söndag, augusti 29, 2010

Ronneby efter valet

I Ronneby har vi ett tydligt alternativ och ett ... hm, ja jag vet inte. . Det första är Ronnebyalliansen bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Ronnebypartiet. Det senare vet vi inte vad det är. Vad finns det för alternativ till Ronnebyalliansen? Jag vet faktiskt inte. Sossarna har inte sagt ett pip om vilka de vill samarbeta med efter valet och kommer troligtvis inte att göra det heller. Under de fyra senaste åren har Sossarna haft ett samarbete med Folkpartiet och Kristdemokraterna. Hur det blir med det samarbetet efter valet vet vi inte. Troligt är ju att iallafall Fp troligtvis kommer att söka sig till sossarna även denna gång om det parlamentariska läget i fullmäktige blir oklar även denna gång med tanke på Fps motivering till samarbete efter förra valet. Kristdemokraterna har mer varit öppna för ett samarbete med Ronnebyalliansen. Vad gäller Miljöpartiet vet jag inte alls vad som händer och det vet de nog inte heller. Vänsterpartiet kommer självklart att stödja ett fortsatt sossestyre. Sverigedemokraterna har uttalat sitt stöd för Jan-Anders Palmqivst framför en del andra men vad som händer där i slutändan får vi nog inte veta innan valet men vad vi vet är att partiet i fullmäktige varit otroligt tysta under den gångna mandatperioden.

Det säkraste kortet är Ronnebyalliansen som är beredda att ta över styret i höst och styra om Ronneby på rätt spår. Rekommenderar specifikt en röst på Centerpartiet ;-)

söndag, augusti 22, 2010

Folkpartiet Ronneby har en del att bevisa

Man kan ju lugnt säga att folkpartiet i Ronneby har en del trovärdighetsproblem. Nu går partiet ut och säger att de vill samarbeta med de borgerliga partierna i Ronneby efter valet. Det kan ju låta bra vid en första anblick men låt oss då ta en historisk tillbakablick. Vi behöver faktiskt inte gå särskilt långt bakåt.Året var 2006 och i Sverige hade alliansen vunnit en seger i riksdagsvalet. I Ronneby kommun var läget inte likadant. Förvisso hade centerparitet och moderaterna gått fram kraftigt men det fanns inte tillräckligt politiskt stöd för att bilda ett alliansstyre i kommunen. Istället bildades ett socialistiskt minoritetsstyre med sossarna, folkpartiet och kristdemokraterna. De flesta skulle nog även säga att vänsterpartiet ingick i denna styrande konstellation. Folkpartiets Nils-Ingmar Thorell blev kommunfullmäktiges ordförande och Socialdemokraternas Jan-Anders Palmqvist sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande. Kristdemokraternas utdelning i samarbetet kan nog sammanfattas till 0. Här har vi alltså två till synes borgerliga partier som på maktens altare offrar sin politiska själ för lite makt. Så har läget varit. Folkpartiet beskriver flera gånger under mandatperioden samarbetet som konstruktivt och lyhört. Sossarna och det lokala partiet "folkpartiet socialdemokraterna" sitter alltså och myser ihop under fyra år.Är det något som tror folkpartiet när de nu går ut och vill samarbeta med de borgerliga. Inte jag iallafall. De har en del att bevisa först. Som borgerlig väljare skulle jag tänka efter borde två och tre gånger innan jag lade en röst på folkpartiets lokala företrädare.

söndag, augusti 15, 2010

Succé för timsvanberg.se

Efter att ha tagit en titt på siffrorna för timsvanberg.se kan jag konstatera att det har blivit en succé. Betydligt fler har besökt timsvanberg.se än jag hade hoppats på. Nu ser jag att det som är igång verkligen är en ny rörelse. Nu lägger vi i en högre växel och satsar allt på att ett Framgångsrikt Ronneby och du är mycket välkommen att hjälpa oss. Den 19 September är jag helt övertygad om att jag kommer att få tillräckligt många kryss för att starta den verkliga förbättringen av vår stad. Om du vill vara med blir jag mer än tacksam. Liten som stor insats räknar. Du kanske vill vara med och dela ut flygblad, sprida våra ord via facebook, twitter etc. Allt räknas. Nedan finns även nya affischen. Skicka ett mail till mig på tim.svanbergsnabelacenterpartiet.se så skickar jag affischen i pdf så kan du skriva ut på skrivare och sätta upp på din anslagstavla.


Nu ger vi järnet och står som segrare den 19 September. Kryssa Tim Svanberg till kommunfullmäktige i Ronneby.


onsdag, augusti 11, 2010

Arorna är igång

Nu ska Thomas Bodström, och Sven-erik österberg ut och förkunna de rödgrönas budskap: Alliansen påstås ha misslyckats med krishanteringen. Alla andra länder påstås vara överrens om att regeringen har falerat fullkomligt.

Märk väl att den påstådda finansministerkandidaten Thomas Östros aka Bagdad Bob inte fanns med på presskonferensen. Vad kan detta bero på. Det är möjligtvis inte så att varje gång Mona Sahlin eller Thomas Östros visar sig så sjunker deras opinionsiffror med någon procent. Ärligt talat tror jag att nuvarande opposition är den sämsta vi någonsin haft i detta land. Det blir inte många rätt när någon ur oppositionen likt papegojan upprepar sina inövade fraser. Med den här oppositionen kommer regeringen att gå segrande ur valrörelsen den 19 September.

Att Sveriges regering hanterat krisen förededömligt och att resten av världen är överrens om detta verkar inte röra sossarna.

söndag, augusti 08, 2010

Mitt kontrakt med dig

Idag sjösätter jag mitt kontrakt för Ronneby. Detta kontraktet kommer jag att gå till val på. Ta gärna en titt på kontraktet och sprid det vidare. Jag kommer att sprida kontraktet till en stor del av Ronnebys hushåll men eftersom jag bekostar allt i kampanjen med egna medel kan jag inte trycka upp till alla hushåll. Det är därför viktigt att vi kan hitta andra sätt att sprida kontraktet på.

Vi syns där ute


Kryssa Tim Svanberg (c) den 19 September i valet till kommunfullmäktige i Ronneby


lördag, augusti 07, 2010

Hvad hvilja Socialdemokratin ?


Det kan man fråga sig. Det är mer än lovligt virrigt när oppositionen ska försöka plocka poäng i den politiska debatten. Maud Olofsson presenterade ett förslag förra söndagen om att sälja delar av vattenfall. Inte lång efter kommer Thomas Östros och fördömer förslaget så här:

"-Vattenfall är kronjuvelen i det statliga ägandet. Det säger Thomas Östros (S) som svar på Maud Olofssons utspel om att sälja delar av bolaget"

"-En utförsäljning kommer att leda till högre elpriser och att vinsterna hamnar i utländska koncernernas bolag i stället för i Sverige. Det är ett riktigt dåligt förslag och det kommer det att bli strid om, säger Thomas Östros, ekonomipolitisk talesman för Socialdemokraterna."

"Enligt Östros är Centerpartiets utspel om Vattenfall ett tydligt besked om att utförsäljningarna kommer att fortsätta om alliansen vinner valet."


Om statligt ägande i tysk kolkraft hör till kronjuvelerna så blir jag orolig. Varför det skulle leda till högre elpriser lyckas inte Östros förklara. Socialister brukar säga att när man skrotar monopol så leder det till högre priser och då slänger man gärna fram just elmarknaden som exempel. Men kanske skulle dessa istället ta en titt på telefonmarknaden. Per Ericsson beskriver bra hur det statliga televerket fungerade. Nu för tiden har vi en uppsjö med telebolag och du ringer i princip gratis till hela Sverige. Det kallar jag lyckad avmonopolisering. Nåja över till sossarna igen. Fyra dagar senare låter det helt annorlunda från Östros:

Socialdemokraterna välkomnar att Centerpartiet vill sälja vissa utländska delar av Vattenfall eftersom bolaget "förköpt sig" på kol och gas.

"-Jag delar Maud Olofssons bedömning att Vattenfall har förköpt sig på kol och gas i Europa, säger Thomas Östros, S ekonomipolitiske talesman, till TT."


Okej, nu blir det ju lite virrigt och som väljare kan det vara riktigt svårt att hänga med i Östros verbala saltomortaler. Fyra dagar tidigare var det ett riktigt dåligt förslag som hotade den statliga kronjuvelen och nu delar han Mauds bedömning. Jag får verkligen inte ihop detta. Men nåväl om socialdemorkaterna verkligen har insett nyttan med att sälja av delar av vattenfall så välkomnar jag givetvis detta. Men vad händer nu? Nu svänger sossarna igen likt en verbal jitterbugg. Denna gången är det Ibrahim Baylan som levererar beskeden.

"Den hastiga utförsäljningen drivs fram av den borgerliga ideologin. Men regeringen vet att idén om att vi inte ska äga vattenkraften genom Vattenfall, våra gruvor genom LKAB och vår skog genom Sveaskog har svagt stöd. Den bygger på idén om en minimal nattväktarstat, den där tanken som Moderaterna påstår sig ha kastat överbord"

Nu blir det riktigt kul. Nu är det idén om nattväktarstat som ligger bakom varje försäljning av statliga bolag. Det skulle vara roligt att se Ibrahim förklara för Östros hur han håller på att skapa en nattväktarstat. Men det riktigt roliga är hur Ibrahim menar att en försäljning av LKAB, vattenfall och sveaskog leder till en nattväktarstat. Plötsligt är det alltså statens viktigaste uppgift att äga skog och gruvor, annars hamnar vi i en nattväktarstat tydligen. Vi fortsätter:

"Nu vill regeringen sälja av ännu mer. Högst upp på listan står Vattenfall. Maud Olofsson vill nu släppa in privata ägare. Riktigt vad man ska tro om skälen för försäljning är svårt att veta. Men man kan nog vara helt säker på att den blir av om de borgerliga vinner valet, för under de sista veckorna har företrädare efter företrädare för de borgerliga partierna anslutit sig till idén att på olika sätt sälja Vattenfall."

Det är inte bara Maud Olofsson som vill detta utan tydligen också Thomas Östros. Skälen angavs ju av östros häromdagen, vi ska inte äga tysk kolkraft och gas. Tydligen gick debattartikeln från Baylan iväg innan östrsos hade ändrat sig och då blev det ju lite fel kan man lugnt säga. Vilket besked som gäller från sossarna är omöjligt att säga men det som är tydligt är att med en alliansregering så äger inte staten tysk kol och gaskraft.