torsdag, november 29, 2007

Kulturpolitik

Kulturpolitik är ett område som jag inte ägnat jättemycket tid åt på bloggen hittils så jag passar på nu och ett tag framöver. Kulturområdet är ett område som behöver liberaliseras rejält. Det är därför väldigt spännande att titta på vilka av statens åtaganden som verkligen behöver vara just statsåttaganden. Jag anser exempelvis att public-service har en viss plats i ett liberalt Sverige men rejält decimerat och utan dobidoo och castro-hyllningar. Hoppas att jag kan initiera en viss debatt framöver på området.

söndag, november 25, 2007

Sossarna och företagarna

För ett tag sedan gick sossarna ut och lovade att bli det mest företagarvänliga partiet och det självklara valet för företagare. Två punkter var egentligen huvudpunkterna för sossara.

1. Vi har alltid tyck om företagarna och våra förslag gynnar dem.
2. Det är helt ok att bli rik, bara man inte blir det på vård, omsorg eller skola.

Det ter sig lite konstigt att ett parti som har som ideologisk utgångspunkt den självklara konflikten mellan arbetare och företagare, kapital och proletär och arbetstagare och arbetsgivare kan komma fram till en sådan ståndpunkt. Antingen har man övergivit socialismen till förmån för opportunismen eller så har man övergivit "arbetarna" och den ideologiska kampen. Mitt stalltips är dock att det är opportunismen som spelar in. Det är faktiskt nästan lite komiskt att se hur fackpampar, överviktiga av gåslever sitter och försöker lära sig om livet som företagare.

Dessutom tycker jag även att det är lite roligt att de säger att man gärna få bli rik bara man inte blir rik på en affärside som inbegriper mänsklig kontakt och omsorg. Där finns fortfarande gott om tabun. Men om nu företagande är något gott, varför inte använda det som är gott för vård och omsorg?