onsdag, juli 28, 2010

Kommunister och skatter

Ronnebys lokala vänsterpartist Peter Bowin har tagit över rodret från Ronny Pettersson som tidigare var gruppledare för vänstern i Ronneby. Det tror jag är bra. Peter Bowin är kommunist ända ut i fingerspetsarna och förnekar inte heller detta. På sin blogg ondgör han sig över att skatterna har sänkts av alliansen och frågar sig vem som ska betala skattesänkningarna. Frågan är mycket konstigt ställd. Perspektivet är alltså att i grundläget betalar man 100 % av sin inkomst till staten och alla avvikelser från detta måste betalas av någon. Klassisk kommunistpolitik helt enkelt. En mer normal utgångspunkt är att när jag utför ett arbete så får jag betalt för detta arbete som ersättning för att jag istället för att vara ledig arbetade. Alla avvikelser från detta är egentligen mycket svåra att moraliskt försvara och ska naturligtvis hållas på ett minimum.

Tänk dig att du arbetar 10 timmar och för detta får en ersättning från uppdragsgivaren på 100 kr per timme. Snabbt uträknat får du in 1 000kr för detta arbete. Av dessa 1 000kr betalar du 300kr i skatt. Du får alltså bara behålla 700 kr. Detta innebär att de första tre timmarna jobbar du, men skörda frukten av ditt arbete får någon annan (läs staten). Att staten kräver ett dina tre första timmar i detta fallet tillfaller dem mot din vilja är vad man kallar för tvångsarbete.

Det var en avstickare men ändå viktig i sammanhanget. När alliansen tillträde 2006 var jobbskatteavdraget bland det mest centrala i politiken och ett sätt att belöna arbete och flit. Det har inneburit att exempelvis en metallarbetare eller förskollärare har nästan 17 000kr mer om året, inte långt ifrån en extra månadslön. Nu vill socialisterna och kommunisterna med miljöpartiet riva upp detta och plocka dessa pengar från förskoleläraren och metallarbetaren. Undrar just vad de kommer att skära ned på när de får 1 500 kr mindre varje månad i plånboken. Saken är dessutom den att det finns ingen egentlig anledning till att plocka dessa pengar från vanligt folk förutom en våt dröm från kommunisterna att ta varje tillfälle som finns att ta människors pengar för att slänga in i den ofantliga sektorn. Att beskatta vanligt folk har aldrig varit något problem för socialister, det är ideologi för dem men problemet med socialism är att till slut har de gjort av med andra människors pengar.

Medan kommunisterna på kuba äntligen börjar flytta över verksamheter från det offentliga till det privata vill de svenska kommunisterna gå raka motsatta hållet, tillbaka till 80-talet.

Lars Ohly och Peter Bowin är väldigt duktiga på att prata om hur mycket pengar de ska ta från oss vanliga människor men vad händer den dagen alla produktiva människor tröttnar på byråkrater och skatter och lägger ned arbetet? Var får då Bowin och Ohly pengarna ifrån? Det är dags att säga nej till kommunism och socialism en gång för alla och dags att säga hej och välkommen till människans frigörelse från stat.

söndag, juli 18, 2010

Tankar kring ett framgångsrikt Ronneby

Ett levande Ronneby vill vi ju alla ha. Vi vill ha ett Ronneby där vi med stolthet kan säga att vi är Ronnebybor när vi parat med människor från andra delar av Sverige och världen. Men hur skapar vi detta Ronneby? Ofta handlar diskussionen om att ronnebys krogar ska vara vara öppna längre, vara fler och gärna ha trevliga uteserveringar. Det handlar också om att butikslokalerna på gågatan och resten av centrala Ronneby ska vara fullsatta med gemytliga butiker. Detta är i sig mycket viktiga frågor och får inte på något vis negligeras. Men hur vi skapar ett trevligt uteliv har vi egentligen redan svaret på. gå ned på stan och hör med Ronnebyborna hur de vill ha det. Det finns tusentals olika och lika åsikter och alla är i sig ofta väldigt kloka åsikter. Problemet är snarare när sedan dessa människors idéer ska omsättas till verklighet så stöter de på patrull i stadshuset. Min politiska idé eller grundplåt om man så vill är att varje människa har alla möjligheter att göra vad de vill med sitt liv och deras möjlighet att pröva vingarna inte ska begränsas av politiker eller byråkrater. Som sagt din rätt att göra vad du vill med ditt liv får inte vara beroende av vad politikerna förväntar sig att du ska använda rätten till. Det bestämmer du.

Om man sätter frågan om et levande Ronenby i ett större perspektiv bör vi fråga oss vad det egentligen handlar om. Frågan kan ju inte stanna vid ett levande stadscentrum. Det handlar givetvis också om hur människorna känner att de kan skapa sig ett liv i Ronneby och vad de har för möjligheter att genomföra drömmar. Det handlar också om vilken känsla Ronneby ska förmedla och utstråla gentemot invånare och besökare. Här kommer vi in på svåra frågor som egentligen inte kan besvaras med ökade öppetider för butiker eller krogar eller med nya planteringar längs med ett promenadstråk. Jag tror ändå att här är ett viktigt avsnitt att titta närmare på för oss alla. Det är inte säkert och tillochmed mindre troligt att svaret finns i politiken. Politik får aldrig förståras upp och vara lösningen på all världens problem. Det är vi människor som skapar det samhälle vi vill ha och politiken ska underlätta för oss, inte försvåra. Men att tro att politiken med beslut ska skapa det perfekta samhället är fel.

Något jag också tycker är viktigt är att diskutera hur vi ska göra det attraktivt för unga framgånsrika människor att flytta till vårt Ronneby. Medelinkomsten i Ronneby är mycket låg
(203 000kr/år) och ger oss en 190:e placering bland landets kommuner. Det är uppenbart att vi behöver ha fler med hög inkomst och med akademisk utbildning som väljer att flytta till Ronneby. Förutom att detta är direkt ekonomiskt bra för Ronneby är det dessutom bra såtillvida att fler idéer möts som kan ge ännu fler bra tankar kring hur vi skapar ett bra Ronneby att bo och arbeta i och förmodligen höjer statusen kring Ronneby i akademikers ögon. Då blir också Ronnebys övergång från bruksort till en modern tjänsteekonomi smidigare och mer framgångsrik.

Det är tydligt att vi alla behöver samverka för att komma fram till lösningar för vår stad. Jag känner ändå någonting i luften som tyder på att något håller på att hända. Medvetenheten om vad som behöver göras stiger hela tiden och flera facebook-nätverk tar direkt upp problematiken på ett högst välkommet sätt. Tack för allas insatser.

torsdag, juli 15, 2010

En ren valrörelse

Jag tror det är enormt viktigt att vi alla kraftsamlar i den här valrörelsen för att inte ge oss in på personangrepp. Förtum att det är väldigt tråkigt och jävligt trist för väljarna att läsa om annat än sakfrågorna som valet ska handla om bör det faktiskt också påpekas om att i det fall något passerar gränsen för förtal kommer jag att inleda en juridisk process och jag uppmanar alla att göra det samma. Vi måste alla hjälpas till att hålla en ren valrörelse fri från personangrepp. Förtal behöver inte enbart vara just det man skriver eller säger utan också i vilket syfte man gör det. Man är också direkt ansvarig för det som skrivs på bloggar vilket gör att jag nu tvingas göra en åtgärd i form av kommentarsgranskning på den här bloggen. Självklart kommer jag att publicera i princip alla kommentarer men rena personangrepp kommer jag inte att tolerera. Jag hoppas på er förståelse för detta och ger mig direkt ut i valrörelsen igen med förhoppning om en ren valrörelse.

rädda Ronneby ett bra initiativ

För att Ronneby verkligen ska bli den levande stad vi alla vill måste vi alla vara med och kraftsamla för att skapa det Ronneby vi vill ska leva och utvecklas. Då behövs det initativ som spänner över och bortom partigränser. Ett sådant initiativ är Rädda Ronneby på facebook. Jag stödjer detta upprop och vill samtidigt passa på att föra fram min kampanj för just detta.

onsdag, juli 14, 2010

Vad förlorar du på slopat jobbskatteavdrag?

Jobbskatteavdraget heter det avdrag som funnits sedan 2007 och som alliansregeringen infört. Avdraget innebär att de som arbetar får göra ett avdrag på skatten motsvarande en skattesänkning. Gå gärna in på jobbskatteavdrag.se för att se hur du påverkats av jobbskatteavdraget. Alliansregeringens skattepolitik har inneburit att en person i Ronneby som tjänar 19 000kr/månad har vunnit 1300kr varje månad på jobbskatteavdraget. En annan person i Ronneby med inkomsten 25 000 kr/månad har tjänat 1700kr varje månad på den förda politiken och en med en inkomst på 30 000kr/månad har tjänat 1 800kr/månad. Detta talar sitt tydliga språk. Om Mona Sahlin blir statsminister, Östros blir finansminister och Ohly blir skatteminister riskeras dessa pengar. Vad drar du då in på? Säljer bilen? Medhavd lunch varje dag på jobbet? säger du upp bredbandsabonemanget eller vad gör du? Det är de med låga inkomster som kommer att drabbas värst av Sahlins skattepolitik. Tjänar du 19 000kr/månad så kommer 1 300kr mindre varje månad att göra skillnad.

Men Sahlin och Ohly kommer inte att avskafa jobbskatteavdraget i ett svep. Det kommer givetvis att ta något år innan de tagit dina pengar. De går nämlingen genom ett träsk som heter duga. Eller egentligen heter det inte duga utan marginaleffekter. Marginalskatt är den skatt du betalar på senast intjänade krona. De vill nämligen att jobbskatteavdraget trappas av efter en viss inkomst och helt avskaffas efter en annan inkomst. det innebär att utöver nuvarande skattetrappa kommer ytterligare trappsteg i trappstegen. Det blir mycket brantare att gå upp i trappan.

Det vore inte direkt smart att gå denna vägen. I ett land med redan världens högsta marginalskatter ska det alltså läggas ytterligare marginalskatter. Detta är extremt kontraproduktivt och leder till lägre arbetsvilja och större ofrihet. Det första steget för oss som tror på frihet är alltså att hindra vänsterpartiernas skattechock som kommer svepa över landets löntagare om de vinner valet. Långsiktigt tror jag inte att vi ska gå vidare med jobbksatteavdrag i all oändlighet. Nästa steg bör enligt mig istället bli att omvandla det progressiva skatteystemet till plattskatt. Dvs att alla betalar samma skattesats på inkomst oavsett inkomstnivå. Förutom att verkligen öka friheten över våra egna intjänade pengar skulle administrationen kring skatterna i princip försvinna och möjligheten till skattefiffel vara noll. Jag skrev en artikel om platt skatt i höstas och ska se om jag kan publicera den på bloggen inom kort (det är ju en annan diskussion som bäst förs i ett eget sammanhang).

tisdag, juli 13, 2010

Reaktioner på undersökningen

Det blev fullt genomslag för min undersökning om aktiviteten i Ronenby kommunfullmäktige. Låt mig börja med Jan Rumes(pp före detta sd) kommentar på sin blogg. Han tar uppenbart åt sig av undersökningen. Vad han missat är att jag faktiskt skriver i min undersökning att han lagt 4 motioner vilket är klart över genomsnittet. Nåväl Rume anser att jag ska sopa framför egen dörr eftersom jag under perioder 2006-2010 ansökte om entledigande från mitt ersättaruppdrag i kommunfullmäktige, ersättaruppdrag i kommunstyrelsen samt ordinarieuppdrag i gymnasienämnden. Anledningen till att jag under denna period inte kunnat ha kvar dessa uppdrag är att jag 2007 fick jobb som rådgivare på en av Sveriges största banker i Malmö och därmed också flyttade dit. Att flytta för att vidga vyerna, skaffa erfarenhet och jobba kan väl knappast ses som något negativt, eller? Då är det väl betydligt värre att under perioden 2007-2010 varit ordinarie ledamot i kommunfullmäktige utan att säga ett knyst och dessutom skylla på att ingen skulle lyssna om man sade något. Rume säger slutligen att jag är en Centerpartist med Sverigedemokratiska åsikter. Snälla Rume sedan när blev SD Klassiskt liberala? Jag anser att välfärdsstaten är omöjlig som konstruktion, för fri invandring, anser att skatt är en form av tvångsarbete, motsätter mig samhällsbygge, motsätter mig nationalstater, vill ersätta dagens socialförsäkringssystem med privata försäkringar, anser i grunden att kultur aldrig ska finansieras med skatter etc etc. Sverigedemorkatisk politik? Varsågod att argumentera. Mina ideologiska förebilder är: F A hayek, Robert Nozick, John Locke och Ayn Rand. Varsågod att fortsätta argumentera Rume.

Vidare till det huvudsakliga. Flera ledamöter sitter alltså tysta på Ronneby kommunfullmäktiges möten. 10 personer, de flesta sosar, en moderat och två sverigedemokrater har inte aht ett knyst på hela mandatperioden. Detta är ett demokratiskt problem. Ann-Margret Olofsson (s) förklarar i sydöstran att anledningen är att Jan Anders Palmqvist (kommunalråd) för deras talan. Det var den absolut sämsta bortförkalring jag någonsin hört. Ska vi då kanske titta på ett system med endast en företrädare per parti som får en röstmängd tilldelad efter hur många röster partiet fick i valet? Jag kan garantera att ett kryss på mig i valet till kommunfullmäktige leder till aktivitet i kommunfullmäktig. Om du inte vill ha aktivitet utan istället lydiga knähundar finns det som sagt alternativ .

söndag, juli 11, 2010

I Nilsson (s), Andersson(s), Olofsson(s),Håkansson(s), Svensson(s),Hansson(s),Gylling(s), Karstensson(m) är era platser lediga?

Ärligt talat: Varför är ni tysta. Inte en motion, inte ett anförande, inte ett enda deltagande i debatterna. Det verkar som att ni sitter helt tysta på fullmäktigemötena och tycker ingenting.



Kommunfullmäktige är demokratins centrum i en kommun. Det är här olika åsikter stöts och blöts. Förslag och idéer lämnas in, behandlas och diskuteras av våra folkvalda politiker. Som ledamot i fullmäktige förväntas du föra fram de åsikter då framfört i valrörelsen och omvandla dessa åsikter till konkreta förslag. Du förväntas försvara och slåss för dina åsikter.



Det finns flera ledamöter i kommunfullmäktige i Ronneby som inte verkar tycka någonting, vad beror er tystnad på? Jag har under en tid "granskat" fullmäktigeledamöterna i Ronneby. Jag har tittat på deras aktivitet i form av hur många motioner de lagt och hur många fullmäktigemöten de har framfört sin åsikt på genom att närvara i debatterna. Resultetet visar att 10 ledamöter aldrig har yppat sin åsikt under perioden 2007-01-01 till 2010-07-01. Det ligger ett tungt ansvar på dessa att förklara och framhäva var de har gjort sina insatser. Tilläggas ska att exempelvis Lena Karstensson (m) har varit mycket aktiv i exempelvis byggnadsnämnden. Det är en demokratisk rättighet för väljarna i Ronneby att få se hur detta ser ut.


Om jag blir inkryssad i kommunfullmäktige kommer jag inte att sitta tyst. Jag kommer att vara väldigt aktiv och företräde alla de som valt mig.



Nedan följer lite statistik från min granskning. Om du vill ha hela granskningen kan du få den via mail. tim.svanbergsnabelacenterpartiet.se





Sämst deltagande i debatter, samtliga 0 % deltagande:



Ingrid Nilsson (s)

Birgitta Andersson (s)

Ann-Margret Olofsson(s)

Johnny Håkansson (s)

Eva Svensson (s)

Börje Hansson (s)

Thomas Gylling (s)

Lena Karstensson (m)

Magne Mjåtvedt (sd), dock 4 motioner

Jan Rume (sd), dock 4 motioner.

Bäst deltagande i debatter:

Jan Anders palmqvist, (s) 95%

Sune håkansson (rp) 82,5 %

Ronny Pettersson (v)82,5 %

Kenneth Micharlsson (c) 80 %

Roger Fredriksson (m) 77,5 %

Viktat per parti:

S 15,39 %

m 32,22 %

C 31,25 %

RP 43,13 %

FP 53,33 %

V 51,67 %

SD 4,17 %

MP 45 %

--------------------------------------------------------------------------------------------

Uppdatering: Som metod ha jag gått igenom samtliga protokoll från fullmäktige. Jag har fått kommentarer om att protokollen i vissa fall skulle vara ofullständiga. Vänligen meddela mig det i så fall så rättar jag genast undersökningen. tim.svanbergsnabelacenterpartiet.se

Kelgrisen Wetterstrand

Wetterstrand (fortsättningsvis w) har blivit medias absoluta gullegris. Vad hon än gör så höjs hon till skyarna av svt, sr, aftonbladet och inte minst tv4. Det är mycket uppenbart att media vill skapa en framgångssaga av miljöpartiet i valet. Det går inte att hitta artiklar i dessa media som beskriver W i negativa ordalag. Vad gäller Tv4 är det inte särkskilt förvånande att mp och W särbehandlas med tanke på att Gustav Fridolin jobbat på Tv4s samhällsredation. Objektivt? Inte särskilt. Många av dessa artiklar beskriver dessutom W helt felaktig. En del handlar om att W på något vis skulle skärma sig från blockpolitiken och istället för att attackera motståndarna sikta framåt. hm, nu får vi nog hejda oss lite. Finns det någon som på ett mer häcklande vis attackerar motståndarna med raljerande oneliners än W. Mp ligger strax under 10 % i opinionen och kommer troligtvis med medias försorg ligga där fram till valet. Vem i mediakåren vågar kritisera w och mp?

lördag, juli 10, 2010

Ternströms avhopp

Solveig Ternströms avhopp bör kommenteras. I veckan hoppade Ternström av och detta på Centerparitets dag i Almedalen. Förutom att det var riktigt fult gjort så finns det en del andra aspekter att titta på. Ternsröm hävdar att hon hoppar av Centerpartiet för at stödja sossarna efter att Centerpartiet har deltagit i kränkraftsuppgörelsen som röstades igenom nyligen i Riksdagen. I ett slag överger Ternström alla sina ideologiska ryggradsreflexer och stödjer plötsligt socialister och kommunister. Det är inte trovärdigt. Antingen finns det ingen ryggrad att få reflexer i eller så var detta Ternströms chans att på allvar stödja de partier hon egentligen sympatiserar med. Det hade antagligen sett ganska märkligt ut att utan anledning svänga om kappan så snabbt annars.

Ternström bör vara mycket medvten om att hennes riksdagsplats hade hon bara kunnat drömma om, om inte Federley och övriga personer som lett förnyelsen av paritet inte funnits eller inte givits utrymme i debatten. Förnyelsen av Centerpartet gjorde att vi växte från 6 % till ca 8 %. En stor del av denna framväxt kom i Stockholm

Det är också rättså märkligt att Ternström pratar om samvete och ryggrad när hon för lite mer än ett år sedan tryckte på ja-knappen i FRA-omröstningen. Var fanns ryggraden då? Jag har faktiskt ingen respekt för hennes politiska gärning och känner en stor lättnad att hon inte längre är en del av Centerpartiet.

lördag, juli 03, 2010

Livsstilsläger valfråga för Blekingesossarna

Något sent medger jag, men som sagt bättre sent än aldrig kastar jag mig in och kommenterar blekingesossarnas utspel om livsstilsmottagningar. I BLT i veckan kunde man läsa hur sossen Jeanette Andreasson-Sjödin predikar för oss hur vi ska må bättre. Huka eder nu drar rörelsen fram det stora artilleriet mot allmänhetens dekadens. Med livsstilsmottagningar ute folkhemmets bostadsomröden ska vi alla lära oss hur vi blir goda medborgare som inte missbrukar vår möjlighet att själva leva våra liv hur vi vill.

- Vinner vi valet lovar jag att det blir pengar till sådana mottagningar, säger landstingspolitikern Jeanette Andreasson-Sjödin.

Hur vore det om våra högt aktade poltiker i landstingets folkförsamling istället för att lova vad de ska göra med våra pengar kunde beskriva hur de ska göra för att allt mindre av våra surt förvärvade pengar ska gå till sosseelitens egna små prestigeprojekt. Då kan jag passa på att lova att jag aldrig kommer att rösta på någon som lovar bort andras pengar.

- En god hälsa är ofta grunden till ett gott liv, säger Jeanette Andreasson-Sjödin. Inte alla har den lyckan, men många av oss kan med små medel göra en hel del för vår hälsa.

Så kan det vara. Det kan också vara så att ju mer våra klåfingrigaste politiker bestämmer hur vi ska leva våra liv, ju sämre mår vi. Min definition på ett gott liv behöver ju inte nödvändigtvis sammanfalla med landstingssossarnas. Många kan med små medel göra mycket för vår hälsa och vet du Jeanette vad som är det bästa? Det bästa är att detta sköter vi mycket bra även utan dina allmosor.

- Vi kan behöva hjälp för att förändra livsstilen och det är där de speciella mottagningarna kommer in i bilden.

Specialla mottagningarna? Hjälp med att förändra livsstilen? Nu är det dags att dra öronen åt sig. När sossar pratar om att det är dags att förändra livsstilen bör man bli orolig. Har borgerliga värderingar börjat sätta sig för mycket i den tidigare så sossiga folksjälen? Är det dags att med alla till buds stående statliga medel bekämpa dessa cansersvulster på samhällskroppen?

-Kultur på recept är Blekinge ibland de första i landet att testa, vi startade för med det under hösten, fortsätter Jeanette Andreasson-Sjödin. Kultur kan hjälpa oss att mentalt komma ur svåra sjukdomsbilder om vi haft turen att tillfriskna fysiskt.

Och vad är kultur? Är det nationalförsamlingens barnkör eller sovjetisk poesi som avses? personligen kan jag konstatera att det mesta som politiker brukar kalla kultur ger mig ångest snarare än själslig återhämtning.

- Vi är väl medvetna om att graden av hälsa både är en könsfråga och en klassfråga. En överviktig, rökande arbetarklasskvinna som dessutom stressar, ligger sämst till.

Skicka henne genast till ett socialistiskt livsstilsläger med sovjetisk arbetarklassretorik på recept.

Är lite sugen på kebab idag men eftersom jag inser att jag idag dessutom kommer att slappa en hel del inser jag att det vore detsamma som att be om en enkelbiljett till livssstilsläger lägger jag nog det på hyllan.