söndag, juli 06, 2008

Progressiv skatt är skadlig

Jag anser att saker och ting bör kallas för vad de är. I det sossefierade land vi lever i har mycket av den så kallade verkligheten färgats av sossar, kommunister och andra grupper på vänsterkanten. Ett uttryck som låter harmlöst och lite så där halvbyråkratiskt är "progressiv skatt". Det vill säg att du mer framgångsrik du är och ju mer pengar du tjänar ju större procentandel av din inkomst plockas av staten. Det kallas för skatt efter bärkraft i det socialistiska Sverige men är egentligen inget annat än stöld och ren expropriationistisk socialistpolitik. Med vilken rätt kan staten gå in och godtyckligt plocka pengar ur människors fickor. För det är just det man gör i ett progressivt skattesystem. När den progressiva skatten för vädligt många år sedan introducerades var försäkringarna från systemets anhängare många att progressiviteten skulle vara relativt låg men göra att de som är lite rikare också skulle betala lite mer. Sedan dess har progressiviteten blivit allt större och hela resonemanget är totalt ologiskt och utsätter oss för statens godtyckliga beräkningar för dagen. Argumenten mot progressiv skatt är flera.

  • För det första finns det ingen optimal progressivitet. Allt beror på den aktuella regeringens godtyckliga vilja. Faktum är att exempelvis värnskatten och liknande extraskatter inte ger särksilt mycket extra i statens skattkista. Med exakt samma argument som man pläderar för en progressiv skatt med kan man argumentera för en total expropriation av människors inkomster. För vem säger att 10 % mer i skatt för varje 10 000 kronor i inkomst är mer optimalt än 20% eller 40%. Progressiviteten är enormt godtycklig oavsett vad socialisterna försöker tuta i oss.
  • Beräkningsgrunden för den progressiva skatten är också mycket progressiv. Om en författare som behöver 10 år för att skriva sin debutroman lever under fattigdomsstrecket i dessa tio år får en enorm succe när han ger ut sin roman och får en inkomst under den 11e året på 1 000 000 så kommer hans skattesats att vara mycket högre än en person som tjänat 100 000kr per år i tio år. Enormt orättvist och tar inte alls hänsyn till de ansträningar som ligger bakom inkomsten.
  • Devisen "lika lön för lika arbete" skrotas i och med progressiviteten. Om en murare som jobbar 100 timmar och får 10kr per timmer kommer att få 1000kr. I skatt betalar han 10 %. Netto får han 900kr dvs 9kr/timme. Om en annan murare som jobbar 200 timmar och också får 10kr per timme kommer upp i en högre inkomstnivå får en skattesats på 20 % blir nettoförtjänsten enbart 8kr per timme. Den murare som jobbar mer jobbar alltså för en billigare peng än den andra muraren. Var finns rättvisan i ett sådant system.
  • Genom inflationspolitiken som socialister mer än gärna omfamnar flyttar man fler och fler upp i inkomstklasserna och ökar där med antalet som betalar statlig skatt trots att inkomsterna kanske inte har ökat. Då går det ju också att skylla på den allmäna inflationen för att förklara att människors skatt har höjts.

Det finns en uppsjö av ytterligare argument som jag inte tar upp just nu men säkerligen kommer att få anledning att återkomma till. Jag föreslår att ni köper boken "Constitution of liberty" av Freidrich A Hayek och slår upp kapitlet om beskattning för ytterligare läsning på området. Hayek är en gigant inom den liberala idétraditionen och ett måste för liberaler att läsa.

Denna enormt omoraliska skatt måste vi genast enas om att avskaffa och ersätta med ett mer robust system. Platt skatt är ett sådant.