onsdag, november 29, 2006

Tragisk koallition i Ronneby

Igår var det kommunstyrelsesammanträde i Ronneby. Ronneby styrs efter valet av en ohelig allians av s,fp och kd. Ett styre som jag är mycket kritisk till. Enligt mig går det inte att förena dessa ideologier och komma fram till något konstruktivt. Det har kommunalrådet och fps förhandlingsman tillika fullmäktiges ordförande dessutom själva erkänt. De ideoligiska frågorna kommer att läggas åt sidan och endast frågor där de idag är eniga skall lösas. På det här viset för man inte kommunen framåt. Jag är mycket kritisk. Extra kritisk är jag dessutom över att de styrande inte har en majoritet bakom sig utan endast 23 av 49 mandat. Det är en mycket svag koallition som består av valets tre förlorare i Ronneby.

I går skulle budgetalternativen diskuteras och beredas i KS. Som väntat lyckades vi i C inte få majoritet bakom vårt alternativ. I de styrandes budget ligger extra anslag till politikerna genom att man utökar kommunstyrelsens arbetsutskott med ytterligare en helårsavorderad politiker. Detta för att tillfredsställa folkpartiet som är för små för att få en ordinarie plats där. Det är tragiskt att de styrande väljer att dra på sig ytterligare utgifter i form av extra arvoden.

I December skall kommunfullmäktige besluta om budgeten och Centerpartiet skall slåss för sin budget, dessvärre förväntar jag mig inte att vi får gehör för vår.

fredag, november 24, 2006

Ulvskog får ta och ge sig

Jag tillhör skaran som aldrig någonsing haft något förtroende för Marita Ulvskog. Vad hon än har företagit sig så har hon passerat gränsen. 1976 sade hon att det kändes som en statskupp när Torbjörn Fälldin blev statsminister, I eurovalrörelsen satt hon och ljög rätt ut i en debatt och i denna valrörelsen sade hon att Lars Leijonborg betedde sig som en våldtäktsman. Under hela perioden som Alliansen opinionsmässigt legat långt över socialdemokraterna har hon vägrat att kommentera opinionsmätningarna. Marita har påstått att det inte är intressant att diskutera enskilda opinionsmätningar, det är ju på valdagen som det gäller.

Men nu har två opinionsmätningar visat sig att vänsterblocket återigen tagit igen i opinionen. Då vill Marita Ulvskog plötsligt uttala sig om mätningarna och drar rejält stora växlar av siffrorna. Det handlar om att svenska folket blev blåsta på konfekten och är förbannade på borgarna, inte ett uns av självkritik finns kvar i det socialdemokratiska partiet. Det är faktiskt väldigt komiskt att se hur Marita svänger som en pendel. Det kommer med största sannolikhet komma mer.

onsdag, november 22, 2006

Valet i Nederländerna ett kaos


Valet i nederländerna ser ut att bli ett kaos och ohanterligt sammelsurium av allehanda småpartier. Visserligen finns det fortfarande stora partier kvar i Nederländerna men trenden ser onekligen ut att gå mot att småpartier tar de tradiotionella partiernas röster. Jan-Peter Balkenende som idag är premiärminister leder fortfarande det största partier (CDA) och socialdemokraterna blev det näst största. Men sen händer konstiga saker. Små ytterlighetspartier på vänster och högerkanten med starkt populistiska program går framåt och kniper några mandat var.

För oss liberaler blev det en stor besvikelse eftersom de båda liberala partierna (VVD) och (D66) backar rejält. Det är tragiskt att se att populism och kortsiktighet vinner på långsiktighetens bekostnad. Det är bara att beklaga. Jag hoppas att det ändå går att forma någon typ av regering bestående av CDA och några liberala partier. Europa behöver liberala regeringar för att kunna ta upp tillväxten igen.

tisdag, november 21, 2006

Bra Maud

Maud Olofsson vill se ett helt nytt försäkringssystem där A-kassan kopplas fri från facket och bildar en gemensam försäkring med sjukförsäkingen. Försäkringen delas i tre delar. En del del som staten garanterar, en andra del som man får välja själv och kopplas till lön, etc och och tredje del som man helt själv ansvarar för. Jättebra Maud. Det behövs verkligen en samhällsinriktning som litar på individerna och låter oss själva välja.

Platt skatt är möjlig

När CUF för ett och ett halvt år sedan som första politiska ungdomsförbund förespråkade platt skatt (samma skattestats på alla inkomster) var det många som höjde på ögonbrynen. Många var kritikerna som pekade på att införande av en platt skatt inte är något annat än förmögenhetsomfördelning från dem som har lite pengar till dem som har mycket. Svensk skattepolitik skulle gå från att vara solidarisk till att vara rent låginkomsttagarfientlig. Kritiken som framförs är ofta både obefogad och direkt felaktig. Det känns fantastiskt att tillhöra det ungdomsförbund som initierade en mycket viktig debatt om hur en liberal skattepolitik skulle kunna fungera i Sverige.


Skattepolitiken idag är långt ifrån rättvis. Människor som investerar tid och pengar i att få en universitetsutbildning straffas med extra skatt. Det "progressiva" skattesystem vi har idag som innebär att den som tjänar mer också åläggs att betala större procentandel av sin inkomst till staten är inget annat än en straffavgift för arbete och flit. Det har också visat sig att de som ligger i inkomstskiktet precis under brytpunkten för statlig inkomstskatt ofta tjänar mycket lite på att arbeta extra.
Med detta i bagaget påbörjade CUF en nödvändig diskussion om hur vi kan utforma ett skattesystem som uppmuntrar flit, utbildning och höga ambitioner. Slutsatsen landade i att titta på platt skatt eller flat tax som det heter på engelska. Facit från de länder som infört flat tax är fascinerande. Estland var först med att införa platt skatt och Slovakien är det land som anses ha den plattaste skatten. Nio länder i Europa har infört platt skatt. Det har visat sig vara mycket lyckat att införa platt skatt. Det har ökat incitamenten att utbilda sig och länderna har en mycket hög tillväxt. Med en skattesats någonstans kring 20 % som är det riktvärde kommunerna idag använder sig av och ett grundavdrag på 40~000 kommer skattesystemet att bli mycket mer rättvist än det är idag. Det finns ingen som helst anledning att försvara ett progressivt skattesystem som låser fast människor i inkomstskikt och nedvärderar utbildning och flitigt arbete.


Att införa platt skatt är långt ifrån en utopi och verklighetsfrämmande dröm. Det är fullt möjligt. Ekonomisk forskning pekar på att den offentliga sektorn under senare år tillåtits växa mycket starkt och över de mål som regeringen satt upp. Att offentlig sektor ska växa har inget som helst egenvärde och bör ses med mycket skeptiska ögon. Om man såg till att offentlig sektor inte fick sväva ut och växa över en viss takt är jag övertygad om att man skulle kunna sjösätta ett fullt ut finansierat platt skattesystem inom några år.


Vi måste vara fullt medvetna om att skattekonkurrensen mellan världens länder framöver kommer att öka och bli mer betydelsefull. I ett sådant läge är det oklokt att ha kvar ett progressivt skattesystem. Det är viktigt att den borgerliga regeringen snart börjar titta över hela skattesystemet och funderar över hur en rättvis skatt skulle vara konstruerad. Vi i CUF kommer hårt driva frågan om att platt skatt ska vara verklighet även i Sverige inom en snar framtid.

Tim Svanberg
Förbundsstyrelseledamot, CUF

måndag, november 20, 2006

Appropå politska strejker

Det har talats mycket om politiska strejker i Sverige till följd av regeringens budget. De här politiska strejkerna är inget annat än demokratisk förkastliga kommunistaktioner från fackföreningar som inte accepterar andra valutgångar än fortsatt vänsterregerande. Inget kan säga att förslagen om A-kassan kommer som en blixt från klar himmel. I valet var det den mest debatterade frågan och vi från Alliansen förde ständigt diskussioner kring frågan. Väljarna valde att gå på Alliansens förslag och röstade fram oss. Nu försöker LO och andra fackföreningar att framställa det hela som om det här är nya förslag som vi aldrig diskuterat. Jag är förvånad faktiskt. Riktigt förvånad.

Politiska strejker av det här slaget direkt efter ett val till följd av förslag som Svenskarna faktiskt röstat för är förkastligt och ska mötas med motstånd. Om fackförenignarna väljer att gå ut i politisk strid är det nog dags att facket orndar nya jobb till de som kommer förlora sina jobb efter att ha åsidosatt sina arbetsuppgifter och blivit uppsagd. Facket måste vara mycket medvetna om att de sätter sitt förtroende på spel. Att strejka mot något som väljarna har sagt sitt om och godtagit förljöjligar facket. Jag kan bara hoppas att facket tar sitt förnuft till fånga och har faktiskt goda skäl att tro att de kommer att göra det. Iallfall LO från centralt håll. Wanja-Lundby Wedin (LO,S) säger idag att hon inte ser politiska strejker som en lösning när väljarna röstat fram regeringen på de här frågorna. Exakt, men tyvärr har det inte spridit sig till organisationen. Byggarbetare uttalar sig om att det är helt rätt att strejka och straffa tredje part eftersom alliansen och företagen är samma sak. Fruktansvärt löjligt sagt och säger mer om de själva än något annat.

Förslagen om A-kassan kommer att genomföras oavsett vad den högljudda stenkastarvänstern säger.

CMR har gjort sitt

Centrum mot rasism verkar ha helt ballat ur. Från att ha varit en organisation mot rasism och främlingsfientlighet har det blivit ytterligare en megafon från den högljudda oppositionen i Sverige, ytterligare en del av det vänstervridna. Fredrick Federley meddelar idag på sin blogg att CUF avbryter alla våra kontakter med CMR. Vi är inte intresserade av att vara medlemmar i en sosseorganisation. CMR kommer dock snart att få sitt stöd indraget och då hänvisas medlemmarna till Ung vänster och SSU.

Helgen i STHLM

Nu är jag hemma efter en helg i Stockholm på CUFs baskurs "Ung, Grön och Liberal". Fantastiskt trevligt och otroligt givande. De inbjudna talarna var professionella och tunga namn. Framförallt fastnade jag för Svenskt näringslivs per Juth som snackade om behovet av en ny arbetsmarknad i Sverige och Sakine Madon, oberoende liberal pratade om Integration och mångfald och angrep problemen ur helt nya vinklar.

Kursen var väldigt lyckad och jag blev helt lyrisk över hur engagerade och insatta de nya CUFarna var. Kursen kommer förmodligen att gå på nytt igen i vår, så om du känner att du vill lära dig om den liberala grundidén och snacka med en massa likasinnade så föreslår jag att du lite hastigt och lustigt fyller i en medlemsansökan här. Jag lovar att du inte kommer bli besviken.

På vägen hem från Stockholm drabbades jag av en oerhörd privatiseringsiver efter att tåget i Alvesta blev fyrtio minuter försenat, vilket ledde till att bussen i Växjö redan kört och ersättningsbussar fick sättas in. Jag var hemma halv ett i natt istälet för 22.45. Lagom kul. Låt oss föra en rejäl diskussion om det verkligen finns några direkta fördelar med att hålla SJ i statlig ägo. Jag är skeptisk.

måndag, november 13, 2006

Mer ideologi tack, Borg


Finansminister Anders Borg (m) förklarar idag i SVD att det ska straffa sig att inte söka jobb genom att man får en dagsbot om man inte aktivt söker jobb. Det låter som ett bra förslag som ger genomslag än dagens system där hela A-kassan dras in. Att dra in hela A-kassan är inte särskilt humant och dessutom används inte den möjligheten idag. Antagligen därför att ingen vill verkställa ett beslut som leder till att någons privatekonomi raseras. Därför är det bra med ett mindre belopp som straff.

I Intervjun förklarar Borg vidare att vi i Sverige under en ganska lång period kommer att få leva med dagens höga skattetryck och att vi först efter ett tag kommer märka att skattetrycket rör sig nedåt. Borg pratar också om att progressiviteten i skattesystemet måste öka. Det beklagar jag. Det är tydligt att moderaterna försöker framställa sig som bättre sossar än sossarna själva. Att öka progessiviteten, dvs att den som tjänar menar också betalar mer rent procentuellt är inget annat än socialistisk politik. Självklart ska den som tjänar mer också betala mer, men inte i % utan i antal kronor. Svensk politik är farligt ute om alla etablerade partier ger upp sin världsbild och köper sossarnas rakt av. Jag hoppas att Borg efter att kunnat se hur skattesänkningarna slagit väl ut återgår till sin politiska ideologi han en gång tjänat troget.

fredag, november 10, 2006

Tänkvärt om A-kassan

Hittade den här artikeln om ändringen i A-kassan. Det är en väldigt tänkvärd slutsats och mycket välgrundande tankar Britta Svensson har med i artikeln. Här får man ett annat perspektiv än vad fackförenignarna för fram.

:-( till :-)

Ja det blev alltså tummen ner till det nya smiley-systemet som den tidigare regeringen ville införa för krogar och restauranger. Tanken var att kommuner skulle besöka restauranger för att bedöma hur bra de klarar av hygienkraven. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) förklarar nu slutgiltigt att proppen på det området dras tillbaka. Det är självklart bra att man drar tillbaka den. Redan idag har vi stränga reglenverk som ger tillstånd att bedriva verksamheten eller ej. Utöver det behöver man inte mäta hur bra de är. Det räcker gott med att veta att de är godkända.

Det är väldigt bra att regerigen gör allvar av planerna på att minska byråkratin. Ambitionen är ju minskade regler med 25 % och då finns det naturligtvis inte plats för en massa patetiska regler som möjligtvis skulle tillfredsställa ett gäng kommunala byråkrater men på det hela skulle kosta en massa för skattebetalarna och krånga till det för företagarna.

bra jobbat Eskil

onsdag, november 08, 2006

Just det

I dag har sydöstran en mycket intressant artikel som bekräftar den bild jag och liberaler runtom i världen ständigt kämpar för att förmedla. Tack vare önstersjöhandeln har 1700 nya jobb skapats i Karskrona. För mig är det här knappast någon nyhet, snarare en bildbekräftelse. Det är ju en självklarhet att när länderna i vår närhet blir rikare kommer de att efterfråga varor och tjänster, också från oss och vi får möjligheter att sälja till dem. På detta viset kommer globalisering aldrig att vara ett hot utan snarare oändliga möjligheter.

Länge leve Globaliseringen

Victory

Demokraterna har fått egen majoritet i representanthuset och ser ut att vunnit fler guvenörsval, dessutom är det fortfarande chans att de tar senaten. Jag ser det här som mycket glödjande att President Busch äntligen vingklipps, sidsteppas och äntligen blir en "laim duck". Jag hoppas och tror att den republikanska partiets dagar vid makten snart är till ända.

Men det finns ändå en besvikelse hos mig. Det finns få valrörelser som är så tråkiga som de Amerikanska. Vi vet med största sannolikhet att allting står mellan två partier. När är det dags för USA att införa ett flerpartisystem. Jag hoppas på snart.

tisdag, november 07, 2006

Måndag i Stockholm

Kom hem i eftermiddags efter en kväll i Stockholm med delar av Förbundsstyrelsen. Det är alltid trevligt att få komma till Stockholm. Jag kan inte i dagsläget säga vad vi kom fram till med håll ögonen öppna framöver så får ni se på spännande saker.