torsdag, mars 29, 2007

Jem & Fix

Idag öppnade Jem & Fix i Ronneby. Jag, tillsammans med mina två bröder åkte dit vid öppningstidpunkten för att få en överblick över denna nya butik. Det var helt otroligt mycket människor runt området. Har knappt sett så mycket folk. Men en elektrisk skruvdragare för 48 kronor blev det iallafall

tisdag, mars 27, 2007

Helt otroligt

Vill ni ha underhållande läsning. Läs alla kommentarer till denna artikeln
http://www.blt.se/article/886530_102-149-0-0#comments
Helt otroligt vad trångsyntheten kan göra. Där bekräftas också min analys av vad Sverigedemokrater egentligen är, nämligen bittra sossar.
Sen har Sd ett stort problem i sin argumentation. Om de nu säger vad folk tycker och företräder de stora massorna. Hur kommer det sig att partiet ligger kring 3% i mätningarna? Borde de inte i så fall ligga en bra bit över 50 % ?
Vad det gäller flyktingmottagande så är en stor majoritet av Svenskarna för flyktingmottagande oavsett vad sd säger. Det är dock så att ju mer outbildad man är, desto mer kritiskt till invandring och flyktingmottagande är man. Skulle tänka mig att dessa känner sig hotade i konkurrensen

måndag, mars 26, 2007

Det kan inte vara meningen

Nu går skam på torra land. Herregegud, skall verkligen socialdemokratiska medlemmarna själva betala in medlemsavgiften och aktivt begå en handling för att vara med i "partiet"? Det kan ju inte vara meningen.
I Sydöstrans artikel får vi reda på att medlemmar är uprörda över att de själva ska betala in medlemsavgiften. Stackars sossar,
(OBS! Ironisks inlägg)

Ta klivet

I höst är det återigen dags för Centerpartiets partistämma som detta året går av stapeln i Kalmar. Även om jag kanske inte kommer att närvara själv kommer jag att följa arrangemanget med stor nyfikenhet. Det har nämligen kommit signaler om att vi kommer att svänga i EMU-frågan till ett JA. Det vore ju helt ypperligt och perfekt. Jag tror att partiet är moget för en ny inställning till euron som valuta. Tror att det finns goda krafter i partiet för att lyckas få majoritet för JA

Adress

Hädanefter kommer endast http://tim-svanberg.blogspot.com att fungera till min blogg. timsvanberg.se kommer alltså inte att leda till min blogg

Dags att börja

Idag sätter jag igång på allvar med den uppsats på C-nivå som förhoppningsvis skall föra mig till en kandidat- och civilekonomsexamen. Uppsatsens innehåll och annat har jag dock inte för avsikt att avslöja på bloggen innan den är färdig.

För övrigt är det en politiskt ganska tom vecka förutom kommunfullmäktige som är på torsdag.

fredag, mars 23, 2007

Konklusioner från inställda sd-debatten

På flera håll i blogosfären kan man idag läsa reaktioner på min avslagna debattinvit till Sverigedemokraterna. Det är kommentarer som liksom mina är besvikna över att SD som tjatar och tjatar för att få till stånd debatter och försöker utmåla sig själva som martyrer men när vi tar debatten med dem så säger de nej. Det samma hände Magnus Andersson, tredje vice Ordförande i CUF. Det verkar vara en strategi från deras håll att ständigt påstå att de inte blir inbjudna till debatt, då risken inte är så stor att någon vill debattera med dem. När vi säger ja fegar de ur och drar sig tillbaka.

Den är historien har väl iallafall fört något gott med sig. Vi har en gång för alla avväpnat sds martyrvapen och vet numera att de inte vill debattera över huvud taget.

För övrigt vill jag passa på att önska er en riktigt god helg

torsdag, mars 22, 2007

SD fegade ur

Okej, nu har jag fått svar på debattinbjudan. På sydöstrans hemsida gör Rolf Fredriksson (sd) klar att någon debatt blir det inte tal om. Precis som jag trodde vågar de inte ta någon debatt. De påstår att vi inte velat ta debatt med de förut och att det därför inte blir någon i framtiden heller. Det är oerhört synd.

Det verkliga skälet till att inte ta debatten får man gå djupare för att hitta. Jag är ganska övertygad om att sd har ett antal personer som kan debattera (Jimmy Åkesson, Rickard Jomshof och några till) som tar alla debatter och övriga ska sitta still i båten. Tills Sd i Ronneby vill debattera utgår jag från att de inte vet hur man debatterar eller hur argumentation fungerar.

SD-inbjudan

Sydöstran har idag en artikel där jag förklarar att jag vill ta debatt med Sverigedemokraterna. Det har dock blivit ett litet fel i artikeln. I texten skall det narturligtvis inte stå kommunstyrelsen utan kommunfullmäktige.

onsdag, mars 21, 2007

Svarslöst

Fortfarande inget svar från Sverigedemokraterna i Ronneby angående min debattinbjudan. Kanske är de inte fullt så sugna på att diskutera flyktingfrågan som de utger sig för. Jag tycker dock att det är tragiskt om sd sticker ut hakan i frågan genom att lämna in en motion och sedan retirera för all offentlighet. Varför tvekar dem?

Semimarium och debatt

Har precis kommit hem från ett seminarium jag varit på i utbildningsenhetens regi i Ronneby. Det var seminarium om elevers läsförståelse och läsutvecklingsschema LUS. Det var väldigt spännande och givande för mig som är relativt ny som skolpolitiker.

Jag var dock tvungen att gå ifrån en liten stund tidigare än slutet då min debattinbjudan till Sverigedemokraterna har skapat visst intresse från medias sida. Läget för tillfället är dock sådant att SD inte har svarat på inbjudan än. Men tidsfristen går inte ut förrän imorgon, så vi får se vad de svarar.

tisdag, mars 20, 2007

Öppen inbjudan till SD

Till Sverigedemokraternas ledamöter av kommunfullmäktige, Ronneby
Öppen inbjudan till debatt


I Ronneby har era företrädare Magne Mjåtvedt, Rolf Fredriksson och Jan Rume lämnat in en motion om att folkomrösta om flyktingmottaganden i kommunen. Då Sverigedemokraterna är ett parti som är representerat i kommunfullmäktige är det min bestämda uppfattning att en debatt om eran motion är nödvändig och viktig. Som ni kanske förstår delar jag inte er uppfattning om att kommunen ska upphöra med flyktingmottagandet.

Jag vill mot denna bakgrund bjuda in valfri Sverigedemokrat från kommunfullmäktige i Ronneby till debatt om er motion. Debatten skulle mycket väl kunna hållas i Radio Blekinge på bästa sändningstid. Formerna för debatten kan vi diskutera när ni sagt ja eller nej till min inbjudan.

Med vänliga hälsningar
Tim Svanberg (c)
Ronneby
Ledamot av förbundsstyrelsen, CUF

Öppet brev till Rolf Fredriksson (sd)

Idag går Sverigedemokraterna i Ronneby ut och kräver folkomröstning om flyktingmottagandet i kommunen. Det är oerhört tragiskt att se den inskränkthet som finns bland vissa politiska företrädare i landet. Sverigedemokreten Rolf Fredriksson i Ronneby anser att 100 flyktingar är 100 för mycket. Då finns det vissa frågor som bör besvaras av Rolf

  • Varför har du i kommunstyrelsen i Ronneby inte sagt ett ljud om introduktionsersättning för nyanlända flyktingar och dessutom röstat som övriga partier? Om du anser att de är för många borde du i rimligheten namn även tycka att de får för mycket pengar. Flyktingmottagandet var väl för dyrt eller?
  • På vilka grunder skulle Ronneby inte kunna ta emot fler flyktingar?
  • Vilka grupper är näst på tur för folkomröstning? Handikappade, förtidspensionärer? eller dödligt sjuka? Har vi för många av dessa också?

Det är dags att vi tar farväl av inskränkthet och ser till att liberala värderingar där vi ser oss själva i andra får råda. Jag känner en oerhört stor medkänsla med människor som drabbats av krig och våld. Jag tror att även ni Sverigedemokrater i grunden vill väl men ack så fel det blir.

Tim Svanberg (c)

Förbundsstyrelseledamot, CUF

Ordförande Persson

Jag såg Ordförande Persson på svt igår. Det måste verkligen sägas att det är en storslagen dokumentär Erik Fichtelius har fått ihop. Ett imponerande bakgrundsmaterial och djuplodande intervjuer på såväl ett personligt som politiskt plan. Särskilt spännande är att höra vad han anser om kollegor i regeringen och politiska motståndare. Jag kan verkligen rekommendera att ni bänkar er framför tv:n ikväll och tittar på detta mästerverk.

måndag, mars 19, 2007

Nu vet vi

Om det är någon som undrat var socialdemokraterna står i olika frågor så fick vi svar i helgen i Mona Sahlins tal till s-kongressen. Hon sade bland annat:

"Allt som kristdemokraterna är för är det en bra princip att vara emot"

Hittade dessa citat från kristdemorkaternas hemsida:

"Bekämpa klimathotet"

"Kristdemokraterna vill slå vakt om en trygg, medmänsklig och gemensamt finansierad omsorg för den enskilde patienten och anhöriga"

"Utrikespolitiken måste vara fast förankrad i respekten för de mänskliga rättigheterna och människovärdet"

Okej, då vet vi var sossarna står

söndag, mars 18, 2007

Betonghäckarnas parti har bytt ledare

Nu har sossarna valt efterträdare till Göran Persson och föga förvånande valde de Mona Sahlin. Det ska nu bli otroligt spännande och se hur detta betonghäckarnas parti nummer ett kommer att utvecklas med Mona som ledare. Jag tycker personligen att Mona Sahlin är en god sosse som nog inte är så ny och fräsch som hon vill ge sken av. Man ska ju ha klart för sig att hon befunnit sig i den översta toppen i sossarna och regeringen i snart tjugo års tid och det sätter sina spår. Är det någon mer än jag som har svårt att peka ut vad hon har åstadkommit under sina år i regeringen? Jag kan i ärlighetens namn inte säga ett enda förslag hon har lagt och slagits för.

Det som antagligen är positivt med Sahlin som partiledare är att EU-politiken skall omarbetas och det åt det positiva hållet. Detta kommer väl vänsterpartiet ha vissa problem med. Det ska bli spännande att se hur det blir.

Jag har inte sett hela Sahlins tal, men det lilla jag lyssnade på var retoriskt lysande och perfekt men i politiken räcker det inte med att snacka.

fredag, mars 16, 2007

Läs om varför Per lämnade fp, Ronneby

bild: Ronneby kommun

Per Ericsson, folkpartisten som inte gått en ronnebybo förbi förklarar i dagens BLT varför han lämnar fp i Ronneby. Alla som engagerat sig partipolitiskt vet att det krävs mycket mod att våga gå ut med en artikel av denna dignitet. Det är nog många som beklagat att inte Per Ericsson står för ledningen i folkpartiet i Ronneby. Om Per hade suttit vid ratten är jag övertygad om att folkpartiets själ inte hade sålts till belsebub
----------------------------------------------------------------------------------------------
update1: Eftersom BLTs artiklar bara finns tillgänliga en dag efter publicering kommer här även länken till Sydöstrans artikel.
Eller så kan ni läsa på Per Ericssons egen blogg

onsdag, mars 14, 2007

Vepsää är politiskt feg

SSUs förbundssekreterare Mathias Vepsää anser att utförsäljningen av satliga bolag skall avgöras i en folkomröstning. Han menar att väljarna har blivit förda bakom ljuset. Han menar vidare att alla förslag som inte har opinionssiffror över 50 % av befolkningen skall avgöras i folkomröstning. Det är så fel det bara kan bli. Den som hade öronen öppna i valrörelsen hörde många, många gånger att statliga bolag skall säljas ut. Inga personer har förts bakom ljuset. Den gubben gick alltså inte. Vad gäller att ha folkomröstning så är det de politiskt fega ledarnas stil att aldrig våga visa ett politiskt ledarskap. Bolagen säljs nu ut och därmed punkt.

Nytt betygssystem

Idag presenterade regeringen det nya betygssystemet som skall gälla från årskurs 6. Det är ECTS-systemet som skall gälla även för dessa årskurser. det tycker jag är bra. På BTH där jag idag läser är det möjligt att omvandla sina betyg till ECTS. Det är alltså A-E som gäller och F och FX är underkänt. Jag tror att betygen kommer att falla väl ut. Nu blir det mer diskrepens mellan de olika betygsstegen. Bra jobbat

tisdag, mars 13, 2007

Avlyssningsförslaget bordläggs

Kan inte annat än jubla över att avlyssningsförslaget inte kommer att tas upp till beslut i år. Det är ju djupt beklagligt att Mikael Odenberg inte har inväntat slutbetänkanden om integritetsskyddet. Nu får han ytterligare ett år på sig att fila på förslaget. Vi får då hoppas att det är mycket mindre integritetskränkande

måndag, mars 12, 2007

Vad vill fp ?

Dagens dolkstöt står folkpartiets Erik Ullenhag för på DN-Debatt där han förklarar att Centerpartiet har blivit för liberalt och att detta kan skada Alliansen. Artikeln går i stort ut på att även om vi i C kallar oss för socialliberaler så är vi snarast nyliberaler och detta kommer vänstersidan att använda sig av och utmåla oss som högerspöken. Det är en märklig ståndpunkt för en som kallar sig liberal. Ullenhag menar alltså att den ideologi han tjänar är sprungen ur en idérörelse man gör bäst i att kalla högerspöke.

Att fp ibland kan vackla i sin borgerliga övertygelse är ju i sig inget nytt. Tänker på samarbetet med S i Ronneby där makten var viktigare än idé. Det är ingen hemlighet att fp är Alliansens svaga länk och jag skulle faktiskt inte förvåna mig om fp en vacker dag bryter sig ur Alliansen för vidare samarbete med socialdemokraterna även på riksplan.
Tänk er efter valet 2010 om Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen med en vägmästarposition, då är jag övertygad om att fp är det första partiet att gå ihop med Socialdemokraterna. Sorgligt men sant. Ullenhags debattartikel anser jag tyda mer på ideologisk vilsenhet än oro för var Centerpartiet är på väg.

Vår

Nu har en ny vecka kommit och våren har verkligen kommit hit till södra Sverige. När jag var ute och gick en runda i går kväll kändes det nästan som en sommarnatt.
På torsdag eftermiddag är det nämndsmöte med gymnasie och vuxenutbildningsnämnden där det bland annat skall tas ett beslut om ombyggnad av verkstadslokaler på Knut Hahnskolan. På förre sammanträdet uttryckte jag en stor skepsis mot att bygga om verkstadslokalerna för de stora summorna det handlade om. Jag tänker berätta lite mer om det senare i veckan, innan sammanträdet.

För övrigt lyser solen ute och jag tror att en promenad i solskenet är det enda rätta en sådan här dag.

torsdag, mars 08, 2007

SD säger en sak och gör en annan

Nu var det ett tag sedan fingrarna dansade över tangentbordet för att skriva ett blogginlägg. Delvis har detta berort på det projekt vi haft i skolan där vi haft i uppgift att konstruera ett ekonomistyrsystem för ett bolag som säljer och hyr ut truckar. Nu är vi äntligen färdiga med det.

I tisdags var det kommunstyrelsesammanträde. Det är fantastiskt lärorikt, inte minst lär man sig hur politiska meningsmotståndare argumenterar och resonerar. Sedan årsskiftet har vi haft Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen och dessa har faktiskt förvånat rejält. För det första märker jag att de röstar precis som socialdemokraterna i 95% av fallen, detta trots deras starka kritik mot desamma. Men det är klart, folkhemsnostalgiker är de ju. Dessutom har jag märkt att de inte är fullt så kritiska mot invandring och integration som de vill ge sken av. De röstar nämligen precis likadant som alla andra partier i dessa frågor. Om det beror på att de inte vågar ha en avvikande uppfattning eller faktiskt inte är så kritiska mot invandringen och det förda politiken på det området som de vill ge sken av låter jag vara osakt.

Imorgon är det dags att låta dammsugaren spela över golvet.

söndag, mars 04, 2007

Ordförandebyte i CUF

Inför förbundsstämman i Kalmar i år har nu Fredrick Federley tillkännagivit att han tänker avgå som förbundsordförande. Vem efterträder honom? Det vet vi inte riktigt än, det finns nämligne tre kandidater. Följande har sagt sig stå till förfogande


Marie Wickberg: Har arbetat som pressekreterare på CUFs riksorganisation och varit mycket aktiv innan dess i Värmlands CUF. För närvarande arbetare hon på Centerpartiets riksdagskansli


Magnus Andersson: Är för tillfället tredje vice förbundsordförande i CUF. Drev en mycket aktiv kampanj i Riksdagsvalet 2006, tyvärr räckte det inte hela vägen. Är dock övertygad om att det går bättre nästa gång


Johan Pettersson: Sitter i CUFs förbundsstyrelse och har tidigare varit Ordförande för Örebro CUF. Ett jobb han skötte galant. Nu håller han i trådarna i CUFs Internationella kommitté

Jag tänker inte offentligt ta ställning för vem av dessa tre jag förordar. Det skulle sett lite märkligt ut om en förbundsstyrelseledamot tog ställning för den ena eller andra. Jag säger bara: Låt bästa man eller kvinna vinna. De är alla tre mycket goda liberaler som har potential att utveckla CUF. Lycka till alla tre

lördag, mars 03, 2007

Blekinge-Skåne?


Sedan ansvarskommitén lagt fram sitt förslag om nya storregioner har debatten rasat, inte minst i Blekinge. Den så kallade "folkliga fronten" (i själva verket en liten gnällig minoritet med ofast socialistiska eller reaktionära förtecken) kräver folkomröstning. Det finns oftast heller ingen hejd på argumenten. Allt mellan att kroppkakan skall förbjudas och att Blekinge som begrepp ska försvinna förs fram i debatten. Den typen av argument räcker gott för mig att vara fast besluten att någon folkomröstning blir det inte tal om.


De som kräver folmomröstningar, vare sig det handlar om EU, EMU, regioner eller vad det nu handlar om använder folkomröstningsinstrumentet för att kunna få sin vilja igenom. De vet att deras argument är så svaga att de inte skulle överleva en saklig granskning, så att skrämma upp folk är deras enda vapen.


Frågan är för viktig för att låta skrämselpropagandan ta överhanden. Storregioner är antagligen mycket bättre rustade för framtidens utamningar än dagens landsting och län. Det handlar enbart om administrativa regioner. I hjärtat och själen kan vi alla Blekingar fortsätta vara just Blekingar om vi vill det. Landskapet Blekinge kommer inte att försvinna bara för att länet gör det.


i EMU-valet var jag aktiv på Ja-sidan och fick höra argument från den så kallade folkliga fronten som var skrämmande. De skulle rösta nej för att Göran Persson var fet, för att han skulle få bli besviken, för att direktörena inte skulle få 200 % i löneökning, för att de inte kunde räkna och gud vet allt. Det är min bestämda uppfattning att folkomröstningar används när politiker är för fega för att ta på sig en ledartröja och ta ansvar för sina åsikter.


I dagens BLT uttalar sig Kalle Bergman, historielektor på BTH om storregionerna. Saklig och på ett professionellt sätt förklarar han hur skämselargumentent tagit överhanden i debatten.

fredag, mars 02, 2007

Till salu

Nu tänker regeringen sälja ut sex statliga bolag. Det är bolag som sedan tidigare befinner sig i konkurrensutsatta branscher. Mats Odell (kd) presenterade detta idag. Jag tycker detta är mycket positivt. Det finns ingen andledning för svenska staten att äga bolag som sköts bättre på den fria marknaden

torsdag, mars 01, 2007

Bildt kritiseras

Läser att den forne Ronnebybon Bertil Thorekull har problem med Bildts bloggande. Det måste sägas att det är ett mycket patetiskt sätt att försöka få regeringen på fall. Enligt Thorekull förskjuts demokratin på ett sätt som gör att politiker inte kan granskas. Det verkar som att Bertil inte riktigt vet vad en blogg är.

Själv tycker jag det är riktigt bra att Bildt bloggar. Jag läser hans blogg frekvent och uppdaterar mig på bildts förehavanden på den politiska scenen. Sällan har vi skådat sådan öppenhet från en politiker