lördag, mars 13, 2010

Kvotering

Nu vill Sahlin kvotera i bolagsstyrelser. Det är tydligen ett oerhört stort problem för henne att bolag själva väljer vilka de vill ha i sina bolagsstyrelser. Men Mona bör först sopa framför egen dörr. Jag roade mig med att titta hur könsfördelningen ser ut i hennes egna rörelse. ok låt oss titta lite.

Byggnads:

män: 100 %

Kvinnor: 0%.
bild: feministiskt initiativ?

If-metall:
Män: 71 %
kvinnor: 29 %
GS-facket
Män: 80 %
Kvinnor: 20 %
Musikerförbundet
Män: 72 %
kvinnor: 28 %
Pappers
män: 89%
Kvinnor: 11%
SEKO
Män: 72 %
Kvinnor: 28 %
Transport
Män. 85 %
kvinnor: 15 %
Som sagt finns här lite att göra för Sahlin innan hon ska frälsa näringslivet från patriarkatet

Mp-trubbel

Miljöpartiet i Stockholm faller sönder. Det såg ju ut som att allt var upplagt för en framgång utan historiskt motstyckte för miljöpartiet. Men den senaste tiden har någonting hänt. mp i stockholm håller tydligen på att slitas sönder i två fraktioner. Det kan och kommer att få ödesdigra konsekvenser för dem. Bråk om bokföring och mobilräkningar visar på en mycket uppslitande kamp mellan två fraktioner i partiet. Vad beror detta på? Varför håller inte miljöpartisterna sams nu när framgångarna kommit?

Förklaringen är antagligen mycket enkel att svara på och bygger på klassisk maktanalys. Tanken med att ha ett delat partiledarskap (språkrör), vilket de också har i stockholm är att makten ska delas mellan man och kvinna för att uppnå maximal jämställdhet. En sådan lösning fungerar säkert för ett parti som balanserar runt 4% men miljöpartiet har i opinionsmätningar mer än det dubbla. Då växer motsättningarna och makten blirr allt viktigare. Större värden står på spel. Självklart vill vissa personer få en allt större del av den växande kakan. Min gissning är att miljöpartiets explosionsartade uppsving i opinionen gått för snabbt och kommit för tidigt innan valet. I september kommer framgångsbubblan vara punkterad och det av de egna.