tisdag, februari 12, 2008

Vänsterblockets förhandlingar brakar samman

När jag slog upp ögonen i morse och tog mig en titt i massmedia kom beskedet jag väntat på väldigt länge. Lars Ohly vill inte ha en gemensam allians med sossarna och miljöpartiet, det skulle skada partiets identitet. Det är säkert riktigt. Kommunistpartier brukar inte vara några fenor på det där med samarbetet och liknande. Det blir allt tydligare hur samarbetet på vänstersidan brakar samman och att alliansens vinst blir allt mer given. De höga siffrorna för oppositionen tidigare i höstas var bevis på att vänstern inte hade någon uttalad politik och väljarna kunde önska in väldigt mycket i kartellens politik. Nu väntar andra tider. Vänstersidan kommer att få en tuff tid i media där alternativet till dagens regering granskas i sömmarna. Det är nog säkrast att Lars Ohly redan nu förbereder sig för ytterligare fyra år i opposition. Jippii.

onsdag, februari 06, 2008

Liberal energipolitik


När Björklund för ett tag seda gick ut och sade att Sverige skulle bygga fyra nya kärnkraftsreaktorer var det nog en och annan liberal som lyfte på ögonen. Vad menar karln? Hur liberalt är det att föreslå att staten skall öka sina utgifter/kostander och åtaganden och bygga ut kärnkraften. Jag ser gärna mer kärnkraft om marknaden vill se det men att föreslå att staten skall finansiera kalaset är att ta i. Energipoltiken måste bli marknadsbaserat och inte beroende av statens allmosor. Om vi istället säger att alla energislag måste bevisa sin marknadsmässighet skulle vi skapa ett rättvist system. Att använda avdragsmöjligheter för enskilda människor och företag vid energieffektiviseringar tror jag att dagens system skulle kunna bytas ut relativt snabbt.

måndag, februari 04, 2008

Aktuellt i politiken

Om Socialdemokraterna mot all förmodan skulle vinna nästa val väntas ett ekonomiskt moras likt det vi såg före valet. Vi vet ju att socialdemokratiska regeringar av gammal hävd inte brukar lyckas särskilt väl. Skyhög arbetslöshet och ständigt ökade kostander för bidrag är bara ett par exempel på vad som brukar följas av socialdemorkatiskt styre. Sossarna lyckades med konststycket att få ned Sverige i välståndsligan från plats 3 till 17 (duktigt). Det är nog fler med mig som känner oro inför vad ett sossestyre skulle kunna innebära för Sveriges ekonomiska standard. Nu går Östros och Sahlin dessutom ut med löften om att skrämma bort mycket stora mängder miljarder ur landet. De kallar det för en modern förmögenhetsskatt, vad de inte tänker på är att en förmögenhetsskatt inte kan vara särskilt modern. De tänker dessutom återställa jobbavdraget. Om det innebär att de tänker skinna svenska folket på varsin 1000-lapp eller 500-lappar återstår att se, men säkert är att levnadsstandarden för gemene arbetstagare kommer att sjunka rejält. Var beredda på att få vända på varenda krona om sossarna tar makten.

söndag, februari 03, 2008

Dags för Super-Tuesday

Nomineringsprocessen i USA är enormt spännande och snart rullar valrörelsen in i en avgörande fas, nämligen super-tisdagen. En sak jag själv är väldigt säker på är att jag definitivt inte vill se Hillary Clinton som president. För det första skulle en vinst för henne innebära en tillbakagång till nittiotalet på hennes make Bill hade makten i vita huset. Bill som för övrigt inte gjorde några särskilt stora förändringar i USA. Det är något tråkigt över tanken att om Hillary skulle vinna och bli omvald en gång skulle familjerna Clinton-Bush ha haft antingen president eller vice-presidentposten i ungefär 25 år, ingen jättespännande tanken. Jag tycker dessutom att Hillary är något falsk. Hon känns som en ren maktmänniska som sätter makten framför idéerna. Hennes och Bills agerande mot Obama i valrörelsen är dessutom snudden på rasistisk där man har försökt att göra Obama till en så kallad "svart kandidat". Vad vi kan glädjas åt är att om valet blir en kamp mellan Mc Cain och Clinton så är det nog dags för demokraterna att tredan nu börja vaska fram en kandidat som kan slå Mc Cain i nästa valrörelse.

Republikanerna har också mycket smolk i bägaren. Mormonen Mitt Romney och den gamla pastorn Huckabe är inte direkt mina favoriter. Att försöka göra religiösa övertygelser till en den av politiken hör knappast den moderna västvärlden till. Ron Paul uttryckte den mycket bra en gång " Well, I Can´t see how they are supposed to legislate morality". Dessvärre ser det mörkt ut för Ron Paul i detta valet. I nattens val i Maine fick han visserligen 19 %, men betydelsen av valet i Maine skall nog knappast överdrivas.

De senaste Pollsen visar att Obama snabbt rycker ifatt Clinton och i exempelvis Californa leder han i många mätingar. I snitt är hennes övertag endast 2,5 %-enheter mot 10-20 %-enheter för några dagar sedan. Dagens ledare i Los Angeles Times ger Barack Obama en bra skjuts inför valen på Tisdag.

Det hade varit väldigt spännande om valet kunde stå emellan Obama och Paul i slutändan, de kandidater som vill förändra mest men jag inser att Paul antagligen inte kommer att få det stödet av det republikanska partiet. På republikanernas sida blir det antagligen John Mc Cain som går segrande ur striden, med en viss reservation för att Mitt Romney kan gå bra efter nattens seger i Maine. På demokraternas sida är det en mycket mer öppen fråga. Jag tror nog att Clinton har snäppet bättre utgångsläge men det skulle inte alls vara osannolikt att Obama kan kalla sig för demokraternas kandidat efter tisdagen. Betydligt svårare att gissa är nog vilka som blir Vice president-kandidater. Den enda gissning jag vågar mig på är att varken Clinton eller Obama kommer att bli någon vice-president. Fram till Tisdagen rekommenderar jag följande sidor: Amerikansk politik och RCP