fredag, februari 16, 2007

Varning för Bokus

Även om den här bloggen handlar om politik vill jag passa på och skicka ut en liten notis om att vara mycket försiktig när du beställer böcker från Bokus. På deras hemsida får man lätt intrycket att det är billigare att beställa från dem. Det må säkert vara så, under förutsättning att de lyckas skicka boken rätt.

För c:a en månad sedan beställde jag en bok av dem eftersom den var billigast där. Efter några veckor hade jag dock inte fått någon bok varpå jag undrar var den tagit vägen. Skickar ett mail till dem och får beskedet att de skickat boken till min gamla adress. Detta ska ses i ljuset av att de faktiskt lyckades skicka en annan bok rätt för en månad sedan.
Boken gick i retur till dem och de vill för detta att jag ska betala en så kallad "dra åt h*****e-avgift" på 149 kronor. Det blir ju ganska komiskt. Istället för att få boken 30 kronor billigare fick jag en extraavgift på 149 kronor och dessutom ingen bok. Jag kan dock säga att de hade mycket enklare att hitta rätt adress när de skickar fakturan än boken. Frågan värt om man ska skratta eller gråta. Jag vill i vilket fall som helst återigen be er att mycket noga kontrollera hur mycket ni vinner på att beställa från dem, det kan bli en dyr affär.

onsdag, februari 14, 2007

Skillanderna överdrivna

När man lyssnade på den utrikespolitiska debatten i Riksdagen igår får man lätt föreställningen att socialdemokraterna och de borgerliga står längre ifrån varandra än de verkligen gör. Det är ju självklart så att Urban Ahlin (s) känner ett stort behov av att utforma en egen utrikespolitisk rapport för att inte stå i skuggan av Carl Bildts kompetens. De hårda orden mot varandra fanns där i debatten närvarande hela tiden men är enligt mig ganska överdrivna. När det handlar om den europeiska politiken, synen på FN och i stort sett alla utrikespolitiska spörsmål är samförståndet stort. Anledningen till att de socialdemokratiska utrikesministrarna de senaste åren inte tillräckligt starkt tagit avstånd från de värsta diktaturerna är snarare vänsterpartiets krav på att hålla en vad de kallar "nyanserad bild" av Kuba.

Jag tror att de borgerliga och sociademokraterna bör sätta sig ner och påbörja arbetet med hur de vill att EU-konstitutionen ska utformas. Det är viktigt att distansiera sig mot de utrikespolitiska mörkerkrafterna i v och mp och satsa på en ny utrikespolitik som går i samförståndets tecken. Ett första steg måste vara att säga att någon folkomröstning om konstitutionen inte är aktuell, då det bara missbrukas av konservativa nej-säjare på vänster och högerkanten.

Alla hjärtans dag

Idag är det Alla hjärtans dag. Om du inte kommer på vad du ska köpa till din käresta så kan du alltid köpa en en bit bättre miljö. Det kan du göra på Centerpartiets sida

tisdag, februari 13, 2007

Esbati är upprörd - igen

Noterar att vänsterns försök till svar på Johan Norberg, Ali Esbati är upprörd över det hetska stämningen i landet där en antifacklig opinion växer fram. Esbati skriver vidare att vi "borgare" är engagerade i partier som styrs av småföretagargnäll och svenskt näringslivs världsbild. Våra åsikter och erfarenheter väger mycket lågt när man jämför med servitriser som slitit i restaurangbranschen. Det är så här det brukar låta när vänstern är i gång. Högern är grisar som inte gör annat än att sitta och äta gåslever medan den stackars vänstern sliter på fabriksgolvet i sin anlettes svett.

Vi får aldrig acceptera den världsblden. Det är uppenbart att vänstern försöker ta sig ur sin mycket pinsamma situation vid Wild n Fresh genom att använda en "Tyck synd om mig-mentalitet". Det är fullt möjligt att den typen av snyftare fungerade på slutet av sextiotalet fram till slutet av nittiotalet när gullandet med kommunisterna var som värst. Men nu är det nya tider. Människor är individuella personer som inte låter kommunister definiera deras liv.

Egentligen är jag väl inte särskilt förvånad över att Esbati tycker illa om oss i den borgerliga alliansen . Jag är väl mer förvånad över att han blir förvånad över hetsen mot facket. När HRF ställer sig utanför en människas livsdröm och slår den i spillror på det mest brutala sätt är vi inte sena att kritisera detta. Vi tänker fortsätta kritisera facket när så behövs och vi kommer inte att ge vika för vänstern.

Federley i farten igen

SvDs site kan man läsa att CUFs Förbundsordförande Fredrick Federley är intresserad av att köpa Salladsbaren Wild n Fresh. Det är ju helt underbart. Med Fredrick vid ratten för den blockerade salladsbaren går frihetskampen vidare. Det är ett bra sätt att hedra Sofia Appelgren som fick sina drömmar krossade av maffiafacket HRF.

måndag, februari 12, 2007

Efter en härlig helg är det återigen dags för en arbetsvecka med varierande uppgifter. Väl uppe efter ett antal tryck på snooze-knappen läser jag om en sminkbutik i Kristianstad som klockan tio idag försätts i blockad. Enligt de uppgifter jag tagit del av har företaget bara en anställd och är mycket nystartat. Jag ställer mig genast frågan, är det dags nu igen? Ska återigen en småföretagare drivas till försäljning av verksamheten? Jag tycker mig dock se en skillnad i det här sammanhanget. Tydligen ska den anställda driva på den processen och det ändrar bilden en hel del. Enligt mig sätter detta en annan frågeställning på bordet. Är det dags att ändra reglerna för småföretagare? Det tror jag definitivt att det är. Det är inte rimligt att nystartade småföretagare tvingas leva upp till samma krav som ericsson och ABB. Om vi inte tar tag i frågan och ändrar lagen riskerar många anställningar i Sverige gå om intet.

fredag, februari 09, 2007

Facket förlorar stöd

Kan bara konstatera att fackets agerande vid Wild n Fresh har givit det resultat jag var övertygad om. Facket har förlorat i anseende och folk är vansinniga på maffiametoderna. Men vi ska ha klart för oss att även om HRF har trampat i klaveret här så kommer de att komma igen så snart det bara går med nya trakasserier och förförljningar.

Det är dock mycket viktigt att komma ihåg att jag anser facket fylla viktig roll. När arbetstagare på en arbetsplats är med facket och blir orättvist behandlade eller kränkta av sin arbetsgivare så är det fackets fulla rätt att se till att företaget rättar till oegentligheterna. Men när de anställda inte är med i facket och när arbetsgivaren personligen förhandlar med de anställda om likvärdiga villkor är det fackets förbannade skyldighet att låta den lilla människan vara. Vi är många på frihetsfronten som inte tänker vika oss i fortsättningen heller. Vi tänker ställa oss på den lilla människans sida och ta strid för friheten.

onsdag, februari 07, 2007

Systembolaget

Gick förbi systembolaget innan och det slog mig att det hela är ganska tragiskt. Här har staten satt ut ett förråd där de små människorna kan hämta sin dryck. Det finns verkligen mycket få argument för att behålla systembolaget och alkoholmonopolet. När ska männsikor förklaras vuxna.

Låt facket stå till svars

Nu har facket fått Sofia Apelgren att sälja sitt Wild n Fresh efter mycket stora påtryckningar. Det är fruktansvärt skrämmande att se hur facket har behandlat Sofia. Enligt utsago har ett gäng bistra herrar med orangea västar ställt sig utanför salladsbaren, sopgubbarna har vägrat att hämta soporna och HRF har trakkaserat Sofia personligen genom att sprida felaktiga uppgifter.

Kanske bör regerignen nu efter det här titta på lösningar på detta. Jag skulle kunna tänka mig ett system där facket förvisso har rätt att sätta företag i blockad men måste ta de fulla ekonomiska konsekvenserna detta innebär. Med andra ord skulle facket bli tvunget att betala förslusten företaget gör och dessutom betala lönen för de anställda som förlorar sitt jobb tills de hittat ett nytt jobb. Helt klart är att något måste göras. Facket få inte bete sig hur som helst

söndag, februari 04, 2007

Hektisk dag

Idag blir det en ganska hektiskt dag. Börjar med att författa lösningen till ett case vi fått i kursen om ekonomistyrning där vi ska analysera internprissättning. Detta sker i skolan fram till halv ett ungefär. Sedan bär det av till stadshuset där det är dags för uppföljning av internbudget i Gymnasie och Vuxenutbildningsnämnden mellan 13 och 16. När jag kommer hem kommer jag sätta tänderna i materialet inför morgondagens kommunstyrelsesammanträde och förbereda mig för redovisningen av caset. Det blir med andra ord en dag där jag inte behöver vara sysslolös.
Men jag erkänna att jag trivs utomordentligt bra på måndagar. Ny vecka, nya möjligheter.

Den Socialdemokratiska väljarparadoxen

Är det någon som kan förklara för mig hur det kommer sig att socialdemokratiska väljare är skeptiska mot politiker och är säkra på att de vet bäst hur de ska leva livet samtidigt som de röstar på ett parti som vill ha mer makt till politikerna och vill isnkränka människors valmöjligheter. Jag får det inte att gå ihop, men det kanske bara är jag.

lördag, februari 03, 2007

Dags att agera

Efter att FNs klimatpanel har presenterat sina slutsatser står det klarare än någonsin att något behövs göras för att få in jorden på rätt bana igen. Jag tror att rapporten är en väckarklocka för världens politiker och USAs energiminister lovar att agera, det är mycket lovande. Även om mycket kan göras av världens ledare får vi inte glömma att de små stegen i vår vardag faktiskt kan vara mer värda. Byta till energilampor, cykla till jobbet och köpa närodlat är alla exemel på vad vi som små människor kan göra för våra nästkommande.

torsdag, februari 01, 2007

Pest eller Kolera

Tror att det är så man får beskriva det franska presidentvalet. De som antas vara de två huvudkandidaterna är den borgerliga inrikesministern Nicolas Sarkozy och den socialistiske Ségolène Royal. Det är verkligen inga bra kandidater för Frankrike. På ena planhalvan har vi en protektionistisk socialist som vill straffbeskatta företag som outsourcear sin verksamhet utomlands och som vill se mer statligt ägande. På den andra planhalvan finns en mycket konservativ herre som gjort sig känd för att ha kallat förortsborna för slödder.

Det blir antagligen mycket jämt i valet. Det som kan fälla avgörandet är Segolenes uttalande att Fransmännen vore glada om de slapp korsika. Fast vem vet egentligen, det kanske blir en joker även denna gången. Jean-Marie Le Pen har väl förhoppningsvis gjort sitt i den franska storpolitiken men betänk en liberal kandidat som lyckas ta sig till andra omgången i valet. Det kunde bli fantastiskt spännande. Vi får se hur det utvecklar sig.