet vi har inneboende. På söndag väljer jag att rösta på Ronnebyalliansen och jag hoppas att du väljer att göra samma sak. Ronnebyalliansen består at Centerpartiet, Moderaterna och Ronnebypartiet. Tre partier med mycket kompetenta företrädare som inget hellre vill än börja jobba för Ronnebys bästa.

Rösta på Centerpartiet och kryssa gärna Tim Svanberg på söndag. Sedan börjar det stora arbetet med att vandra mot toppen.

tisdag, september 14, 2010

Vad valet nu handlar om.

Det ser mer och mer ut som att Alliansen går mot seger i valet på söndag. Valet står inte längre mellan Alliansen och de rödgröna utan mellan en alliansregering i majoritet eller kaos i riksdagen med sverigedemokraterna som vågmästare.

I stort sett varje opinionsmätning pekar på att Alliansen har över 50 % av rösterna medan det rödgrna samarbetet sjunker som en sten och hamnar runt 40 %. Nu måste varje person ta sig en funderare på hur de ska rösta. Röstar de på Alliansen kommer de att stärka en majoritetsregering och ge möjlighet för regeringen att styra landet på effektivt sätt, vilket är mycket viktigt då finanskrisen inte med säkerhet är utagerad. Hur skulle det då se ut med ett populistiskt parti som vågmästare. Då kan man som rödgrön väljare välja två alternativ. Antingen röstar man på de rödgröna efter sin övertygelse som en symbolhandling med priset att sd troligtvis kommmer att få en vågmästarställning. Eller så väljer man att rösta på Alliansen för att inte försätta Sverige i en sits med populistpartiet som vågmästare. Det är otroligt viktigt att var och en funderar på detta innan de ställer sig vid valurnan. Det är ditt val.

Är sossarna rädda för granskning?

Att granska makten är en oerhört väsentlig del av demokratin i västvärlden. Politiker kan inte räkna med att inneha olika positioner utan att bli granskade för det de uträttar, och för det de inte uträttar.

Jag presenterade i somras en undersökning där jag visade hur aktiva de olika personerna som idag sitter i kommunfullmäktige är. Det visade sig att en stor del av socialdemokraternas ledamöter aldrig yppat ett ord, likaså var det för en moderat och ett par Sverigedemokrater. Häromdagen stötte jag på en lokal socialdemokrat i Ronneby som uttryckte sitt ogillande om dylika undersökningar. Det var enligt denne ett utpekande av enskila personer och var icke acceptabelt. Pga av vissa skäl kunde en del av kommunfullmäktigeledamöterna inte framföra sina åsikter och blir därmed immuna mot granskning enligt denne socialdemokrat. Jag menar att så inte får vara fallet. Alla som innehar maktpositioner får räkna med att bli granskade. Oerhört viktigt.

Jag granskade makten i Ronneby för att visa på att det finns ett flertal av ledamöterna i kommunfullmäktige som inte gör särskilt mycket väsen av sig. Detta är en mycket viktig demokratisk fråga. Jag presenterade mitt matial och sedan får väljarna avgöra om de vill ha aktiva eller inte aktiva politiker. Jag är medveten om att detta inte är populärt i maktens korridorer men en sak ska socialdemokraterna ha klart för sig: Jag kandiderar inte till kommunfullmäktige för att bli populär i maktens korridorer utan för att jag vill göra skillnad och jag kan lova att en röst på mig är en röst för ett mer aktivt debattklimat i Ronneby. Och de som är rädda för att bli granskade kanske ska ta sig en funderare på sin politiska framtid.

söndag, september 12, 2010

Kampanjen fortsätter

Igår var en bra kampanjdag på torget i Ronneby. Jag fick chansen att träffa totalt ca 120 väljare i Ronneby som jag också fick ge mitt kampanjvisitkort med mina tre förhållningssätt till nästa mandatperiod.

  • Visst "gaur" det
    Med rätt inställning kan alla i Ronneby växa och utvecklas
  • Framgång föder framgång
    Vi behöver locka framgångsrika människor och företag till Ronneby
  • Principfasthet
    Jag står alltid fast vid mina grundläggande gröna liberala värderingar

Det är alltid roligt att få vara ute och prata med människor, det ger mycket input till mitt politiska arbete. Idag kommer jag också att vara ute bland människor och dela ut mina kampanjvisitkort. Det är stenhårt arbete fram till valdagen som gäller nu. Jag är fullkomligt övertygad om att vi har samlat tillräckligt med stöd för min kampanj för att få mig inkryssad i kommunfullmäktige. Titta gärna på mitt kontrakt.

Ha en fortsatt trevlig söndag.

torsdag, september 09, 2010

konsten att utvärdera en utvärdering och mäta en mätning

Alla mätningar talar sitt klara språk. Alliansen leder och utökar sitt försprång i mätning efter mätning med enbart 9 dagar kvar till valet. Det är viktigt att vi inte tar ut någonting i förskott. Nu måste vi kämpa, kämpa,kämpa och kämpa lite till för att dessa siffror ska hålla i sig. men idag skulle jag vilja uppehålla mig lite extra vid en specifik undersökning, nämligen Aftonbladet/United Minds. En undersökning som presenteras varje dag nu fram till valet. Anledningen till detta återkommer jag strax till men det första vi kan konstatera är att undersökningen verkar ge vissa partier mer luft under vingarna än andra. Vänsterpartier ser ut att ha bättre resultat än i de andra mätningarna och Moderaterna har mindre stöd än i andra undersökningar. Andra opinionsinstitut ringer hem till väljare och frågar lite olika beroende på institut men det vanliga är att de frågar vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag eller vilket parti i rikspolitiken som de tycker bäst om. Unitied Minds/Aftonbladet gör inte så de låter ungefär 300 personer svara på en webenkät vad de tänker rösta på. Därmed kommer en del väljargrupper utanför undersökningen varför de måste vikta sina undersökningar mycket. Med tanke på deras magra underlag får vi väldigt märkliga resultat.

Det finns självklart en anledning till detta. Undersökningen är inget annat än ett rent beställningsjobb från Lena melin/Sossarna. I nästa vecka kommer troligtvis rubriker i Aftonbladet om att de rödgröna har kraftig medvind till följd av att v och mp får starta siffror. Det har de redan lagt grunden för genom dagens rubrik om att v nästan är lika stort som mp, medan sanningen snarare är att mp är lika små som v, eller att de har mötts halvvägs. Lena Melin inser naturligtvis att sossarna är förlorade och att hoppet står till v och mp och därmed är det passande rubriker att skicka ut att dessa partier stärker sin ställning. Men eftersom alla andra mätningar visar så klara utslag för en fortsatt alliansregering räcker inte Lena Melins vackra ord om att Sahlin är nära att bli nästa statsminister. Det blir platt fall för deras undersökning.

Nu ska vi också betänka det att väljarna inte är särskilt intresserade av undersökningar hit och undersökningar dit utan vill ha besked i jobbfrågan och vill veta vilket alternativ man kan hålla i handen när världens finansiella orkander drar fram. Till syvende och sist blir valet mycket en förtroendefråga. Är det Mona Sahlin och Lars Ohly i de rödgröna man vill hålla i handen eller är det Fredrik Reinfeldt och Anders Borg med alliansen. Jag vet vad jag väljer. Jag väljer alliansen och röstar på alliansens gröna röst Centerpartiet. Gör det du också.

måndag, september 06, 2010

Du kan kryssa mig idag

Förtidsröstningen är i full gång vilket innebär att det är fritt fram att rösta i det svenska riskdags-landstnings och kommunval redan nu. Om du vill vara med och förverkliga kontraktet behöver du inte vänta till den 19 September med att kryssa Tim Svaberg. Det kan du göra redan nu. Jag står på plats nummer 30 på Centerpartiets kommunlista. Jag vill gå så långt som att påstå att jag är den mest liberala kandidaten i hela kommunen. Det finns ett parti i kommunen som titulerar sig liberalerna men bakom det namnet återfinns mest retorik. Man KAN INTE bilda styre tillsammans med socialister och samtidigt påstå att man driver på för liberala reformer. Kryssa Tim Svanberg för en grön liberal politik.


Om det är någon som vill veta hur man gör så kommer här en bild


söndag, september 05, 2010

Verklighetens folk

Idag bjuder jag på mitt svar till Bo Johansson (s) som publicerades i sydöstran i veckan som gick:


Bo Johansson (s) ondgör sig över regeringen som enligt honom vill sänka människors löner. Bosse kan inte direkt anklagas för att vara en del av ”verklighetens folk”. För i så fall hade han märkt att LO-medlemmarna fått ca 17 000 kronor mer i plånboken per år med regeringens politik. Hur långt måste vi inte gå tillbaka för att hitta exempel på när LO-facken förhandlade upp lönen motsvarande? Bo borde tillsammans med Wanja och co ta sig ur LO-borgen och titta efter hur mycket en metallarbetare eller undersköterska fått av regeringens politik. Medan regeringen är bäst på att gynna arbetande människor är sossarna bäst på att gynna fackpamparnas makt. Ett fortstatt stöd till Alliansen innebär fortsatt stöd till hårt arbetande människor.

Tim Svanberg (c)
Kandidat till kommunfullmäktige