söndag, februari 28, 2010

RUT

Det så kallade RUT-avdraget är en av innevarande mandatperiods viktigaste reformer. RUT innebär att man kan göra avdrag för hushållsnära tjänster och har hittils blivit en succé. Branschorganisationen Almega räknar med att ca 11.000 jobb har skapats som en följd av RUT. För en var av oss står det säkert helt klart att en reform som är uppskattad av de som använder den, har allmänhetens stöd, ger jobb och dessutom är en reform som har betalat sig själv är någonting att hålla kvar vid. Här pratar vi alltså om dynamiska effekter, en skattereduktion som initialt har tagit en del pengar från statskassan men eftersom det blivit mer attraktivt att anställa till följd av avdraget har intäkterna ökat och reformen betalar sig själv.

Om alliansen får förtroende att fortsätta ytterligare en mandatperiod kommer självklart avdraget att finnas kvar och utvecklas så att ytterligare fler människor kan ta del av reformen. Om däremot de röda tar över rodret i höst kommer avdraget att försvinna. Mona Sahlin kan tänka sig att ha det kvar under vissa försutsättningar trots att hennes kongress vill avveckla det, Lars ohly säger blankt nej och kräver ett det tas bort och miljöpartiet vill ha det kvar under vissa förutsättningar. För der första prata de om att ska vara mer inriktat mot pensionärer som ett komplement till hemtjänsten och för det andra ska det vara konjunkturberoende, dvs man ska kunna göra ett visst avdrag i sämre tider men i bättre tider behövs inte de människornas arbetsinsatser för att dra in pengar till de röda så då får de anställda hitta något som Sahlin och Ohly tycker bättre om. Det är djupt cyniskt och direkt farligt. RUT hjälper otroligt många hårt arbetande familjer att kunna hålla ordning hemma och när de väl är hemma kan de fokusera på annat än städning. Jag förstår allvarligt talat inte varför ROT-avdraget som riktar sig främst till typiskt manliga yrken ska få finna kvar medan RUT-avdraget som riktar sig till typiskt kvinnliga yrken ska bort. Detta talar en del för det röda gängets kvinnosyn. Jag tror det är otroligt viktigt att reformen får fortsätta.

söndag, februari 14, 2010

Miljöpartiet och utförsäljningar

Miljöpartiet kräver att delar av vattenfalls verksamhet säljs ut. De kräver också att SAS ska säljas. Jag har självklart inget emot detta. Staten ska självklart varken vara ägare i SAS, vattenfall eller SAAB. Om miljöpartiet för en stund fick en plats i många liberalers hjärtan när de läste detta försvann hjärteplatsen lika snabbt när man spolar tillbaka bandet några veckor. Då var det Peter Eriksson(mp) som stod på barrikaderna för att staten skulle rädda SAAB. Det är ingen trovärdig flirt med de liberala väljarna som miljöpartet håller på med. Och som om detta inte vore nog ska ju Miljöpartiet i det fall de verkligen har de här åsikterna försäka övertyga Vänsterpartiet om det kloka i att börja sälja av statliga tillgångar. Good luck