tisdag, oktober 24, 2006

Tolgfors borgar för frihandelspolitik

Det är ett utmärkt val med Sten Tolgfors som handelsminister. Han har visat sig vara mycket positiv till frihandel och det är naturligtvis väldigt positivt. Vänsterledaren Lars Ohly var inte lika imponerad

"Han har visat sig vara en stor frihandelsvän och det oroar mig" sade Ohly"

Jag tycker att citatet talar för sig själv. Kommunisterna förnekar sig aldrig

fredag, oktober 20, 2006

Herr President

Idag är det informellt EU-toppmöte i finska Lahtis. Som värd för mötet har vi finlands statsminister Mathi Vanhannen. Mötet skall huvudsakligen behandla energifrågor. Detta med tanke på att Rysslands President Vladimir Putin kommer att närvara vid middagen ikväll. Ryssland är ju som bekant en mycket viktigt energiförsörjare för ett flertal länder i den Europeiska Unionen. I sitt inledningsanförande tänker Vanhannen beröra bland annat mordet på journalisten Anna Politkovskaja. Det är viktigt eftersom utvecklingen i Ryssland de senaste åren är mycket oroande.

Statsminister Reinfeldt har gjort klart att huvuddelen av mötet måste handla om energifrågorna och att inte för mycket får handla om demokratifrågan i Ryssland, att det är viktigt att säkra energiförsörjningen. Det är alldeles riktigt att det är viktigt med energiförsörjningen. Men när Reinfeldt tar i hand med Putin kan det vara på plats med:

"Välkommen till Europa herr President, men hur står det egentligen till med demokratin i Ryssland"

torsdag, oktober 19, 2006

Nästa kulturminister ?


Som jag tidigare utlovade kommer här mitt förslag som kulturminister. Det är en viktigt princip för mig att kulturvänstereliten inte ska få sätta agendan för den liberala regerignen. Det som behövs är en radikalt liberalare kulturpolitik.

Jag anser därför att den bästa lämpade för postne som ny kulturminster borde vara
Johan Norberg. Johan Norberg är en nyliberala med en enorm förmåga att motbevisa skeptiker till liberalismen. Med Johan som kulturminister får vi äntligen en nyliberal kulturpolitik på riktigt.

(foto: Ann Ek)

Här är mitt förslag, Reinfeldt

Två ministrar har valt att lämna regeringen. Det är Handelsminister Maria Borelius och kulturminister Cecilia Stegö Chilò. Spekulationerna är i full gång om vilka som ska efterträda dessa. Jag har funderat ett tag och kommit fram till att dessa är mitt förslag till nya statsråd. Varsågod Reinfeldt, jag har gjort jobbet åt dig.

Handelsminister: Lena EK (c)
Lena Ek har gjort ett mycket bra jobb som EU-parlamentariker och nått betydande framgånger med bland annat REACH. Under sin tid som MEP har hon skapat sig ett brett Internationellt kontaktnät och stor respekt. Jag tror att Lena Ek hade varit helt perfekt som handelsminister.Vem jag vill se som kulturminister? Det presenterar jag i eftermiddag

onsdag, oktober 18, 2006

Nu får det faktiskt vara nog

Häxjakten på ministrar fortsätter. Att finansministern inte rapporterat in till skattemyndgheten att han haft barnpassning hemma anses av media vara en mycket stor sak. Men vem skadar det? Det leder inte till några missade skattekronor eller att någon har alvilid. Det här är inget annat än ren och skär häxjakt på borgerliga politiker. Förra finansministern och numera klyschupprapare anses att flera ministrar ska avgå eftersom de haft "oegentligheter" tidigare i sitt liv. Det är för Per Nuder omöjligt för dessa att sitta i regerigen. Hoppas att Per Nuder är konsekvent och aldrig mer tillsätter Thomas Bodström som brutit mot lagen med svart arbetskraft. Det är nog dock att hoppas på för mycket.

Detta drev som satts igång kommer med största sannolikhet att leda till att människor som idag överväger att gå in i politiker stänger den dörren för gott, för enligt media måste man ha varit en supermänniska med helt fläckfritt bagage. Det är tragiskt att media missbrukar sin makt på detta viset.

tisdag, oktober 17, 2006

LO är oansvariga


Att LO inte tycker om den borgerliga budgeten som lagts fram är det väl knappast någon som blir förvånad över. En organisation som snarast kan beskrivas som Socialdemokraterna 2 ska inte tycka om en budget från ett annat parti. Det tillhör spelet. Det var länge sedan jag slutade betrakta LO som fackförening. Jag ser dem numera som ett politisk parti med en tydlig ansvarslöshet som grund.

I går intervjuades LO-företrädare i en ICA-butik om hur budgeten skulle slå emot dem. Enligt dessa personer skulle det blir mycket minus för deras skull eftersom egenavgifterna höjs. Det är sant att egenavgifterna höjs men som kompensation får de sänkt skatt som vida överstiger höjningarna i egenavgifterna. Att de sedan utan att förklara varför påstår att skattesänkningarna inte är kompensation nog för detta passerar de en gräns och blir enbart partipolitiska. Jag tror det är dags för LO och dess förbund att sluta agera socialdemokratiska partimegafoner om de vill återupprätta det skadade förtroendet.

Det gör mig dessutom orolig när de går ut och säger att strejker inte kan uteslutas för att gåe mot den borgerliga politken. Med andra ord tänker LO gå emot den demokratiskt framröstade regeringen och strunta i folkviljan.

Det anser att den nya regeringen måste våga diskutera huruvida LO:s starka maktpositioner som vida överstiger demokratin är rimliga i en modern demokrati. Jag tycker inte den är rimlig.

måndag, oktober 16, 2006

A real Nuclear-Charge

Official American sources now confirms that it was a real nuclear charge that North Korea detonated last week. Although this was not a surprise for us it´s very important for the free world to know that North Korea really are serious about their threats against us. US President Bush has told the world-press that even if it wasn´t a real nuclear charge it would have been rather important to go further with the sanctions against the North Korean regime, just for the purpose to show Kim Jong Il that we don´t want to live under threats from nuclear weapons.

I think that this debate about nuclear weapons are very good and important. But let´s not only discuss North Koreas charges, but also US and British ambitions to be strong nuclear-countries. I really hope that the minister of foreign affairs Carl Bildt will bring this type issues up on the agenda on the meetings he participates in.

Studenter blir vinnare i budgeten

Redan nu har delar av budgeten sipprat ut ur finansdepartementet genom den så kallade finansplanen som har till uppgift att sammanfatta regeringen finanspolitik. Aftonbladet m.fl gör en stor sak av den "utsipprade" informationen och påstår att studenter blir förlorare. Inget kunde vara mer fel. En student med extraknäck blir en rejäl vinnare av regeringen jobbavdrag. Låt oss säga att en student tjänar 36 000 kronor som jobbavdraget förmodligen blir. Det motsvarar en sommars jobb och lite till. Detta är samma belopp som grundavdragets diskuterade storlek.

Med Perssons politik

Intjänad lön: 36 000
Grundavdrag: - 17 000
Skattegrundande belopp: 19000
Skatt: ca 33 %. 6270
Kvar i plånboken: 29 730

Med Alliansens politik

Intjänad lön: 36 000
Grundavdrag: -36 000
Skattegrundande belopp: 0
Skatt: 0
Kvar i plånboken 36 000

En student vinner alltså 6 270 kronor på alliansens politik

söndag, oktober 15, 2006

Häxjakten på Stegö Chilò

Nu är jag återigen igång med bloggandet efter valet. Efter att ha vilat ut under en månad ungefär börjar jag sakta med säkert att påbörja mitt engagemang igen. Bloggandet är ett första steg. Jag känner att det är mycket viktigt att få kommentera häxjakten på kulturminister Cecilia Stegö-Chilò.

Idag meddelar transportarbetareförbundet att man polisanmäler kulturministern för att hon fram till början av 2000-talet anlitat svart arbetskraft. Det är självklart ett mycket stort problem att skattesystemets stelbenthet fått ministern att anita "svart" barnflicka. Det måste genast föras en bred och analytisk diskussion om det Svenska skattesystemet som uppenbarligen har en mycket låg acceptansnivå.

"Att anlita svart arbetskraft är olagligt och måste utredas av polis och
åklagare. Det är min plikt att anmäla eftersom vi har arbetat mot svart
arbetskraft, säger tranports ordförande Per Winberg till DN"

Huruvida fackförbundet såg som sin plikt att anmäla före detta Statsminister
Göran Persson vid sitt brott mot arbetsmiljölagen låter jag vara osagt men det
är mycket tydligt att polisamälan snarare har politiska motiv än något annat. För mig är det mycket viktigt att ha en förlåtande attityd mot sina medmänniskor. Hennes anlitande av svart arbetskraft ska inte försvaras men man måste fråga sig om man för all framtid är diskvalificerad att bli statsråd om man har gjort fel i sitt förflutna. Jag tycker inte det, och det tycker antaligen inte Per Winberg heller. Jag är övertygad om att Socialdemokrater, vänsterpolitiker, fackföreningspampar och kultureliten är livrädda nu. De kunde inte i sin vildaste fantasi inbilla sig att en nyliberal kunde bli kulturminister. Därför vill de använda alla till buds stående medel för att bli av med henne.

Sveriges kulturelit anser att ju mer bidrag och stöd till kultursektorn man förespråkar desto bättre kulturpolitiker är man. Med andra ord är det inte konstigt att de inte tycker om nyliberaler eftersom vi har ett annat perspektiv på tillvaron. Frågan måste ställas om det är demokratiskt moraliskt att till varje pris få ett statsråd avsatt på grund av sin politiska övertygelse. Jag vill uttala mitt fulla stöd för Cecilia Stegö-Chilò som kulturminister. Jag tar däremot starkt asvtånd från alla vänsterpolitiker som vill kväva kulturdebatten med absurda anklagelse mot ministern. Jag stöder en liberal kulturpolitik och vill diskutera en sådan och jag är övertygad om att Cecilia har mycket att tillföra kultursektorn.